Середа, 01 травня 2024

^ Реклама ^
Влада

Іменем України світловодський суд рішень скандальної сесії не скасував

Іменем України світловодський суд рішень скандальної сесії не скасував

Проте звинуватив секретаря Світловодської міської ради у порушенні регламенту цієї ж ради. Читайте, аналізуйте, думайте, ми ж відкрите суспільство… Без коментарів.
^ Реклама ^

Спрва № 401/3890/16-а провадження № 2-а/401/28/17
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2017 року Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області у складі головуючого судці Гонтаренко Т.М., за участю секретаря судового засідання Фадєєвої О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Світловодську адміністративну справу за позовом Світловодського міського голови Козярчука Валентина Валентиновича до Світловодської міської ради Кіровоградської області, Секретаря Світловодської міської ради Сапянова Ю.О., треті особи без самостійних вимог Нестеренко А.А., Аврамчук О.В., начальник Управління освіти виконавчого комітету Світловодської міської ради Френкель Г.Ю., Управління культури, молоді та спорту Світловодської міської ради, Управління соціального захисту населення Світловодської міської ради, Управління житлово-комунального господарства Світловодської міської ради, Управління економіки, ресурсів та розвитку міста Світловодська, Комунальний заклад "Центр первинної медико-санітарної допомоги м.Світловодськ", Центральна районна лікарня про визнання дій протиправними та скасування рішень,-

ВСТАНОВИВ:
Позивач в грудні 2016 року звернувся до суду з адміністративним позовом до Світловодської міської ради, секретаря Світловодської міської ради Сапянова Ю.О. про визнання дій протиправними та скасування рішень і просив визнати протиправними дії Світловодської міської ради з проведення пленарного засідання двадцять восьмої позачергової сесії Світловодської міської ради сьомого скликання, яка відбулася 09.12.2016 року, скасувати рішення Світловодської міської ради №600 від 09.12.2016 року "Про внесення змін до міського бюджету на 2016 рік", скасувати рішення даної ради №598 від 25.11.2016 року "Про припинення повноважень заступника Світловодського міського голови Нестеренко А.А." визнати протиправними дії секретаря Світловодської міської ради Сапянова Ю.О. з відкриття та проведення пленарного засідання двадцять восьмої позачергової сесії Світловодської міської ради сьомого скликання, яка відбулася 09.12.2016 року.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що 30.11.2016 року Світловодським міським головою Козярчуком В.В. видано розпорядження №27 "Про скликання двадцять восьмої позачергової сесії міської ради сьомого скликання". Відповідно до п.8 ч.4 ст.42,ст.46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", пп."г"п.7 ст.5 Регламенту міської ради, скликано дану позачергову сесію на 07.12.2016 року о 10:00 годині у сесійній залі адмінбудинку. На розгляд двадцять восьмої позачергової сесії міської ради винесено питання: про внесення змін до міського бюджету на 2016 рік та повторний розгляд рішення" Про припинення повноважень заступника Світловодського міського голови Нестеренко А.А." №598 від 25.11. 2016 року Контроль за виконанням даного розпорядження покладено на секретаря міської ради Сапянова Ю.О.

07.12.2016 року позачергова сесія Світловодської міської ради не відбулась в зв"язку з неявкою більше половини складу депутатського корпусу.
08.12.2016 року міським головою видано розпорядження № 29 "Про скликання двадцять восьмої позачергової сесії міської ради сьомого кликання", яким міський голова скликав позачергову сесію на 13.12.2016 року. Порядок денний сесії винесений такий самий.
09.12.2016 року секретарем Світловодської міської ради Сапяновим Ю.О. з невідомих причин скликано двадцять восьму позачергову сесію Світловодської міської ради сьомого
скликання. Вказана сесія проведена секретарем Світловодської міської ради в складі 26 депутатів міської ради та міського голови. При цьому міський голова довів до відома депутатів, що сесія скликана з порушенням чинного законодавства, тому відмовляється проводити сесію, але депутати Світловодської міської ради більшістю голосів призначили головуючим на сесії Секретаря Світловодської міської ради Сапянова Ю.О.

На сесії депутатами прийнято два рішення згідно порядку денного, а саме: рішення №600 від 09.12.2016 року "Про внесення змін до міського бюджету на 2016 рік" та рішення №598 від 25.11.2016 року" Про припинення повноважень заступника Світловодського міського голови Нестеренко А.А.", за підписом секретаря Світловодської міської ради Сапянова Ю.О.

Вважає, що дії секретаря ради як посадової особи по даному факту вносять серйозну дезорганізацію в роботу управлінь та відділів Світловодського міськвиконкому, оскільки на порядку денному позачергової сесії 13.12.2016 року планувався розгляд питання внесення змін до міського бюджету на 2016 рік. З урахуванням того, яке рішення приймалось під головуванням секретаря з цього питання, можуть бути негативні наслідки для функціонування фінансового управління, казначейства та інших суміжних структур у зв’язку з тим, що незрозуміло чи знаходиться в правовому полі, прийняте 09.12.2016 року рішення.

В судовому засіданні представники позивача підтримали позовні вимоги у повному обсязі та додали, що міський голова не давав розпорядження про проведення двадцять восьмої позачергової сесії Світловодської міської ради сьомого скликання на 09.12.2016 року. Скликати та провести сесію вирішили самі депутати, посилаючись на повідомлення групи депутатів, яке було надано міському голові 05.12.2016 року.

У Світловодської міської ради не було законних мотивованих підстав для скликання та проведення 09.12.2016 року двадцять восьмої позачергової сесії Світловодської міської ради сьомого скликання. Стаття 46 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" містить виключний перелік випадків, в яких повноваження з відкриття та ведення сесії міської ради може бути передано іншій особі, відмінній від міського голови, а саме секретарю або депутату міської ради.

Станом на 09.12.2016 року були відсутні обставини, які визначені статтею 46 вищевказаного Закону. Відповідно Секретар Світловодської міської ради Сап"янов Ю.О. не мав права перебирати на себе повноваження головуючого і відповідно не мав права відкривати та проводити 09.12.2016 року двадцять восьму позачергову сесію Світловодської міської ради сьомого скликання. Просять задовольнити позовні вимоги.

Представник відповідача – Світловодської міської ради позов не визнав та в судовому засіданні пояснив, що позивні вимоги Світловодського міського голови Козярчука В.В. є безпідставними та такими, що не відповідають фактичним обставинам справи.
В порушення п.4 ч. 1 ст.106 КАС України позивач не виклав жодної обставини, якими він обґрунтовує позов, зокрема позовну вимогу до Світловодської міської ради щодо визнання протиправними дії Світловодської міської ради з проведення пленарного засідання двадцять восьмої позачергової сесії Світловодської міської ради сьомого скликання, яка відбулась 09.12.2016 року. Вважає, що зазначена позачергова сесія Світловодської міської ради під головуванням секретаря Світловодської міської ради Сапянова Ю.О. проведена у відповідності до вимог Регламенту Світловодської міської ради, а тому правових підстав для задоволення позову не має.

Відповідач – секретар Світловодської міської ради Сапянов Ю.О. позов не визнав та в судовому засіданні пояснив, що прийняті Світловодською міською радою оскаржувані рішення зареєстровані та оприлюднені в офіційних ЗМІ і на сьогоднішній день є чинними та виконані в повному обсязі. Нестеренко А.А. звільнено не на підставі оскаржуваного рішення Світловодської міської ради №598, а відповідно до рішення №690 від 26.01.2017 року та Розпорядження міського голови Козярчука В.В. за №35-К від 01.02.2017 року.

Правомочність проведення сесії 09.12.2016 року підтверджується обгрунтованим письмовим повідомленням (з посиланням на норми Регламенту Світловодської міської ради), за підписом третини депутатів від загальної кількості депутатів міської ради, про приведення у відповідність до вимог Регламенту та можливість провести позачергову сесію не раніше 09.12.2016 року.

На особистому прийомі у міського голови В.Козярчука в його присутності та присутності
депутатів Кучугурного А.Л. і Миська С.М. було узгоджено дату проведення двадцять восьмої позачергової сесії Світловодської міської ради сьомого скликання на 09.12.2016 року. З узгодженою датою погодилися депутати фракції "Свобода", про що свідчить їх оприлюднена заява від 07.12. 2016 року. Факт доручення йому, як секретарю Світловодської міської ради Кіровоградської області підготовки та проведення зазначеної сесії з перенесеною датою на 09.12.2016 року, підтверджується коментарем міського голови Козярчука В.В. на прес-конференції 08.12.2016 року. Саме на ній позивач повідомив про неможливість провести з його участю сесію 09.12.2016 року в зв’язку з виїздом до м.Києва. Депутати Світловодської міської ради неодноразово пропонували міському голові проводити сесію, але останній відмовився.

Позивач також невірно посилається на п.6 ст.46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" Зазначена норма застосовується в інших випадках – в разі відмови міського голови скликати сесію міської ради. Проведення сесії 09.12.2016 року врегульоване ч.4 ст.59 зазначеного закону.

Крім того, позивач зазначає, що в результаті прийняття оскаржуваних рішень начебто відбулася дезорганізація роботи управлінь та відділів міськвиконкому, спричинено негативні наслідки для функціонування фінансового управління, казначейства та інших суміжних структур, але це твердження позивача є хибним, навпаки, відповідно рішення Світловодської міської ради №600 від 09.12.2016 року "Про внесення змін до міського бюджету на 2016 рік" було терміново та невідкладно розблоковано розподіл державної субвенції та цільових коштів, придбане житло членам сім’ї Аврамчук (загиблого учасника бойових дій). Просить відмовити в задоволенні позову.

Відповідно до ухвал Світловодського міськрайонного суду до участі у справі було залучено в якості третіх осіб без самостійних вимог щодо предмета спору – Нестеренко А.А.(а.с.96), Аврамчук О.В.(а.с.151-152), Френкеля Г.Ю. та Управління культури, молоді та спорту Світловодської міської ради, Управління соціального захисту населення Світловодської міської ради, Управління житлово-комунального господарства Світловодської міської ради, Управління економіки, ресурсів та розвитку міста Світловодська, Комунальний заклад "Центр первинної медико-санітарної допомоги м.Світловодськ", Центральної районної лікарні (а.с.169-170).

Представник третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору Нестеренко А.А. адвокат Обрізків І.В. відповідно до вимог ч.З ст.49 КАС України надав суду письмове пояснення з приводу позивної вимоги Світловодського міського голови про визнання протиправним рішення Світловодської міської ради Кіровоградської області №598 від 09.12.2016 року "Про припинення повноважень заступника міського голови з питань ЖКГ Нестеренко А.А.", в якому зазначив,що дане рішення порушує вимоги чинного законодавства України.
В судовому засіданні даний представник зазначив, що була також порушена процедура розгляду питання припинення повноважень заступника Світловодського міського голови Нестеренко А.А. Враховуючи приписи ст.20 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" служба в органах місцевого самоврядування припиняється з підстав та в порядку, передбаченими діючим законодавством України. Проект рішення Світловодської міської ради "Про припинення повноважень заступника Світловодського міського голови Нестеренко А.А." від 25.11.2016 року №598 в друкованій формі було подано автором проекту на розгляд міської ради під час пленарного засідання двадцять восьмої сесії, що є порушенням порядку підготовки питань на розгляд сесії, а саме: ст.14 Регламенту. Вважає, що є усі правові підстави для задоволення позову.

Представники третіх осіб без самостійних вимог щодо предмета спору Христенко Т.Ф. (Управління соціального захисту населення Світловодської міської ради Кіровоградської області) та Соколова А.В. (Світловодська Центральна районна лікарня), а також Чічкаленко Н.М. (представник управління ЖКГ) в судовому засіданні пояснили, що вирішення даного спору вони залишають на розсуд суду, при цьому повідомили, що прийняття оскаржуваних рішень Світловодською міською радою не вносило дезорганізацію в роботу зазначених управлінь і ніяких негативних наслідків не настало.
Представник третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору Управління охорони здоров’я Світловодської міської ради Комунальний заклад "Центр первинної медико-санітарної допомоги м.Світловодськ" просить розглядати справу без його участі, у своїй позиції полагається на розсуд суду (а.с.227).

Треті особи без самостійних вимог щодо предмета спору – Аврамчук О.В., начальник Управління освіти виконавчого комітету Світловодської міської ради Френкель Г.Ю., Управління культури, молоді та спорту Світловодської міської ради, Управління економіки, ресурсів розвитку м.Світловодська про час і місце розгляду справи повідомлялись належним чином, представники в судове засідання не з’явились, про причину своєї неявки суд не повідомили. Суд вважає за можливе розглядати справу без участі зазначених осіб.

Заслухавши пояснення сторін, свідчення свідків, дослідивши та вивчивши матеріали справи суд приходить до наступного.

В судовому засіданні достовірно встановлено, 30.11.2016 року Світловодським міським головою Козярчуком В.В. видано розпорядження №27 "Про скликання двадцять восьм позачергової сесії міської ради сьомого скликання". Відповідно до п.8 ч.4 ст.42,ст.46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні",пп."г" п.7 ст.5 Регламенту міської ради„ скликано дану сесію з проведенням пленарного засідання 07.12.2016 року о 10.00 годині у сесійн залі.

На розгляд двадцять восьмої позачергової сесії міської ради винесені наступні питання: 2.1 Про внесення змін до міського бюджету на 2016 рік" та повторний розгляд рішення "Про припинення повноважень заступника Світловодського міського голови Нестеренко А.А." №5 від 25.11.2016 року. Контроль за виконанням даного розпорядження покладено на секретаря міської ради Сапянова Ю.О.
07.12.2016 року позачергова сесія Світловодської міської ради не відбулась в зв’язку неявкою більше половини складу депутатського корпусу.
08.12.2016 року міським головою Козярчуком В.В. видано розпорядження №29 "Про скликання двадцять восьмої позачергової сесії міської ради сьомого скликання", яким позивач скликав позачергову сесію на 13.12.2016 року. Порядок денний сесії винесений – "Про внесенн змін до бюджету на 2016 рік" та повторний розгляд рішення "Про припинення повноважень заступника Світловодського міського голови Нестеренко А.А.(а.с.7).
Світловодською міською радою Кіровоградської області сьомого скликання було прийнято рішення №598 від 25.11.2016 року "Про припинення повноважень заступника Світловодського міського голови Нестеренко А.А."(а.с.13).
09.12. 2016 року за №600 Світловодською міською радою прийнято рішення "Про внесення змін до міського бюджету на 2016 рік"(а.с.14).
З Протоколу пленарного засідання двадцять восьмої позачергової сесії міської ради сьомого скликання 09.12.2016 року (а.с.40-52) слідує, що відкриває та веде дану сесію секретар міської раді Сапянов Юрій Олександрович. На пленарному засіданні були присутні 26 депутатів. Міськиі голова Козярчук В.В. проінформував депутатів, що є підстави для скасування прийнятих даною сесією рішень.
Розпорядженням Світловодського міського голови Козярчука В.В. №15-к від 15.01.2016 року Сапянова Ю.О. призначено на посаду секретаря міської ради з 16.01.2016 року до закінчення строку повноважень (а.с.54).
З повідомлення депутатів на ім’я Світловодського міського голови та секретаря Світловодської міської ради (а.с,82) слідує, що депутати Світловодської міської ради ( 13 осіб) вважають, що розгляд питань, включених до порядку денного в розпорядженні №27, можливий не раніше ніж 09.12.2016 року.

При розгляді вищезазначеної справи суд виходить з наступного:

Дані правовідносини врегульовані Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні".
Відповідно розділу 3 ст.5 Регламенту Світловодської міської ради, сесія складається з пленарних засідань ради, а також засідань постійних комісій міської ради. Сесія ради скликається за розпорядженням міського голови, як правило, щомісяця, але не менше одного разу на квартал. У разі відсутності міського голови або неможливості виконання ним своїх обов"язків, сесія, за дорученням міського голови, скликається секретарем міської ради. Завчасне повідомлення депутатів про проведення сесії забезпечує апарат міської ради. Розпорядження про скликання чергової сесії доводиться до відома всіх депутатів і населення не пізніш як за 10 днів до початку роботи сесії, у виняткових випадках не пізніш як за один день до початку роботи сесії. Проекти рішень та інші документи стосовно цих рішень повинні бути надані депутату за три дні до дати відкриття пленарного засідання сесії. Інформація про місце і час проведення та про планований порядок денний сесії ради оприлюднюються через засоби масової інформації.
Відповідно ст.6 даного Регламенту – відкриває, веде, оголошує перерви і закриває пленарні засідання ради міський голова. У разі відсутності міського голови або неможливості виконання ним своїх обов’язків, головування здійснюється секретарем міської ради.
Згідно ч.П ст.46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" сесію сільської, селищної, міської ради відкриває і веде відповідно сільський, селищний, міський голова, а у випадках, передбачених ч.б цієї статті – секретар ради.

У відповідності до ч.б ст.46 вищезазначеного закону – у разі немотивованої відмови сільського,селищного, міського голови, голови районної у місті, районної, обласної ради секретарем сільської, селищної, міської ради, районної у місті,районної, обласної ради – відповідно заступником голови районної у місті, районної ради чи першим заступником, заступником голови обласної ради.

Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Відповідно до ст.71,86 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини на яких грунтуються її вимоги та заперечення. Суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням,що грунтується на їх безпосередньому, всебічному повному та об’єктивному дослідженні.

Крім того, при вирішенні даної справи, суд керується ч.2 ст.11 КАС України яка визначає, що суд може вийти за межі позовних вимог, якщо це необхідно для повного захисту прав, свобод та інтересів сторін чи третіх осіб, про захист яких вони просять.

Встановивши порушення ст.5 та ст. 6 розділу 3 Регламенту Світловодської міської ради, суд вважає за необхідне констатувати ці порушення з метою повного захисту прав сторін.

Суд не вбачає підстав для скасування оскаржуваних рішень, а саме: рішення Світловодської міської ради №600 від 09.12.2016 року "Про внесення змін до міського бюджету на 2016 рік" та рішення №598 від 25.11.2016 року "Про припинення повноважень заступника Світловодського міського голови Нестеренко А.А.", що були прийняті на 28-й позачерговій сесії Світловодської міської ради сьомого скликання – яка скликана з порушенням Регламенту Світловодської міської ради, оскільки зазначені рішення прийняті депутатами в межах повноважень, голосування відбувалось відповідно до Регламенту, а процедурні порушення сесії не повинні мати своїм наслідком , скасування законних рішень даної ради. Крім того, оскаржувані рішення на даний час виконані.

Суд приходить до висновку, що доводи свідків сторін як позивача так і відповідачів (депутатів: Долгого О.В., Чаричанського Я.В., Степанця В.І., Ковальчук-Москаленко Т.М., Попічка О.В., Москаленка А.В., Філоненка С.В., Гуцаленко О.І., Кучугурного А.Л.), надані ними в судовому засіданні, носять суб’єктивний характер і тому не враховує їх при ухваленні рішення, керуючись виключно нормами чинного законодавства.

В судовому засіданні також був переглянутий відеозапис прес-конференції Світловодського міського голови Козярчука В.В. на якій узгоджувалась можливість провести пленарне засідання двадцять восьмої позачергової сесії Світловодської міської ради сьомого скликання, але суд не приймає його за належний і допустимий доказ законної можливості провести зазначену сесію під головуванням Секретаря міської ради Сапянова Ю.О. і не враховує його при ухваленні рішення.

Виходячи з вищезазначеного суд приходить до переконання, що станом на 09.12.2016 року були відсутні обставини, які визначені ст.46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", на підставі яких повноваження відкриття та ведення сесії міської ради могли бути передані іншій особі, відмінній від міського голови.

Відповідно, суд визнає, що відкриття секретарем Світловодської міської ради Сапяновим Ю.О. пленарного засідання двадцять восьмої позачергової сесії Світловодської міської ради сьомого скликання 09.12.2016 року відбулось з порушенням ст.6 розділу 3 Регламенту Світловодської міської ради.

Питання, відносно розподілу судових витрат, суд вирішує відповідно до ст.94 КАС України.

На підставі викладеного, керуючись ч.ч.6,8,11 ст.46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", ст.19,68 Конституції України, ст.10,11,12,69,70,94,160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов Світловодського міського голови Козярчука Валентина Валентиновича до Світловодської міської ради Кіровоградської області, секретаря Світловодської міської ради Сапянова Ю.О., треті особи без самостійних вимог Нестеренко А.А., Аврамчук О.В., начальних Управління освіти виконавчого комітету Світловодської міської ради Френкеля Г.Ю., Управлінні культури, молоді та спорту Світловодської міської ради, Управління соціального захисту населення Світловодської міської ради, Управління житлово-комунального господарстві Світловодської міської ради, Управління економіки, ресурсів та розвитку міста Світловодська, Комунальний заклад "Центр первинної медико-санітарної допомоги м.Світловодськ", Центральна районна лікарня про визнання дій протиправними та скасування рішень задовольнити частково.

Визнати, що скликання пленарного засідання двадцять восьмої позачергової сесії Світловодської міської ради сьомого скликання 09.12.2016 року відбулось з порушенням статті З розділу 3 Регламенту Світловодської міської ради.

Визнати, що відкриття секретарем Світловодської міської ради Сапяновим Ю.С. пленарного засідання двадцять восьмої позачергової сесії Світловодської міської ради сьомого скликання 09.12.2016 року відбулось з порушенням статті 6 розділу 3 Регламенту Світловодської міської ради.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови відповідно до ч.З ст.160 КАС України, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою,яка її подає,до суду апеляційної інстанції.

Суддя Світловодського міськрайонного суду
02.03.2017
Т.М. Гонтаренко

Іменем України світловодський суд рішень скандальної сесії не скасував
Іменем України світловодський суд рішень скандальної сесії не скасував
Іменем України світловодський суд рішень скандальної сесії не скасував
Іменем України світловодський суд рішень скандальної сесії не скасував


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top