П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Девіз Всесвітнього Дня охорони праці у 2016 році: "Стрес на робочому місці: колективний виклик"

Девіз Всесвітнього Дня охорони праці у 2016 році: "Стрес на робочому місці: колективний виклик"

Щороку 28 квітня, з метою сприяння попередженню нещасних випадків і захворювань на робочому місці в усьому світі, Міжнародна організація праці (МОП) відзначає Всесвітній день охорони праці. В усіх регіонах світу уряди, профспілки, організації роботодавців та спеціалісти-практики у сфері охорони праці організовують заходи з відзначення Дня охорони праці. Ця рекламно-роз’яснювальна кампанія спрямована на привернення уваги суспільства до проблем у сфері охорони праці та до кількості травм, хвороб і смертей, пов'язаних з трудовою діяльністю.
^ Реклама ^

Міжнародна організація здоров’я (ВООЗ) (World Health Organisation) відносить стрес до основних хвороб, небезпечних для здоров'я людини у XXI столітті. Проблема стресу існує в багатьох країнах. Так, у Сполучених Штатах Америки 20% збитків, які виникають від плинності персоналу, прогулів, падіння продуктивності праці, породжені професійними неврозами і стресами. Американці наводять цифри збитків від стресових факторів: 500 мільйонів доларів на рік. 33% канадських працівників повідомили, що їм доводилося брати відгули за власний рахунок, оскільки вони відчувати себе виснаженими.

У сучасних економічних, політичних і соціальних умовах, що склалися в Україні, важливо під час планування своєї господарської діяльноcті враховувати наслідки стресів, від яких страждають працівники, фактори яки впливають на створення стресової ситуації.

Сьогодні українські працівники підпадають під дію стресу частіше через скорочення можливостей для отримання бажаної роботи, страх її втратити, суттєве зниження фінансової стабільності тощо. Робоче місці є одночасно і значним осередком психосоціальних ризиків і ідеальним місцем для їх усунення.

З метою профілактик стресів на робочому місці важливо формувати позитивний соціально-психологічного клімат в колективі, зменшувати нервово-психічні перевантаження (перенапруга аналізаторів, монотонність праці, зоровий дискомфорт).

Роботодавцю з метою уникнення конфліктних ситуацій та недопущення виникнення стресів на робочому місці, особливо при виконанні розумової роботи, слід застосовувати рівномірний розподіл обов'язків, максимально враховувати професійні навики та мотивацію працівника.

При розробленні заходів з профілактики, направлених на зменшення такого подразника, як стрес на робочому місці, слід пам’ятати що найпростішим та найдієвішим способом подолання стресу є налагодження режиму роботи та відпочинку. Це має бути звичайним правилом, як для роботодавця, так і для працівника. Для досягнення найбільшого ефекту відпочивати потрібно активно, займаючись улюбленою справою. Сон має бути повноцінним. Корисно також дотримуватися певної дієти згідно з віком, статтю, наявними хворобами, вживаючи продукти з підвищеним вмістом вітамінів та мікроелементів.

Заступник начальника – головний страховий експерт з охорони праці відділення ВД ФССНВ в Олександрійському районі
Сергій Якименко

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top