П’ятниця, 19 квітня 2024
Надзвичайні пригоди

Cім нещасних випадків на підприємствах Світловодщини сталися з початку року

За дев’ять місяців 2015 року на підприємствах Світловодська і Світловодського району сталося 7 нещасних випадків, 5 з яких визнані комісіями з розслідування такими що пов’язані з виробництвом. Усі випадки, пов’язані з виробництвом, мали тяжкі наслідки. Двом потерпілим встановлена стійка втрата працездатності троє знаходяться тривалий час на лікарняному. Вперше за останні роки з’явилася тенденція хоча і невеликого, але зростання виробничого травматизму в регіоні.


Випадки виробничого травматизму трапилися на ДП "УАТГ" ТДВ "ОДЕБП", ДП "Світловодський завод силікатних виробів" АТЗТ "Кіровоградбудматеріали", ПП "Уханов О.С.", ПП "ВК і К" , завод "КШМБ" ТДВ "ОДЕБП".

Чому трапляються нещасні випадки? Перш за все, через порушення працівниками і посадовими особами вимог нормативних документів з охорони праці (правил, положень , інструкцій тощо). Як свідчіть аналіз, у чотирьох із п’яти випадків головним винуватцем є не техніка, ні технологічний процес , а робітник, який з тих чи інших причин не дотримувався правил безпеки, порушував нормальний перебіг трудового процесу, який не використовував передбачені засоби захисту. Нажаль, як і раніше значна частина випадків трапляється через те що працівники під час виконання робіт перебували в стані алкогольного сп’яніння.

Що стосується видів робіт під час виконання яких стаються нещасні випадки, в першу чергу, хотілось би відзначити роботи на висоті. Щороку в нашому регіоні трапляються нещасні випадки підчас виконання цих робіт, але втішним є те, що кількість таких випадків зменшується. Хочеться ще раз нагадати, що роботи на висоті є роботами підвищеної небезпеки до виконання їх допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, спеціальне навчання та перевірку знань з охорони праці, навчання та перевірку знань з протипожежної безпеки, роботи на висоті виконуються за нарядом-допуском або розпорядженням, до нарядів додаються проекти виконання робіт чи технологічні карти. Працівники, які виконують ці роботи, повинні застосовувати засоби індивідуального захисту каски, запобіжні пояси тощо.

Проведений аналіз свідчить що більшість травмованих – це досвідчені працівники зі стажем роботи понад 20 років та віком 40-60 років, на яких в поточному році припало 67 відсотків нещасних випадків.

Основне завдання кожного роботодавця – створення на робочому місці для своїх підлеглих безпечних умов праці. В той же час кожен працівник повинен дбати про особисту безпеку і здоров’я, знати та виконувати вимоги нормативно правових актів, правил поводження з машинами, механізмами устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту.

Так, водій автомобіля ДП "УАТГ" ТДВ "ОДЕБП" в порушення вимог "Правил охорони праці на автомобільному транспорті" запускав двигун автомобіля шляхом перемикання ланцюга живленная стартера, не переконавшись, що автомобіль загальмований стоянковим гальмом, а важіль перемикання передач (контролера) поставлений у нейтральне положення. Автомобіль рушив, травмувавши при цьому водія.

Ще один приклад. Слюсар-ремонтник заводу КШМБ в порушення вимог інструкції з охорони праці, зняв захисне огородження верстата не відключивши верстат від електроживлення і взявся рукою за шестерінку, в результаті випадкового включення верстата отримав тяжку травму руки.

В той же час ці та багато інших порушень, які допускають виконавці можливі тому, що керівники різного рівня не завжди приділяють достатньо уваги контролю за виконанням працівниками вимог нормативних актів з охорони праці.

Саме роботодавець повинен створювати належні умови праці, сприяти усвідомленню кожним працівником, що дотримання вимог охорони праці є запорукою не тільки збереження життя і здоров’я, але й вирішення економічних та соціальних проблем.

Сергій Якименко,
заступник начальника-головний експерт з охорони праці відділення ВД ФССНВ в Олександрійському районі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top