Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Влада

Громадська рада роботу міськвиконкому по реформуванню ЖКГ схвалила

27 листопада у депутатській кімнаті міської ради в присутності біля 30 мешканців міста відбулося засідання Громадської ради при Світловодському міськвиконкомі. Розглянули три питання: регламент ГР, план її роботи на грудень і "Про стан та хід реформування системи ЖКГ". Головну увагу, звичайно, приділили саме третьому питанню.
^ Реклама ^

З інформацією (у відсутності на засіданні міського голови) виступив його перший і поки-що єдиний заступник Сергій Філоненко. Він проінформував про хід реформи житило-комунального господарства міста.

СЮЖЕТ: Реформування ЖКГ

— В даний час, — сказав Сергій Володимирович, — міським комунальним господарством все ще опікується 7 підприємств, в т.ч. 3 комунальних (КП "Житлосвіт 2012", КП "Житлосервіс 2012" та КП "Добробут") і 4 приватних структури (2 "Господарника", ТОВ "ЯРК-Комфорт" і ТОВ "Сервіспромексперт").

Для наших 620 тис. м² житлового фонду це занадто. Адже в Олександрії лише одне комунальне господарство на 1100 тис. кв.м, а в Кременчуці — два. Такий роздутий штат забирає майже всі кошти, які надходять від квартплати, а на самі послуги уже майже нічого не залишається.

Тому міська рада та виконком уже давно затвердили Концепцію реформування системи надання послуг з обслуговування будинків, споруд та прибудинкових територій і уже до кінця року плануємо створити "Службу єдиного замовника" з єдиним рахунком.

Ця СЄЗ буде виконувати роль диспетчера і буде лише приймати заявки від населення. А виконання робіт будуть виконувати спеціалізовані приватні структури. Наприклад, будуть спеціалізовані фірми двірників, сантехніків, електриків, ремонтників тощо. Ці фірми будуть виконувати заявки, а ось кошти за виконану ними роботу будуть контролювати самі мешканці будинків через старших по будинкам, які підписуватимуть акти виконаних робіт. Це така найближча перспектива.

На жаль, вона поки що гальмується тими фірмами, які влучно хтось назвав "присосками". Але міська влада відстоює інтереси територіальної громади в судах. І цілком реальною є перспектива, що в грудні цього року ми усі суди виграємо, а результати реформування ЖКГ наші люди побачать уже в січні наступного року.

Після співдоповіді члена ГР Вадима Степанця та виступів присутніх Громадська рада одноголосно прийняла наступне рішення:

"Заслухавши та обговоривши інформацію першого заступника міського голови Філоненка С.В. "Про стан та хід реформування системи ЖКГ" Громадська рада відмічає, що після майже чотирьох років блокування міськими депутатами на той час правлячої партії реформи системи міського житлово-комунального господарства, тиску на міського голову — рішення Громадських слухань щодо цієї реформи так і не виконалось.

І лише після перемоги Майдану, коли міський голова позбувся тиску правлячої партії і набув самостійності у вирішенні цього питання, також під тиском громадськості воно зрушило з місця. Активна робота по перейманню позитивного досвіду інших міст та політична воля міського голови дали свої позитивні результати.

В даний час закінчується реформа ЖКГ міста, яка має за мету повністю відмовитися від послуг так званих ЖЕКів і перейти до надання житлово-комунальних послуг через створення "Служби єдиного замовника" (СЄЗ).

Однак реформування міського ЖКГ, головна мета якого, як суттєве збільшення якості ЖК-послуг, так і їх здешевлення, ще не завершено. Переважній частині населення не відомі не тільки хід реформи, але і подальші наміри міської влади щодо продовження реформи ЖКГ. В тому числі невідомо, як стосуватиметься вказана реформа ТОВ "Господарник", КП "Добробут", ОСББ. Невідомо, які саме приватні фірми будуть виконувати роботи, що замовлятиме СЄЗ. Та і взагалі вся реформа здійснюється стихійно і, в основному, під тиском громадськості.

Громадська рада вирішила:

1. Хід реформування міськвиконкомом системи ЖКГ вважати задовільним.

2. Підтримати ініціативу міського голови Котенка Ю.М. щодо залучення мешканців міста до активної роботи по збереженню житлового фонду, а саме переукладання індивідуальних договорів.

3. Звернутися до мешканців багатоквартирних будинків з пропозицією до 30 грудня 2014 р. обрати в кожному будинку "старших будинків".

4. Рекомендувати міському голові Ю.М. Котенку:

- терміново реанімувати Програму реформування міського ЖКГ, в т.ч. і теплозабезпечення, обговорити її з населенням через ЗМІ;

- затвердити її на сесії міської ради в грудні 2014 р., так як міські депутати до цього часу стоять осторонь цієї чи не найважливішої міської проблеми;

- регулярно звітувати перед громадськістю про втілення цієї програми в життя;

- повернутися до створення "Системи самоорганізації населення".

Надія Мальцева,
заступник голови Громадської Ради

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top