Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Події

Обласного чиновника Володимира Тоцького вразило знущання перевізників над світловодськими "пільговиками" Новина з фото

Тоцький не дозволить дискримінувати пільговиків за кількісною ознакоюТоцький не дозволить дискримінувати пільговиків за кількісною ознакоюАвторитет Громадської ради при міськвиконкомі, яку очолює Надія Мальцева, підтвердився тим, що її запрошення не проігнорував навіть такий обласний чиновник, як директор департаменту інфраструктури (до повноважень якого входить, зокрема, кураторство автомобільних пасажироперевезень у нашій області) Володимир Тоцький. 7 листопада він прибув до Світловодська взяти участь у черговому засіданні цієї організації.
^ Реклама ^

Розпочинаючи засідання, головуюча Мальцева закликала присутніх до чемної та спокійної поведінки, а перед Тоцьким — окреслила коло питань, на які би громада хотіла почути відповіді.

Почали із того, що у Світловодську на зупинках відсутній розклад руху пасажирського автотранспорту. Сей "гріх" чиновник не назвав порушенням. Адже, сказав він, по нашому місту пасажири возяться у режимі маршрутного таксі, а не у звичайному режимі — саме для нього розклад руху є обов’язковим.

"Маршрутки" ж зобов’язані дотримуватися інтервалу руху. Тобто, автобус такого-то маршруту має під’їжджати до кожної зупинки, наприклад, кожні 10 хвилин. А от коли цей проміжок складає 15 і більше хвилин, то це вже порушення, за яке порушник (перевізник) ризикує бути оштрафованим.

Ще парочку таких-сяких питань обговорились більш-менш помірковано. А от коли дійшла черга до пільгових перевезень, сталося те, чого навіть Мальцева, як сказала вона опісля засідання вашому кореспондентові, аж ніяк не очікувала…

Обласного чиновника Володимира Тоцького вразило знущання перевізників над світловодськими "пільговиками"

Тоцький, коли довідався, що у Світловодську є так звані пільгові автобуси, а на інших — пільговиків возять в обмеженій кількості (не більше двох), вибухнув праведним гнівом. Та передав від себе та від голови облдержадміністрації присутнім на засіданні представникам місцевих влади і перевізників "аґромний прівєт", що у перекладі з чиновницького сленгу означає щось на кшталт "я вам пакажу кузькіну мать".

Затямте, наголосив він, обласна влада строго дотримується чинного законодавства і вимагає цього від усіх інших. А згідно цього законодавства, існує чітко визначений перелік пільгових категорій громадян, яких перевізник зобов’язаний перевозити у пільговому режимі. Без обмежень їхньої кількості!

А якщо його наказ не буде виконано — назвав присутнім телефонний номер свого департаменту з проханням повідомляти його про подібні порушення особисто. Покарання такому перевізникові, запевнив Тоцький, буде найсуворішим — аж до позбавлення ліцензії.

А щодо аргументів перевізників про те, що вони возять пільговиків собі у збиток через відсутність належної компенсації за ці самі перевезення з боку держави, зазначив, що це не є приводом для порушення закону. У такому випадку, підказав він, перевізникам і місцевій владі треба тісніше співпрацювати. Наприклад, так, як робиться у сусідній Олександрії, де, завдяки старанням тамтешнього мера, знайшли можливість компенсувати пільгові перевезення із міського бюджету.

Також Тоцький відкинув ймовірний колапс системи пасажирських автоперевезень у Світловодську через зняття "ліміту" на перевезення пільговиків. Наприклад, у обласному центрі, де стараннями його департаменту, не те, що по місту пільговиків возять без кількісного обмеження — в села Кіровоградського району пільговиків повезуть хоч повний автобус, жоден перевізник не збанкрутував і не відмовився бути перевізником…

Але і перевізники, які на засіданні у безпорадності лиш скреготали зубами, вже опісля "кулуарно" навели свої аргументи. Основним був той, що у складі населення Світловодська налічується 60% (!) громадян, що мають ту чи іншу пільгу. Якщо врахувати ментальне жлобство наших "гомо-совєтікусів", цілком ймовірно, що ці пільгові категорії будуть їздити "на халяву" просто так, або "по дєлу" — наприклад, купити в АТБ коробку сірничків, де вони на п’ять копійок дешевше, ніж у інших магазинах.

Чи прорветься через такий натовп у автобус якийсь дідок на милицях доїхати до лікарні, або мамочка з дітками, причому, за свої кревні?.. Розв’язати ситуацію могла би адресна доплата пільговикам до пенсії саме на поїздки міським транспортом — питання, яке також порушувалось на засіданні. Тут Тоцький погодився, що подібне нововведення має право на життя. Але його механізм він вважає складним. Основна складність, за його словами, полягає у тому, що буде важко визначитись з кількістю поїздок, на які пільговикові треба доплачувати.

Обласного чиновника Володимира Тоцького вразило знущання перевізників над світловодськими "пільговиками"
Зліва направо: віце-мер Юрій Лукинський; Володимир Тоцький; Надія Мальцева; начальник управління економіки Наталія Гаврилюк; начальник управління праці і соцзахисту Олена Балюк.

Після чого на-коротко торкнулися потягу "Бурти-Недогарки" — громада цікавиться: чи не можна подовжити сей маршрут до Кременчука, створивши таким чином альтернативу дорогому автобусу. На що чиновник відповів, що це було би непогано і він зі свого боку, хоча це "парафія" "Укрзалізниці", готовий цьому поступу всіляко сприяти...

А щодо посилення безпеки перетину власівського залізничного переїзду, встановленням там шлагбауму, Тоцький зазначив, що це питання лежить скоріше у площині нашої ментальності. Там хоч бетонний паркан виставляй перед проїздом поїзда — все одно лихачі намагатимуться його проскочити, надіючись "на авось".

А закінчилось засідання тим, що директор департаменту "залізно" пообіцяв світловодським перевізникам комплексну перевірку Трансінспекцією — наскільки його вразило "знущання" над тутешніми пільговиками.

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top