П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Події

Patria o Muerte*

Церемонія нагородженняЦеремонія нагородження"Команді молодості їхній" — операції "Анадир" — виповнилось 50 років.
Якщо, завдяки офіційній ідеологемі, про ІІ Світову війну, а здебільшого — про її сегмент під назвою "Велика Вітчизняна війна" знають ледь не дитячого садка, про Афганську кампанію 1979-89 років наші громадяни також обізнані в силу не такого вже й давнього її проведення, то секретна совєтська військова операція на Кубі року 1962-го "Анадир" так і залишаються невідомою для широкого загалу...
^ Реклама ^

Скромні урочистості, проведені у сесійній залі світловодського "білого дому" 7 травня навряд чи були викликані потребою популяризації тих подій — завше, це було намаганням з боку міської влади вшанувати дану категорію "воїнів-інтернаціоналістів", яких у Світловодську на сьогодні налічується 26 чоловік. А колись їх було понад півсотні…

І секретарка міськради Зінаїда Климчук, і військовий комісар Сергій Балабуха, і голова Ради ветеранів міста Віталій Мєльохін говорили про звитягу і витримку совєтських військовиків на далекому острові і про те, що пам’ятати і вшановувати їхній безприкладний подвиг є святим обов’язком нинішнього і прийдешніх поколінь. Потім світловодські "кубинці" та їхні вдови отримали з рук Климчук медалі, відчеканені спеціально до півсторічного ювілею операції "Анадир".

А вже опісля цієї церемонії ми "відняли" кілька хвилин аби поспілкуватись з міським головою цього прошарку "інтернаціоналістів" Сергієм Столяровим, який у грудні 2011 року змінив беззмінного їхнього лідера Миколу Нестерука, що наприкінці 2011 року відійшов у Вічність. Підтримка "кубинців" на державному рівні, сказав він, залишає бажати кращого — не так вже й багато їх залишилось. Їх, що своїм подвигом, запобігли ядерній війні між тодішнім СССР і США.
"Якщо День Перемоги, який ми відзначаємо завжди урочисто, торкнувся кожного громадянина, то кубинські події 1962 року — лиш незначної кількості нашого населення. Але по значимості для долі миру ті події навіть перевершили ІІ світову війну. Адже тоді світ був на волосині від ядерного апокаліпсису, наслідки могли бути фатальними для всього існування планети Земля… На жаль, у нас мало що знають про операцію "Анадир" — незрівнянно більше про неї знають і пам’ятають самі кубинці, які вдячні нашим військам, які вберегли їхню батьківщину від американського вторгнення — там естафета пам’яті передається від покоління до покоління", — підсумував ветеран "кубинець".
*Patria o Muerte ("Вітчизна або смерть", ісп.) — найуживаніший лозунг кубинської революції 1959 року

Patria o Muerte*
Церемонія нагородження

Patria o Muerte*

Patria o Muerte*

Patria o Muerte*

Patria o Muerte*

Patria o Muerte*
"Кубинці"

Patria o Muerte*
Отака вона — медалька

Patria o Muerte*
Зліва направо: Віталій Мєльохін, Сергій Столяров, Зінаїда Климчук, Сергій Балабуха

Patria o Muerte*
Сергій Балабуха

Patria o Muerte*
Сергій Столяров

Віталій АСАУЛЕНКО
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top