П’ятниця, 19 квітня 2024
Корисна інформація

Кому потрібен штамп у паспорті

Фото: https://borvisti.com.uaФото: https://borvisti.com.uaВ наш час більшість пар не спішать реєструвати свої відносини у відділах державної реєстрації актів цивільного стану. Причини для цього у кожного свої, але основні з них: або особи не готові створити повноцінну сім’ю, або не хочуть зайвих формальностей, тим більше, що штамп у паспорті нікого не утримає.
Такі відносини в Україні отримали назву "цивільний шлюб". Це поняття насправді не нове. Воно було започатковано ще в 16 ст. в Голландії. Коли її піддані, які належали до різних релігійних конфесій, не могли обвінчатися у церкві, влада дозволила їм оформляти свої відносини в мерії. Саме такий шлюб почав називатись цивільним шлюбом.


Сьогодні під цією назвою розуміють добровільне спільне проживання та ведення господарства між двома особами — чоловіком і жінкою без взаємних прав та обов’язків, як зазначено у п.2 ст.21 Сімейного кодексу України.

На перший погляд все дуже просто. Сподобались одне одному, пожили разом, потім з якихось причин можна і розійтись. Ніхто нікому нічого не винен. Але це на перший погляд. Перші складності можуть виникнути при реєстрації новонародженої дитини. Для реєстрації малюка, народженого в шлюбі, достатньо заяви лише одного з батьків. У разі, якщо батьки проживають у "цивільному шлюбі", заяви одного з батьків буде недостатньо. За ст.126 Сімейного кодексу України заява повинна бути подана жінкою та чоловіком. Така заява може бути подана до ДРАЦС як до, так і після народження дитини. Якщо чоловік не вважає себе батьком дитини — необхідно встановлювати факт бать-ківства в суді.

Наступні труднощі можуть виникнути у разі поділу спільного майна, якщо особи вирішили більше не проживати разом. Статтею 74 Сімейного кодексу України визначено, що майно, набуте за час спільного проживання однією сім’єю, жінкою та чоловіком, належить їм на праві спільної сумісної власності, але в суді необхідно буде довести факт спільного проживання однією сім’єю. З цієї ситуації є вихід. Можна скрупульозно оформлювати все придбане майно у спільну власність, але це веде до збільшення формальностей, чого так бажають уникнути прибічники неофіційних відносин. Крім того, прихильники "цивільних шлюбів" часто соромляться з’ясовувати відносини майнового характеру, поки все добре. Яка різниця, на кого оформлена квартира, машина, дача, якщо "ми кохаємо один одного".

В офіційному шлюбі також можуть виникати різного виду юридичні "дрібниці" такі, як право в необхідних випадках приймати рішення відносно життя та здоров’я подружжя, а також автоматичне визнання батьківства. Коротше кажучи, якщо ваша "половина", з якою у вас не зареєстровано шлюб, потрапить у лікарню у важкому стані, вас до неї не пустять і лікар з вами розмовляти не буде. Життєво важливі рішення (наприклад щодо операції) будуть приймати інші родичі.

Чоловік і жінка, які проживають у "цивільному шлюбі", також мають право на спадкування, але в четвертій черзі: вони пропускають вперед себе дітей, батьків померлого, його рідних братів, сестер, діда, бабу, рідних дядька та тітку. Потрапити до четвертої черги можна за умови, якщо особи проживали із спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини. Але можна щоб одразу після відкриття спадщини цивільний чоловік чи дружина звернулись до суду для встановлення факту фактичних шлюбних відносин. Доказами можуть бути спільні діти, довідки з ЖЕКу про реєстрацію за адресою померлого, підтвердження про ведення спільного господарства від родичів та сусідів. Якщо суд встановлює факт шлюбних відносин, то цивільний чоловік чи дружина можуть потрапити до першої черги.

Отже, незабаром взагалі не буде принципових відмінностей між "цивільним" і зареєстрованим подружжям. Нині вже не можна "просто" пожити і розійтись, не торкаючись при цьому прав дитини або поділу майна. Як зробити краще — вирішувати вам.

Наталя Бащук,
начальник Світловодського міськрайонного управління юстиції.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top