Субота, 20 квітня 2024
Корисна інформація

Як продовжити свіжість городини

Наш консультант Іван Попов біля свого капустяного врожаюНаш консультант Іван Попов біля свого капустяного врожаюЗібрати рясний врожай з власного городу — пів діла. А от куштувати городину, коли надворі "білі мухи" полетіли, а вона — наче з грядки, то це вже дорогого вартує. В цьому переконаний будівельник Кременчуцької ГЕС, почесний енергетик України, а нині світловодський пенсіонер Іван Попов.
81-річний ветеран знає, як подовжити "молодість" помідорів, перцю, капусти тощо. І більш того, готовий поділитися своїм багатолітнім досвідом — невипадково ж губернатор Кіровоградської області Сергій Ларін нагородив його нещодавно почесною відзнакою ОДА "За добро до людей".


Помідори та перець
Так, стосовно перших Іван Попов наголошує: щоб плоди томатів зберігалися довше, не втрачаючи свого первісного смаку, їх треба знімати з куща жовтувато-бурими до початку сильних нічних знижень температури (нижче 8 °С). Плоди треба забирати акуратно, не допускаючи механічних ушкоджень і разом із плодоніжками. Можна викопувати навіть цілі кущики (але перед приміщенням на зберігання їх варто гарненько просушити). Зібрані плоди укладаються плодоніжками догори в ящик і пересипаються дрібною деревною стружкою. Зберігати томати треба при температурі 12-15°С і не на світлі (у сараї або в коморі). У цьому випадку вони залишаться якісними протягом 1-2 місяців. Можна зробити й трохи інакше — підвісити кущики рослини коріннями догори.

...Підвішування перевернених кущиків городник Попов використовує і для збільшення тривалості зберігання солодкого перцю. При температурі, трохи нижчій, ніж для зберігання томатів, вони можуть у такому виді зберігатися до 2 місяців.

Знає Іван Попов, як, навпаки, прискорити дозрівання томатів. Тут, зазначає він, серед зеленуватих, знятих з кущів плодів треба покласти кілька повністю дозрілих. Городник стверджує, що останні, "спілкуючись", посилають у повітря сигнал "молодшим братам" — мовляв, треба поквапитись.
"Я колись прочитав, що за кордоном фермери збирають недоспілі плоди, поміщають їх у сховища й пускають газ-етилен. Але такі томати не смачні і не ароматні. Мій же — природній — спосіб дозволяє зберегти і смак, і аромат", — підкреслив наш консультант.

Капуста
Її Іван Попов зберігає за температури нижчої, ніж для помідорів та перцю — від -1 °С до 2°С.
"Для зберігання треба відбирати качани із двома зеленими листами. Складати купою в жодному разі цей овоч не можна — бо капуста сама по собі містить багато вологи, а це збільшує ймовірність її гниття. По тій же причині вкрай небажано, щоб качани контактували із земляною підлогою", — застерігає він.

За його словами, ідеальний варіант — коли повітря регулярно циркулює довкола качанів з усіх її боків. У цією метою він складає капусту на дерев'яні решітки. А під ними розстеляє листи папороті або солому. А ще Іван Попов радить "консервувати" качани... у глині.
"Для цього я знімаю з капустини зелені листи та змазую їх не дуже густою (і не надто рідкою) глиною так, щоб на поверхні качана не залишилося шпарин. Потім "глиняні" качани я вивішую просушитись на подвір’ї. А як підсохне — заношу до підвалу. Такий захисний чохол запобігає зів'яненню й захищає від хвороб. А свіжість капусти зберігатиметься місяцями ", — каже він.

Картопля
Найбільш вередлива до умов зберігання — картопля, зазначає Іван Попов, вже нуль градусів перетворюють картопляний крохмаль на цукор. А -1°С и нижче, взагалі, призводить до промерзання бульби. І перше, і друге роблять картоплю непридатною для вживання. Разом з тим, застерігає наш консультант, і температури від 4°С призводять до утворення паростків на бульбах. "Їх я регулярно видаляю, бо у пророслій картоплі накопичується алкалоїд соланін — отруйна речовина. Якщо паростки невеликі таку картоплю можна споживати в добре очищеному вигляді — не "в мундирах". Між іншим, — додав Іван Попов, — негативно на картоплю впливає і світло — вона зеленіє через накопичення у ній того ж таки соланіну". Щоби захистити картоплю від холоду, наш консультант радить відразу після закладки її в ящики накрити їх порожніми лантухами з рогожі або — набитими тирсою корзинами. Такий захист дозволяє не лише утеплити бульбу, а й захистити її від надмірної вологи — рогожа та тирса її всмоктують у себе. Таке покриття він радить змінювати по мірі його зволоження... Найбільшим ворогом картоплі Іван Попов вважає грибкову гниль. "Аби цьому зарадити, між картопляними шарами я розкладаю листя горобини, гіркого полину або папороті. Підійде й цибулинне лушпиння та м’ята. Бо, наскільки мені відомо, це листя виділяє у повітря фітонциди — речовину, яка "відлякує" грибки. І картопелька моя зберігає свіжість і первісний смак аж до появи молодої картоплі", — запевнив Іван Попов, городник з 50-річним стажем на своїх прибудинкових 10-ти сотках.

Віталій АСАУЛЕНКО

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top