Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Отримуючи зарплату у "конвертах", людина втрачає багато

Картинка с рессурса sannews.com.uaКартинка с рессурса sannews.com.uaКожен громадянин України має невід'ємне конституційне право — отримання заробітної плати. Від її розміру залежить розмір податку на доходи фізичних осіб — одного з основних джерел наповнення місцевих бюджетів.
Бажаючи збагатитися за будь-яку ціну, окремі працедавці свідомо ігнорують закони, не сплачуючи до бюджету у повному обсязі податок з доходів фізичних осіб. Деякі суб'єкти господарювання, розраховуючись з найманими працівниками, документально показують виплату мінімальної заробітної плати для мінімізації сплати податку з доходів фізичних осіб, чим позбавляють людину соціальної захищеності. Адже працівник, що отримує заробітну плату у "конверті", втрачає право на достойну пенсію у майбутньому, на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною та допомогу по вагітності і пологах, декретні виплати; позбавляє себе виплати допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи, по інвалідності та інших випадках передбачених законодавством.
^ Реклама ^

Це потрібно знати найманим працівникам, які погоджуються отримувати заробітну плату у "конверті". Маючи дуже сумнівний виграш сьогодні — вони однозначно програють у майбутньому.

Отже, змусити роботодавця чесно платити найманим працівникам зароблені гривні можуть лише самі працівники. На думку юристів, цей метод на сьогодні є найдієвішим у боротьбі із зарплатою у "конвертах".

Аби змусити роботодавця платити гідну офіційну заробітну плату, найманому працівникові необхідно зайняти чітку позицію і наполягати на виплаті заробітної плати з дотриманням вимог чинного законодавства, а про факти виплати заробітної плати у "конвертах" повідомляти органи прокуратури та державної податкової служби.

Фахівці управління оподаткування доходів фізичних осіб Світловодської ОДПІ постійно відпрацьовують підприємства, у яких згідно з показниками податкової звітності заробітна плата нараховувалася у розмірі меншому законодавчо встановленого рівня. Серед методів — проведення зустрічей, заслуховування на засіданнях комісій, проведення бесід, надсилання листів з відповідним повідомленням, а також заходи спільних дій з органами місцевої влади та проведення індивідуальної роз'яснювальної роботи з суб'єктами підприємницької діяльності.

З початку 2011 року управлінням оподаткування фізичних осіб в ході проведених перевірок з питання отриманої інформації про ухилення податковим агентом від оподаткування виплаченої (нарахованої) найманим особам (у тому числі без документального оформлення) заробітної плати, встановлено 20 фактів використання праці найманих працівників без належного оформлення трудових відносин, у тому числі 7 фактів по Світловодському району.

За результатами вжитих контрольно-перевірочних заходів донараховано 8,3 тис. грн., у тому числі 0,8 тис. грн. по Світловодському району.

Світловодська ОДПІ.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top