Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Економіка

Доступне житло стає реальним

Доступне житло стає реальнимСьогодні для багатьох світловодців житлове питання є актуальним, особливо це стосується молоді. Звісно ж, молоді сім’ї хочуть жити окремо, але таку можливість має далеко не кожен.
2 червня у кабінеті Людмили Гетманець, заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів, зібралися ті, хто може і хоче займатися будівництвом чи брати у ньому участь, — забудовники та інвестори. Всі вони, а також представники архітектури, органів виконавчої влади, поінформували про стан справ на сьогодні та планували подальшу роботу. "Доступне житло" стало предметом обговорення під час "круглого столу".
^ Реклама ^

Саме так і називається Державна програма забезпечення молоді житлом на 2002-2012 роки, затверджена постановою КМУ 29 липня 2002р. №1089. Ця Програма спрямована на створення додаткових умов для забезпечення житлом молоді, активізації інвестиційної діяльності у сфері житлового будівництва для молодих сімей та одиноких молодих громадян.

У період 2009-2012 років фінансування Програми передбачається здійснювати переважно за рахунок позабюджетних джерел фінансування, а також бюджетних коштів, що передбачаються на компенсацію наданих молоді пільгових кредитів, коштів спеціальних фондів відповідних бюджетів, у тому числі акумульованих за рахунок повернених раніше наданих пільгових довгострокових державних кредитів на будівництво (реконструкцію) та придбання житла для молодих сімей та одиноких молодих громадян.

Виконання Програми дасть змогу добудувати об'єкти незавершеного будівництва. На виконання Державної програми прийнято Програму забезпечення житлом молодих сімей Кіровоградської області на 2002-2012 роки, затверджену рішенням обласної ради від 06.09.02 р. №64 з внесеними до неї змінами у 2003 та 2004 роках.

За дорученням голови ОДА С. Ларіна, Управлінням регіонального розвитку, містобудування та архітектури ОДА опрацьовано питання щодо можливості надання іпотечних кредитів громадянам відділеннями 18 банківських установ, які знаходяться на території області та визначено, які з них мають найнижчу відсоткову ставку іпотечного кредитування. Так 8 банківських установ, які знаходяться на території області, готові надавати іпотечні кредити, у тому числі під добудову об'єктів незавершеного будівництва з високим ступенем готовності, це — АБ "Південний"; ВТБ БАНК; Кредбанк; Ощадбанк; Укрсоцбанк; Укрсиббанк та ін.

Пріоритет щодо іпотечного кредитування на території області надано відділенням "Ощадбанку" та "Укрсоцбанку", як таким що мають найнижчу відсоткову ставку (16%) іпотечного кредитування. З умовами кредитування можна ознайомитися у відділеннях зазначених банків.

На жаль, зазначена вище Програма не охоплює усі категорії громадян, які потребують поліпшення житлових умов відповідно до законодавства. Тому Кіровоградською ОДА розроблено та затверджено Програму будівництва (придбання) доступного житла у Кіровоградській області на 2010-2017 роки на виконання вимог постанови КМУ від 11.11.09 №1249 "Про затвердження Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки".

Доступне житло — це житло, що може бути побудоване чи придбане за власні кошти громадянами, які потребують поліпшення житлових умов відповідно до законодавства за умови державної підтримки. Таке житло, за вартісними показниками, санітарно-гігієнічними вимогами та параметрами відповідає нормативам, установленим державними будівельними нормами щодо такого житла.

Програмою передбачено добудову незавершених будівництвом житлових будинків з високим ступенем будівельної готовності. Визначення забудовника (замовника) будівництва доступного житла здійснюється виключно на конкурсних засадах.

Надання передбаченої чинним законодавством підтримки забудовникам (замовникам), які споруджують доступне житло здійснюється шляхом:
— безоплатного надання земельних ділянок у їх користування для будівництва доступного житла;
— звільнення від сплати відрахувань (внесків) на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури відповідного населеного пункту;
— забезпечення будівництва інженерних мереж та підведення магістральних та інших інженерних мереж до межі земельної ділянки, на якій споруджується таке житло власниками цих мереж.

Спорудження доступного житла здійснюється за вартістю, що визначається відповідно до вимог Державних будівельних норм України.

Основні вимоги надання державної підтримки для забезпечення громадян доступним житлом визначено постановою КМУ від 11.02.09р. №140.
Право на надання державної підтримки мають громадяни:
1) які перебувають на обліку як такі, що потребують поліпшення житлових умов;
2) яких відповідно до рішення місцевого органу виконавчої влади включено до списку осіб, що мають право на доступне житло.


Забезпечення доступним житлом здійснюється шляхом спільного фінансування за рахунок коштів державного та/або місцевого бюджету і коштів громадянина, що вносяться на його поточний рахунок, відкритий в уповноваженому банку, з урахуванням, що держава сплачує 30% вартості доступного житла відповідно до існуючих житлових норм, а 70% сплачує громадянин. Кредити уповноваженими банками видаються на строк до 30 років. Відсоткова ставка фінансування за кредитами на будівництво (придбання) доступного житла встановлюється у розмірі облікової ставки Національного банку України плюс два відсотки.

Виконавча влада Світловодської міської ради зацікавлена в участі міста в зазначених вище Програмах. Є відповідні напрацювання у добудові незавершеного будівництвом житлових будинків по вулицях Павлова, 9 Січня, Красна та в смт.Власівка. Необхідно вирішувати питання і реконструкції двох блоків комунального гуртожитку по вул. Приморській, 74.

Зважаючи на те, що на території міста та смт.Власівка існують підприємства будівельної галузі та будівельної індустрії, одним з яких є ТДВ "Об'єднання Дніпроенергобудпром", та за умови співпраці влади і промисловців, у міста є перспективи щодо отримання доступного житла та забезпечення громадян, які перебувають на обліку за місцем проживання у виконкомі Світловодської міської ради і потребують поліпшення житлових умов.

Інвестори, забудовники та потенційні претенденти на житло можуть телефонувати до виконкому Світловодської міської ради за номерами: 24239 — Людмила Миколаївна Гетманець, 24418 — Наталія Іванівна Гаврилюк.

Доступне житло стає реальним

Доступне житло стає реальним

Доступне житло стає реальним

Доступне житло стає реальним

Доступне житло стає реальним

Доступне житло стає реальним

Доступне житло стає реальним

Доступне житло стає реальним

Фото Богдана Дроздова.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top