П’ятниця, 19 квітня 2024
Влада

Новий мер в жіночому оточенні

І пані Климчук зайняла своє почесне та відповідальне місце у президії поряд з міським головою КотенкомІ пані Климчук зайняла своє почесне та відповідальне місце у президії поряд з міським головою КотенкомЯкщо новообрана міська рада налічує лиш 10 жіночок-депутаток (з 50-ти обранців), то найважливіші заступники міського голови Котенка та секретар міськради — виключно жіночки.
Друга сесія міської ради, яка відбулася 17 листопада, була присвячена кадровому питанню. Адже задля повнокровного служіння нової влади громаді обрання міського голови явно недостатньо — потрібно визначитися зі спікером, з депутатськими комісіями та їх головами, із складом виконкому та заступниками мера з того чи іншого напрямку.


На передньому плані — новообрані Вадим Туманов, Валентина Явтенко і Людмила ГетьманецьНа передньому плані — новообрані Вадим Туманов, Валентина Явтенко і Людмила ГетьманецьАле ж розпочалася сесія з вручення мандату депутату — «регіоналові» Миколі Ільєвському, який він не отримав на І-й сесії з причини хвороби. Таким чином, єдиний, хто ще не отримав депутатський документ, залишився представник Народної партії Володимир Волков, який і цього разу був відсутній... За неофіційними даними, не буде його і на інших сесіях. І взагалі, як подейкують його колеги, пан Волков збирається скласти з себе депутатські повноваження. Міське депутатство для нього, кажуть вони, — надто несерйозно. Якщо так, то у разі його вибуття, «святе» місце незабаром займе №3 у виборчому списку Народної партії, директор фірми «Аква-Україна сервіс» Сергій Єременко...

Потім головуючий на засіданні пан Котенко оголосив про створення депутатських фракцій. Їх від найбільшої (Партія регіонів) до «карликових» (комуністи та захисники Вітчизни) налічується наразі аж сім штук. Найчисельніша, звісно, фракція Партії регіонів — 24, очолюватиме її Станіслав Маріщенко. За «регіоналами» слідують 12 обранців фракції ВО «Батьківщина» на чолі із Сергієм Волоховим. Об'єднання чотирьох обраних «спис очників» від Єдиного Центру та Фронту змін покликало до життя фракцію «За Світловодськ» з Валентином Козярчуком на чолі. По три депутати налічуватимуть фракції Народної партії та «Сильної України», керівники — Іван Маліновський та Роман Петров відповідно. Два «спис очники», які пройшли в раду від КПУ, відмовились від згадки у назві фракції «комуністична» або чогось похідного від цього, і назвалися «За народовладдя і соціальну справедливість», очолив же цей поступ Володимир Дехтяренко. Ще два обранці, обраних під егідою Партії захисників Вітчизни утворили однойменну фракцію, яку очолив Олексій Ґусєв.

Новий мер в жіночому оточенніНаступне питання порядку — обрання секретаря міської ради. Воно є настільки сакральним, що, згідно усталеного порядку, потребувало таємного голосування... У бюлетень для нього була вписана одна єдина кандидатура — Зінаїда Климчук (ПР). В результаті, з 47 присутніх, «за» проголосував 41 депутат («проти» — 1, «утримався» — 4)... І пані Климчук зайняла своє почесне та відповідальне місце у президії поряд з міським головою Котенком.

На віце-мера, або по-правильному — на першого свого заступника, Юрій Котенко запропонував начальницю фінуправління Світловодської РДА Валентину Явтенко. А на свого заступника з питань житлово-комунального господарства — начальницю КП «Господарник» Людмилу Гетьманець... Після незначного ознайомлення з кандидатами та кількох запитань (в основному — від «залізної леді» світловодського політикуму Любові Чекаленко), більшість проголосувало «за». Як і щодо керуючого справами міськвиконкому — ним другий раз поспіль став Вадим Туманов.

Валентина ЯвтенкоВалентина ЯвтенкоНеабияке тертя між панівними «регіоналами» і рештою депутатства виникли під час обговорення складу нового міськвиконкому... Як можна було зрозуміти з дебатів, за день до сесії було узгоджено кандидатури 14 майбутніх виконкомівців плюс одна особа, яка змінить на посаді заступника голови з гуманітарних питань Олену Макковій, що зібралася (чи з власної волі?) звільнятись. Як тут пані Чекаленко запропонувала ввести до складу виконкому досвідченого управлінця, колишнього першого заступника мера Юрія Лукінського та інженера з маркетингу ЗАО ОДЕБП Олену Дідух. А якщо забагато тоді виконкомівців буде — нічого страшного — за словами пані Чекаленко, когось можна й викреслити з числа кандидатів. Проти подібних «сюрпризів» заперечили представники майже всіх фракцій. Що й стало вирішальним під час голосування — «проканав» первісний список... Опісля цього було затверджено склад та голів постійних депутатських комісій. Їх буде сім: з питань правопорядку, депутатської етики, захисту прав людини та зв’язків з об’єднаннями громадян, голова Євген Кармаліта (ПР); з бюджету, фінансових питань та соціально-економічного розвитку — Любов Чекаленко (ПР); з соціальних питань і охорони здоров’я — Володимир Помазан («За Світловодськ»); з питань молоді, спорту та духовності — Надія Прасол (ВО «Батьківщина»); з питань підприємництва — Петро Кіндра (ПР); з питань комунальної власності — Володимир Дем’янюк (ВО «Батьківщина»); з земельних відносин — Михайло Литвиненко (ПР).

Шерше ля фам
У кадрових рішеннях цієї сесії багатьох чимало здивувало якесь, м’яко кажучи, «не згадування» ще однієї жінки-депутатки — Ольги Литвиненко, яка, між іншим, балотувалася від «Сильної України» на посаду міського голови і яка напередодні 31 жовтня зняла свою кандидатуру саме на користь Юрія Котенка. Подейкували, що це було зроблено в обмін на посаду першого заступника мера у разі обрання пана Котенка. Обрали. Але, ані на цю посаду, ані на секретаря міськради прізвище пані Литвиненко навіть не фігурувало. В чому ж тоді був сенс її відмови від боротьби за мерське крісло? Невже заради головного міського гуманітарія? І чи не заради цього розглядається питання звільнення нинішнього заступника мера з гуманітарних питань Олени Макковій? (Вона, до речі, змінила Ольгу Литвиненко на цій посаді, коли місто очолював Віталій Юшко). Спроба з’ясувати цю інтригу безпосередньо з Ольгою Литвиненко та Оленою Макковій успіху не мала — обидві пані категорично відмовились від коментарів. Принаймні, на поточний момент...

Віталій АСАУЛЕНКО

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top