Четвер, 28 березня 2024
Кримінал

На Кіровоградщині зросла кількість злочинів, скоєних неповнолітніми

На Кіровоградщині зросла кількість злочинів, скоєних неповнолітнімиДнями у прокуратурі Кіровоградської області винесли на обговорення міжвідомчої наради питання стану додержання законодавства про попередження бездоглядності та злочинності серед неповнолітніх, захисту їх прав.
Стан криміногенної ситуації у підлітковому середовищі за поточний період року викликає занепокоєння керівництва прокуратури області, адже за 7 місяців поточного року неповнолітніми скоєно 430 злочинів, що на 56,9% більше ніж за аналогічний період минулого року. Ріст злочинності у підлітковому середовищі зареєстровано у 19 районах та в цілому по області.


Члени наради відзначили, що виконання спільних узгоджених заходів сприяло зменшенню грабежів скоєних неповнолітніми, розбоїв, заволодіння транспортними засобами та злочинів у сфері обігу наркотичних речовин. Поширеними залишаються крадіжки, їх скоєно 317 (+223), певною мірою це пов’язано зі змінами у кримінальному законодавстві. Також зареєстровано 5 навмисних вбивств, з них 4 скоєно у 2009 році.

Неналежне виконання працівниками кримінальної міліції міськрайвідділів УМВС України в області вимог ст. 5 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» сприяло скоєнню 63 неповнолітніми повторних злочинів. Ці факти зареєстровано у Гайворонському, Долинському, Кіровоградському, Новоархангельському, Новомиргородському, Онуфріївському та Устинівському районах, що свідчить про малоефективну профілактичну роботу. У ряді випадків, особи які скоїли повторні злочини, своєчасно не були поставлені на облік з метою здійснення профілактичної роботи. Недостатньо використовуються можливості адміністративної практики та внесення подань для усунення причин і умов, що сприяли скоєнню злочинів.

Незначна кількість коштів виділяється на реалізацію програм пов'язаних з попередженням правопорушень серед неповнолітніх. Наприклад, орієнтовними обсягами фінансування Гайворонської програми подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2007-2010 роки передбачено на 2010 рік фінансування в сумі 19,3 тис.грн. Однак, профінансовано лише 1 тис.грн. на реалізацію заходів програми. Аналогічний стан у більшості районів.

Управління освіти райдержадміністрацій, адміністрації навчальних закладів не вповні виконують вимоги законодавства в частині залучення неповнолітніх до освіти. Питома вага дітей, які скоїли злочини, але при цьому не навчалися і не працювали, складає 47,4%. Значного поширення набули ці явища в м. Олександрія, Кіровському районі м.Кіровограда, Голованіському, Долинському, Знам’янському, Онуфрієвському районах.

Одна з причин становлення неповнолітніх на злочинний шлях – це їх незайнятість корисним дозвіллям. Як приклад. Троє учнів 5-6 класів Вільшанської ЗОШ I-III ступенів 24.03.10 проводили час на кладовищі, де вчинили наругу над могилами (зруйнували 49 пам’ятників та пошкодили 51 хрест). Сім’ї матеріально забезпечені. З пояснень неповнолітніх, під час їх перебування у приймальнику-розподільнику для дітей, вбачається, що розваги на кладовищі є звичайними явищами, а суспільно - небезпечні діяння ними скоєно від нудьги.

В інтернатних закладах системи освіти, особливо в Олександрійській загальноосвітній школі-інтернаті допускаються факти педагогічного недогляду та як наслідок самовільного залишення вихованцями закладу. У поточному році зареєстровано 31 такий випадок. У порушення вимог ст.33 Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" допускався недогляд за поведінкою дітей в оздоровчих закладах, що сприяло скоєнню неповнолітніми суспільно небезпечних діянь. Як приклад. Двоє вихованців оздоровчого закладу на базі Петрівської загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ступенів скориставшись тим, що неповнолітні перебували у їдальні оздоровчого закладу, скоїли крадіжки їх велосипедів. За фактами крадіжок Петрівським РВ УМВС України в області порушено кримінальні справи. Вихованці Добровеличківської загальноосвітньої школи-інтернату З. (позбавлений батьківського піклування) та Т., скориставшись відсутністю педагогічного контролю, 07.06.2010 самовільно залишили територію навчально-виховного закладу та скоїли ряд крадіжок на території району.

Про значні упущення в організації навчально–виховного процесу свідчить скоєння злочинів 108 ( +36 або 50%) школярами, 24 (+ 6 або 33,3%) учнями професійно – технічних закладів. В той же час позашкільною освітою охоплено 49,0% від загальної кількості дітей шкільного віку. Найменший рівень охоплення гуртовою роботою в позашкільних закладах міст Олександрія та Світловодськ, Бобринецькому, Добровеличківському, Онуфріївському районах. Незайнятість неповнолітніх корисним дозвіллям – це одна з причин скоєння ними злочинів.

Останнім часом служби у справах дітей райдержадміністрацій (міськвиконкомів) самоусунулися від здійснення профілактики правопорушень неповнолітніх, хоча вимоги ст. 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей", щодо координуючої та контрольної функції служб, залишалися чинними. Зазначені порушення допускалися службами у справах дітей Вільшанської, Гайворонської, Добровеличківської, Долинської райдержадміністрацій. Потребує підвищення ефективності державний і відомчий контроль здійснюваний службою у справах дітей облдержадміністрації.

Актуальною залишається проблема захисту дітей від усіх форм насильства в сім'ї, навчальних закладах. У поточному році прокурорами порушено 11 кримінальних справ за фактами насильства стосовно дітей в сім’ях.

Усупереч вимог ст.56 Закону України «Про освіту» у загальноосвітніх закладах допускаються факти жорстокого поводження між учнями, а також між педагогами та дітьми. Так, учитель однієї із шкіл під час уроку, способом здавлення шиї учню 1 класу, примушувала його виконувати завдання, чинила психологічний тиск на малолітніх учнів (кричала, стукала рукою по парті).

На жаль, у подальшому деякі школярі застосовують подібні методи при спілкуванні між собою. Протягом 2009-2010 навчального року сталося 15 випадків травмувань школярів під час бійок та іншого жорстокого поводження між собою
За 8 місяців 2010 року органами прокуратури області з питань додержання законів про освіту порушено 8 кримінальних справ, внесено 198 документів реагування. За результатами їх розгляду 88 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності, відшкодовано 210 тис. грн.

Учасники наради, проаналізувавши ситуацію, зробили висновок, що порушені проблеми потребують комплексного вирішення з об’єднаням зусиль правоохоронних органів, органів влади та місцевого самоврядування. Розроблено ряд заходів, головна мета яких посилення спільних дій з профілактики підліткової злочинності в регіоні.

kirovograd.net

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top