Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Кіровоградщина

Школа майбутнього: фундамент закладено

В тому, що освіта повинна бути якісною і доступною, не сумнівався ніхто й ніколи. Інша справа, що дії центральної та місцевої влади в цьому напрямку в останні роки нечасто були системними і конкретними.
Нова команда в керівництві країни й області не раз декларувала своє бажання цю ситуацію переломити, активно демонструючи розуміння однієї простої істини. А саме: якість і доступність, про які говорилося вище, навряд чи можуть бути досягнуті за допомогою простого переписування шкільних програм та впровадження "зверху" сумнівних і непідготовлених нововведень. Сьогодні, на початку нового навчального року, настав час підвести підсумки проведеної на Кіровоградщині роботи. На питання "що зроблено?" відповідають представники влади і власне освіти
^ Реклама ^

Сергій ЛАРІН, голова Кіровоградської ОДА:
Школа майбутнього: фундамент закладено— У програмі "Центральний регіон-2015", яку ми зараз закінчуємо створювати, в тому числі, мова йде про перехід на якісно новий рівень організації системи середньої освіти. Наші школи повинні стати "школами майбутнього" з якісною матеріальною базою, в яких престижно і почесно буде працювати, і безпечно, тепло і комфортно вчитися. І фундамент, я вважаю, ми вже заклали. Президентом було поставлено чітке і однозначне завдання перед кожним керівником області: забезпечити максимально якісну підготовку навчальних закладів до 1 вересня, і ми його, я вважаю, виконали. Першого вересня в 576 шкіл Кіровоградщини пішли 8700 першокласників, і всім їм — чи не вперше за останні роки, є де вчитися, що вже є важливим плюсом і показником результативності нашої роботи. Я зобов'язав кожного голову райдержадміністрації взяти під особистий контроль підготовку шкіл, ремонти, заготівлю палива, питання підвозу дітей. Жодна моя поїздка в район не обходилася без відвідування школи. Крім того, нам вдалося навести порядок у сфері тендерних закупівель. У результаті ми не тільки заощадили 1,2 мільйона бюджетних коштів, але і відмовилися від послуг всіляких "приватників", і тепер закуповуємо більш якісні продукти харчування наших, обласних виробників, а також більш дешеве і якісне паливо для навчальних закладів. Сьогодні за завданням Президента ми активізуємо роботу з відновлення дошкільних закладів, яких не вистачає, особливо в сільській місцевості. Хоча Кіровоградщина за цим показником виглядає краще за багато інших областей.

Людмила ДАВИДЕНКО, заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації з гуманітарних питань:
Школа майбутнього: фундамент закладено— Цього року багато що було зроблено вперше. Так, вперше за довгий час, всі вчителі області вчасно і в повному обсязі отримали відпускні, і повертаються на роботу дійсно відпочивши.Така кількість капітальних ремонтів у закладах освіти також було зроблено вперше – був проведений капремонт 5 приміщень шкіл, 6 систем опалення, 6 тепломереж і 2 водопровідно-каналізаційних систем. Діти Смоліно вперше за останні роки будуть навчатися в гарантовано теплих навчальних закладах, в 25 школах області вікна замінені на металопластикові, ця робота, особливо необхідна в сільській місцевості, триває. Якщо говорити про перспективи, то на сьогодні серед першочергових завдань, поставлених прем'єр-міністром Миколою Азаровим у напрямі реформування ос-віти – до 2013 року повністю забезпечити школи України сучасною комп'ютерною технікою. Для нас це дуже актуально – хоча 98% відсотків навчальних закладів області забезпечені комп'ютерами, майже половина з них вже застаріла.

Анатолій КОРОТКОВ, керівник Кіровоградского загальноосвітнього навчально-виховного комплексу гуманітарно-естетичного профілю, завідувач кафедрою хореографії факультету мистецтв КДПУ:
Школа майбутнього: фундамент закладено— Для мене, як для людини, що працює в системі освіти і культури, прихід нової влади в країну і в область став подією знаковою. Зокрема, спостерігаючи за діями нового губернатора, я все більше переконуюся в тому, що це — саме та людина, яка може вивести область на новий рівень. Як директор навчально-виховного комплексу, я дуже довго чекав, щоб влада повернулася до мене обличчям — не тільки в плані обіцянок. У нас навчається багато обдарованих дітей з віддалених, сільських районів — за 200-300 кілометрів від обласного центру. І для нас дуже важливо було, щоб нам допомогли закінчити будівництво нового навчального корпусу і гуртожитку — цього моменту ми чекаємо вже 14 років. І з подачі облдержадміністрації цього року нам все-таки виділили 8 з невеликим мільйонів гривень на те, щоб ми це будівництво закінчили.

Записав Володимир Ханін.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top