П’ятниця, 29 березня 2024
Светловодск

Опалення: тенденції першого місяця

23 листопада „виповнюється” рівно місяць як до переважної части житлового сектору Світловодська, організацій, установ, підприємств міста над Дніпром почало надходити тепло, що виробляє СП ТОВ „Світловодськпобут”. Як протікає новий опалювальний сезон? Які проблеми чи ускладнення з’явилися?
Сьогодні, каже головний інженер підприємства Олександр Сич, з урахуванням того, що чимало міст України і досі не вступили в опалювальний сезон, нам, як-то кажуть, гріх скаржитись. А те, що „Світловодськпобут” подав тепло не, як зазвичай, 15 жовтня, а тижнем пізніше – не його провина. По-перше, зазначив головний інженер, в цей час стояла тепла погода, по-друге – політична нестабільність в країні суттєво загальмувала втілення в життя Постанови Кабміну №440, яка дозволила частково провести розрахунки за рахунок державної дотації, що покриває різницю в тарифах на опалення. Сьогодні ж, підсумував Олександр Сич, ці труднощі позаду – підприємство працює у нормальному режимі. Єдине, що тут може зашкодити – несвоєчасна сплата за отримане тепло...


А в цій площині, зазначила начальник відділу збуту підприємства Надія Свистунова, за ідилію говорити не доводиться. Навпаки. Якщо у жовтні-на початку листопада спостерігалась активність населення у сплаті боргів за спожите тепло за попередні роки, то сьогодні цей процес зазнав уповільнення. А це, за її словами, може зашкодити якісному теплопостачанню у найближчій перспективі. Адже, питома вага населення, як споживача послуг „Світловодськпобуту”, сягає - ні багато-ні мало – 85%... Світова фінансова криза відбилась і на бюджетних установах міста. У Світловодську наразі лишились лише дві бюджетні установи – це дитячі інтернати – які можна вважати взірцем платіжної дисципліни. Але вони фінансуються з обласного бюджету, можливості нашого бюджету набагато скромніші. Та ДК НАК „Нафтогаз України”, наголосила начальник відділу збуту, не вникає, у кого які можливості – на кінець кожного поточного місяця він неупереджено вимагає повного розрахунку за спожитий протягом місяця газ. „Ще донедавна, – зазначає Надія Свистунова, – у разі невідповідності між спожитим газом і проплатою за надане тепло, ми мали змогу покрити цю „прогалину” за рахунок банківських кредитів. А вже потім – працювати окремо з кожним боржником. Сьогодні ж, як відомо, через світову кризу, подібні банківські операції призупинено. Це створило суттєву перешкоду процесові якісного надання тепла нашим споживачам”. „Першою ластівкою” цих перешкод начальник відділу збуту назвала рівень проплат за спожите тепло, яке на сьогодні ледь склало 74%. А якщо врахувати майже 2-мільйонну заборгованість за попередні роки, цей відсоток, взагалі, виявиться мізерним. Відтак, наголосила Надія Свистунова, населення має усвідомити, що цього року – як ніколи – лише від нього залежить: бути чи не бути місту з теплом. І в першу чергу, про це мають пам’ятати споживачі, забезпечені житловими субсидіями.

Прес-служба СП ТОВ „Світловодськпобут”.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top