Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Свято

14 червня – Всесвітній день донора

14 червня – Всесвітній день донораУ наш нелегкий, насичений подіями і проблемами час про донорів ми згадуємо рідко, переважно в тих випадках, коли потрібна їхня допомога. З кожним роком кількість донорів зменшується. Причин цього багато і одна з них – соціальне розшарування населення, коли більш заможні громадяни не мають потреби здавати кров, а люди, що перебувають на порозі бідності – не мають здоров’я для здійснення донорської функції. Залишається середній прошарок населення, як правило, його представники і є донорами.
Не слід забувати про досить стрімке поширення вірусних гепатитів та ВІЛ, які роблять кров непридатною до переливання. Та й престиж донорства останнім часом перебуває не на високому рівні. Дехто вважає, що донорство шкодить здоров’ю, знижує працездатність чи викликає якісь ускладнення. Деякі люди бояться самої процедури, вважаючи її болючою.
^ Реклама ^

Організм людини має великі компенсаторні можливості. Втрачені 200-400 мл крові відновлюються протягом 15-20 діб, в окремих випадках – протягом 40-45 діб, а використання голок японського виробництва з лазерною заточкою зробило цю процедуру майже безболісною. Донор отримує два оплачуваних вихідних дня (один – в день здавання крові, другий – в будь-який інший день протягом року за бажанням донора). Керівництво комерційних підприємств ставиться до цього по-різному, що також відбивається на розвитку донорства.
У Світловодську та районі зараз здають кров 467 осіб, десятеро з них – медичні працівники, багато мешканців міста та району – колишні донори. 147 осіб мають статус «Почесний донор України», з них семеро – медичні працівники та медики-ветерани праці, багато донорів є «Почесними донорами Радянського Союзу» та «Почесними донорами товариства Червоного Хреста».
З нагоди Всесвітнього дня донора прийміть вітання всі, хто здає кров заради здоров’я чи порятунку життя інших людей. Бажаю всім міцного здоров’я, щастя й наснаги. Ми цінуємо ваш внесок у відновлення здоров’я мешканців міста та району.

Дмитро МОІСЕЄНКО,
в. о. завідуючого відділенням переливання крові Світловодської ЦРЛ.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top