Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Светловодск Актуально

Як виправити неправильний запис в трудовій книжці?

Як виправити неправильний запис в трудовій книжці?Трудова книжка є основним документом, який підтверджує трудову діяльність працівника, тому при постановці на облік в центрі зайнятості трудова книжка є одним з основних документів, що пред’являється громадянином, а її копія зберігається в особовій справі безробітного. Порядок ведення трудових книжок визначається Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, і Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту України від 29.07.1993 р. №58 з наступними змінами від 26.03.1996 р., 08.06.2001 р., 24.09.2003 р. (далі Інструкція).
Обов’язок внесення записів до трудових книжок покладено на відповідальних працівників підприємств, установ, організацій (далі роботодавці). На жаль, роботодавці досить часто допускають помилки при внесенні записів до трудових книжок працівників.
^ Реклама ^

Найбільш поширеними помилками є: неправильно зазначена посада, професія, за якою працівник приймається на роботу; не вказана причина звільнення відповідно до діючого законодавства; не вказаний або неправильно вказаний пункт та стаття КЗпП України; неправильно вказана дата прийому або звільнення з роботи і т.п. Як же слід діяти, якщо в трудовій книжці виявлено неточний або неправильний запис? Відповідь на це запитання визначається пунктами 2.6 - 2.10 Інструкції.

У разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу виправлення виконує роботодавець, який зробив відповідний запис. Якщо підприємство, яке зробило неправильний або неточний запис, ліквідовано, відповідний запис робить правонаступник і засвідчує печаткою та підписом, а в разі відсутності правонаступника – вища організація , якій було підпорядковане підприємство, а в разі її відсутності – облархів, держархів м. Києва, держархів м. Севастополя і держархів при Раді Міністрів Криму.

Виправлені відомості про прийняття на роботу, переведення, звільнення повинні відповідати наказу, на підставі якого проводиться виправлення. У разі втрати наказу або невідповідності змісту наказу фактично виконуваній роботі, виправлення відомостей про роботу, здійснюється на підставі інших документів, що підтверджують виконання роботи.

Внесення виправлень шляхом закреслювання неправильних відомостей не допускається. У разі необхідності внесення виправлень в трудовій книжці робиться новий запис. Новому виправленому запису присвоюється черговий порядковий номер, у графі 2 зазначається дата внесення виправленого запису. У разі необхідності, наприклад, зміни запису відомостей про роботу після зазначення відповідного порядкового номеру в графі 3 пишеться: «Запис за № таким-то недійсний. Прийнятий за такою-то професією (посадою)» і у графі 4 повторюється номер та дата наказу (розпорядження) роботодавця, запис з якого неправильно внесений до трудової книжки. У такому ж порядку виправляється запис про звільнення.

Наприклад, пишеться: «Запис за № таким-то є недійсним. Звільнений...» і зазначається нове формулювання причини звільнення, а у графі 4 повторюється № та дата наказу (розпорядження) роботодавця, запис з якого неправильно внесений до трудової книжки або № та дата нового наказу, яким змінено формулювання причини звільнення.

Звертаю увагу, що записи про роботу найманих працівників у фізичних осіб-підприємців, мають деякі особливості, які передбачені п. 2.20-1 Інструкції, а саме: внесення запису про прийом на роботу до трудової книжки найманого працівника фізична особа-підприємець має право вносити тільки після реєстрації укладеного в письмовій формі трудового договору з найманим працівником в центрі зайнятості, а запис про звільнення – тільки після зняття з реєстрації трудового договору в центрі зайнятості. Після реєстрації трудового договору в центрі зайнятості під час прийняття на роботу в графі 3 вноситься запис: «Прийнятий на роботу (далі зазначається професія, посада) за трудовим договором (зазначається дата та номер договору), зареєстрованим у такому-то центрі зайнятості (зазначається повна назва центру зайнятості)», при цьому в графі 4 зазначається дата та номер реєстрації трудового договору в центрі зайнятості: «Трудовий договір (номер), зареєстрований (дата)». Після зняття з реєстрації в центрі зайнятості трудового договору при звільненні фізична особа підприємець робить запис: «Звільнений з роботи (далі зазначається підстава звільнення з посиланням на відповідні статті КЗпП України), при цьому в графі 4 зазначається: «Трудовий договір (номер) знято з реєстрації (дата)». Внесені фізичною особою до трудової книжки записи підтверджуються підписом посадової особи центру зайнятості, який зареєстрував трудовий договір.

В разі, якщо фізичною особою-підприємцем все ж таки було допущено помилку при внесенні запису в трудову книжку, внесення виправлень проводиться фізичною особою підприємцем у вищезазначеному порядку з врахування п.2.20-1 Інструкції. Наприклад, в графі 2 помилково невірно зазначено дату звільнення (дата звільнення 14.03.2008 р., зазначено помилкового 14.02.2008 р.). Виправлення проводиться таким чином: після зазначення чергового порядкового номера в графі 2 зазначається дата внесення виправленого запису, в графі 3 зазначається «Запис № такий-то недійсний. 14.03.2008 р. звільнений з роботи (далі зазначається підстава звільнення з посиланням на відповідні статті КЗпП України)», в графі 4 повторюється запис щодо зняття трудового договору з реєстрації: «Трудовий договір ( номер) знято з реєстрації (дата)».

Якщо у роботодавця виникають сумніви щодо внесення записів до трудової книжки, краще отримати консультацію з цього питання, а не поспішати, а потім робити виправлення. В цьому випадку, шановні роботодавці, запрошуємо вас звертатись за консультацією до спеціалістів центру зайнятості, тел.7-39-12.

Наталя ОБЛАМСЬКА,
головний спеціаліст-юрисконсульт.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top