П’ятниця, 19 квітня 2024
Светловодск

Рак молочної залози „задкувати” не поспішає

Причиною нашої розмови з лікарем-онкологом Світловодської ЦРЛ Іриною Гончаровою стало тривожне повідомлення на одному з центральних телеканалів, що Кіровоградська область продовжує утримувати „лідерство” серед захворюваності на рак молочної залози серед жінок.


— Якщо, - розпочала пані Ірина, - наша область займає сумну першість в Україні, то Світловодськ, з цього різновиду онкозахворювань – чи не найперший в області. Факт – більш, ніж тривожний! Лише у минулому році у нас на рак молочної залози захворіли 34 жінки, 14 з яких мали вже занедбану форму – безперечно, це вражаючі цифри для нашого невеличкого міста. Всього ж сьогодні на обліку в онкологічному кабінеті Світловодської ЦРЛ перебуває 228 жінок – серед онкопатології, рак молочної залози вийшов на перше місце.

— Може, пані Ірино, наш Світловодськ – така собі аномальна зона, від перебування у якій страждають, головно, жінки?

— Я не фахівець з аномальних питань, або чогось надприродного. Хоча ви праві – якихось видимих причин для такого значного поширення саме раку молочної залози, начебто, немає. Тому, як медик, вважаю, що існує кілька факторів, які провокують ракові захворювання, у тому числі - й молочної залози. Це – вік, спадковість, фізичні та психічні травми, а також дефіцит вітаміну D, порушення функцій печінки та ендокринних залоз, неправильне харчування, гіподинамія...

— Можна про ці складники докладніше...

— Щодо віку – найчастіше хворіють жінки після 40 років. Особливо, якщо у жінки були пізні пологи. До речі, про пологи: простежується така тенденція – чим більше жінка народжувала і вигодовувала своїх немовлят саме груддю, тим менша вірогідність захворіти на рак молочної залози, і навпаки – часті аборти, пізній початок статевого життя і нерегулярний секс лише провокують онкозахворювання. Також, чимало жінок, особливо, молодого віку, не звертають уваги на отримані за різних обставин травми в області грудей, більш того – не надто поспішають до лікаря, навіть, коли на місті травми залишається ущільнення. А дарма – від 4 до 44 відсотків виникнення раку молочної залози припадає саме на наслідки травмування грудей. Недосипання, часті нервові та психічні стреси теж додають ризику і, безумовно – незбалансоване та неправильне харчування. Підраховано, що раціон страждаючих на рак молочної залози було перенасичено висококалорійною їжею з питомою вагою тваринних жирів, у них часто-густо спостерігалася нестача вітамінів, зокрема, А, Е, D, які містяться переважно в овочах та фруктах.

— На що у першу чергу має звертати увагу жінка, аби „не проґавити” тривожні симптоми?

— Першочерговим у таких випадках є доволі не складне самообстеження. Його варто проводити на 8-10 день після місячних. Отже, станьте перед дзеркалом, підведіть догори руки і огляньте зовнішню форму молочної залози, натискуючи на неї трьома середніми пальцями. Починати треба з верхнього зовнішнього квадрату, просуваючись далі за годинниковою стрілкою. Затисніть пальцями кожен сосок окремо, аби переконатися, чи не виділяється з них рідина. Потім продовжуйте огляд у тому самому порядку, але вже в положенні лежачи...
І у разі, якщо ви виявили щось підозріле – набряки, витік рідини з сосків тощо – негайно звертайтеся до лікаря...

Розмовляв влас. кор.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top