Четвер, 28 березня 2024
Светловодск

Що, в біса, коїться на вулиці Миру?

Світловодська вулиця Миру вже давно набула сумної репутації вулиці, де трапляється, ні - не найбільше ДТП, а реєструється найбільший відсоток летальних наслідків автопригод.


Розкопки скіфського могильника. Літо 1975 рік.От і минулого тижня, як з'ясувала попередня експертиза на місці ДТП, водій 3-ї моделі Жигулів, через перевищення швидкості, допустив заднім колесом зіткнення з напівпричепом КрАЗ, який у цей момент здійснював поворот. В ході зіткнення, легковик, у якому перебував лише водій, перекинувся. Від отриманих чисельних травм грудної клітини, водій Жигулі помер на місці...

Скелет людини з головою барана
Чутки пов'язують небезпеку автомагістралі на Миру тим, що вона проходить через могильник древніх наших пращурів - скіфів...
У 1975 році на цій вулиці (трішки вище від проїжджої частини і місця, де автозаправка) робітники, прокладаючи колектор водогону "Дніпро-Кіровоград", надибали на людські кістяки. І тоді, навіть неозброєним оком, всі побачили: цьому похованню не одна сотня років... Починаючи з кінця 70-х і протягом десяти років у цій місцині, що враз стала історичною спадщиною, працював загін археологів на чолі з доцентом кафедри історії України Кіровоградського педагогічного університету Нінель Бокій. Було встановлено, що могильник належить скіфам, і датований він IV-III століттям до нашої ери.
Відомо, що люди дохристиянського періоду надавали неабиякого значення потойбічній від земного життя частині буття. Не були винятком і скіфі: своїх небіжчиків вони ховали у підземних багатоярусних спорудах зі сходами та коридорами-дромосами, а до могили клали речі, що можуть знадобиться покійникові. Біля кістяків археологи знайшли чимало зброї (мечі, кинджали, списи), знаряддя хліборобської праці, посуд. Жінки-скіф'янки були одягнені у майстерно оздоблений одяг, залишки якого рясно прикрашали різнокольорові намиста зі скла, бронзи, срібла, зустрічалися й золоті прикраси.
В ті прадавні часи скіфи доволі активно спілкувалися з греками - в курганах знайдено багато зразків грецької чорнолакової кераміки, прикрас, ремісницького краму. Окрім цього, як свідчив давньогрецький історик Геродот, греки мали на скіфів значний вплив у духовній царині. Але останні доволі ревно оберігали пантеон своїх богів, за зраду яких карали своїх одноплемінників смертю... Однією з найбільш цікавих знахідок вважається скелет людини, череп якої був відсутній, а натомість замість нього - череп барана. Це свідчить про культ Зевса-Амона, який увібрав у себе риси грецького Зевса та єгипетського Амона і зображався цей симбіоз, як людина з головою барана. Наразі залишається невідомим: чи то скіфи покарали, чи то вшанували свого мерця? І, взагалі, чи людиною була та істота?..

АНОМАЛЬНА ЗОНА
Відомо, жодна релігія не вітає втручання у вічний спокій поховань. Настоятель Собору Пресвятої Богородиці отець Олександр, до якого ми звернулися, поєднав у своєму коментареві як мирське, так і духовне. Благочинний, який сам проживає у тому районі, зазначає, що він і сам багато разів ледь не ставав жертвою ДТП на вулиці Миру на власному авто. Там, говорить він, абсолютно не проглядається дорога - те, що якась машина їде назустріч, ліворуч або праворуч - помічаєш, буквально, в останні секунди.
"Чи можна простежити зв'язок між аварійністю та наявність скіфського могильника? - замислився о. Олександр. - Важко сказати, але те, що тут якась аномальна зона - то це точно...". І наш духовний респондент зазначив, що скіфи поклонялися язичницьким богам, будували для них капища, де на їх честь влаштовували оргії, які, зазвичай, супроводжувалися людськими жертвопринесеннями. Відповідно, у таких місцях земля "освячена" Дияволом, вона має "зле дихання", що, поза сумнівів, впливає на оточуючу територію... "Вихід? Вихід є, - каже о. Олександр, - якщо громада звернеться до мене - я освячу це зле місце ім'ям Господа нашого Ісуса Христа. Це - по-перше, а по-друге - треба, врешті, навести елементарний порядок на дорогах..."

ДУМКА ДОЦЕНТА ТА ПЕРЕСТОРГА "ЧОРНИМ АРХЕОЛОГАМ"
Звичайно, ми не могли не довідатися, що з цього приводу думає Нінель Бокій, про яку ми згадували на початку. Крім цього, хотілося дізнатися, чи все гаразд у неї та у археологів, які тридцять років розкопували скіфський курган на Мира, тобто, дізнатися, чи не спіткала їх доля (не доведи, Господи) археологів, що розкопали гробницю Туттанхамона - як відомо, всі вони, за різних обставин, невдовзі померли... Тож, зателефонували до Кіровограду.
"За десять років, що тривали розкопки, на могильникові працювало близько двох сотень студентів-археологів, і всі вони, слава Богу, живі", - відповіла пані Нінель. Відносно ж причетності скіфського могильника до кількості ДТП на прилеглій вулиці, вона відповіла, що тут немає щонайменшого зв'язку.
...Чи є нечиста на Миру чи нема - висновок читач зробить сам. А для тих, хто дійшов висновку: треба самому покопати - щось знайду та розбагатію, нагадаємо ст. 297 КК України, яка наголошує: наруга над могилою, іншим місцем поховань, над трупом або урною, а також викрадення предметів, що знаходяться у місці поховань або на трупі, - крається штрафом до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або арештом на строк до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той же строк.
До того ж, культурницький шар зазначеного поховання починається на глибині від двох до п'яти метрів - копання не поміченим не залишиться...
Щиро дякуємо директорці міського краєзнавчого музею Ользі Аболмасовій за надані матеріали.

Віталій АСАУЛЕНКО.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top