П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Отруєння пестицидами краще попередити

Отруєння пестицидами краще попередитиПри вирощуванні овочів та фруктів на присадибних ділянках для боротьби з шкідниками, хворобами рослин для знищення бур'янів часто застосовуються пестициди, які є токсичними речовинами.
Використовувати можна пестициди, які входять до Переліку засобів захисту рослин, дозволених для роздрібної торгівлі на поточний рік. Купуючи пестициди необхідно перевіряти їх термін придатності та при сумній якості вимагати документи, які підтверджують їх якість.
^ Реклама ^

Для попередження потрапляння пестицидів в організм, що може негативно вплинути на стан вашого здоров'я, треба виконувати такі заходи:

– хімічні обробки проводити в безвітряну погоду за температурою повітря не вище 24°С;
– дотримуватися терміну проведення робіт на даній земельній ділянці після хімічної обробки, не перевищувати максимальну кратність обробок, збирати врожай після закінчення строку очікування після хімобробки, який вказано в інструкції;
– роботи з пестицидами необхідно проводити в захисному одязі, який щільно прилягає до тіла, в рукавичках, чоботах, респіраторі;
– хімічні обробки виконувати із застосуванням обприскувачів для забезпечення норм витрат препаратів згідно з інструкцією;
– після роботи необхідно вимити з милом обличчя, руки, бажано випити 0,5 л молока.

Порушення правил використання пестицидів може стати причиною гострого або хронічного отруєння з тяжкими наслідками. При появі перших ознак отруєння пестицидами (головний біль, слабкість, нудота тощо), залежно від шляху потрапляння отрути в організм, необхідно терміново вжити таких заходів:

через дихальні шляхи (вивести постраждалого з небезпечної зони на свіже повітря);
через шкіру (старанно змити препарат струєю води, краще з милом);
при потраплянні отрути в очі (промити їх водою, 2% розчином питної соди або борної кислоти);
через шлунково-кишковий тракт (випити кілька склянок води, бажано теплої, або слабо-рожевого розчину марганцево-кислого калію та визвати блювоту. Процедуру повторити 2-3 рази. Після блювання випити півсклянки води з 2-3 столовими ложками активованого вугілля).

У всіх випадках отруєння пестицидами (навіть легкого) необхідно якомога швидше звернутися за медичною допомогою.

Ірина КРІПАК,
головний державний санітарний лікар Світловодського району.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top