Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Влада

Житлово-комунальне господарство міста: влада до змін готова, а громада?

Житлово-комунальна сфера не лише міста, а й всієї країни, переживає не кращі часи. Послуги, які надають сьогодні ЖЕКи, вже не задовольняють ні мешканців багатоквартирних будинків, ні місцеву владу, та й самі керівники житлово-експлуатаційних контор розуміють: за таких умов дедалі складніше працювати. Отож, треба щось змінювати. Міська влада готова до змін, і вже має певні плани. Що вже зроблено і що слід зробити найближчим часом розповідає Віталій ЮШКО, секретар міської ради:
– На нарадах та зустрічах різного рівня неодноразово обговорювалося питання якості послуг, які надають ЖЕКи міста. Ситуація у них дійсно складна, а сьогодні вони ще й мають значні заборгованості по сплаті внесків як до Державного бюджету, так і до місцевого. Поки що на рівні держави питання скасування боргів не розглядається, і суми, відповідно, ростуть щомісяця.
^ Реклама ^

Сьогодні ми розуміємо: залишати все, як є, не можна.

Міська влада і я особисто – за реорганізацію. Сьогодні ми активно інформуємо населення, вивчаємо його думку. Раніше мною був підписаний графік зустрічей з мешканцями будинків, які обслуговують ЖЕК №№1 та 4, і сьогодні ми знаємо думку мешканців 26 будинків. Ця робота триває і зараз. Зауважу, що зустрічі з мешканцями будинків відбуваються за присутності начальника УЖКГ В. Семенова, начальників відповідних ЖЕКів, ведуться протоколи і всі раціональні пропозиції документуються.

До кінця місяця, а то й швидше, обговорення пройде по всіх будинках цих ЖЕКів. Отримані узагальнення будуть розглянуті на засіданні профільної комісії для подальшого розгляду на одному з чергових засідань міської ради. До того часу ми вже матимемо відповідь на питання: чи хочуть люди змінити якість послуг. Думаю, остаточне рішення матимемо влітку.

Слід так організувати роботу, щоб ЖЕКи мали бажання надавати послуги, а споживачі – сплачувати за ці послуги. Зараз ми вивчаємо можливість продовжити і підтримати створення об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Нагадаю: ОСББ – неприбуткова організація, яка не платить податків, і може використовувати кошти на розвиток житлового фонду. Ефективність їх функціонування доведена часом. До речі, цього року гроші у Державному бюджеті на ремонтні роботи, в тому числі на ремонт ліфтів, виділяються виключно на ОСББ.

Хочеться, щоб люди усвідомили, аби поліпшилася якість послуг, треба переформатувати відносини: споживач – надавач послуг.

Можливо, така кількість ЖЕКів, яка є сьогодні у місті, і не потрібна (ця думка досить часто звучить на зустрічах), але варто пам'ятати, що кожен ЖЕК має свою базу, яка дає можливість надавати послуги у повному обсязі. Натомість же ОСББ, які були створені у місті раніше, такої бази не мають і коли трапляється щось серйозне – вони змушені звертатися саме до ЖЕКів. Ці всі моменти треба врегулювати.

Наступним кроком, вважаю, має бути створення на базі ОСББ асоціації ОСББ. Роботу треба організувати так, щоб ця структура була підконтрольна (і цінова політика, і якість послуг) міській владі та громаді.

Створивши ОСББ, ми полегшимо податкове навантаження новій структурі. Через мінімізацію податків вивільняться кошти, які буде спрямовано на поліпшення якості послуг по кожному будинку. Якщо люди хочуть змін, вони підтримають владу у її бажанні змінити ситуацію.

Влітку ми плануємо Громадські слухання для з’ясування думки світловодців з цього та інших питань, які потребують обговорення.

Підготувала Тетяна ЗИМА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top