П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Проби показали: у третині випадків вода з колодязя не придатна для вживання

Проби показали: у третині випадків вода з колодязя не придатна для вживанняУ травні на Україні зареєстровані отруєння дітей, ймовірно пов'язаних з приготуванням дитячого харчування на воді з індивідуальних колодязів, у якій вміст нітратів перевищував гігієнічні нормативи.
При аналізі результатів перевірки колодязної води фахівцями райСЕС встановлено перевищення гігієнічних нормативів вмісту нітратів: із 98 відібраних проб відхилення в 33!
^ Реклама ^

Керуючись ст. 18,32,40,41 Закону України «Про забезпечення санепідблагополуччя населення» та з метою попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, на основі отриманих результатів колодязної води фахівці санепідслужби розгорнули широку санітарно-освітню роботу серед населення щодо використання такої води для споживання (особливо дітьми) та небезпеки, яку несе неякісна та забруднена різними реагентами вода. Також направлено відповідні пропозиції головам сільських рад щодо впорядкування обліку громадських колодязів та впорядкування території біля них, а також знезараження питної води у разі її невідповідності санітарним нормам.

Як уникнути небезпечної дії нітратів?
Якщо у питній воді нітрати перевищують допустиму норму (45 мг/л), не використовуйте її для пиття та приготування їжі, особливо це стосується їжі для дітей. Пам’ятайте: візуально чиста вода не завжди є безпечною.

Кип'ятіння забрудненої нітратами води не зменшує її токсичність, а навпаки – збільшує на 39-86%.

Якщо ви не впевнені в якості колодязної води, у жодному випадку не розбавляйте нею дитячу суміш. Забруднену нітратами воду можна використовувати тільки з технічною метою: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.

Якщо у вас виникли сумніви щодо якості питної води звертайтеся до райСЕС для здійснення лабораторних досліджень води.

Світлана ДЕМЧЕНКО,
завідуюча санітарно-гігієнічним відділом.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top