Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Культура

"Не стареют душой ветераны"...

"Не стареют душой ветераны"...
Напередодні ювілею після однієї з репетицій учасники хору
та їхній керівник Майя САРДАНОВА (на фото – крайня зліва) сфотографувалися на пам’ять.
5 травня учасники хору "Осіннє золото" влаштували справжнє свято пісні для усіх своїх шанувальників. Свято вийшло на славу, бо учасники хору це роблять дійсно професійно та захоплююче, адже вони на сцені – чверть століття.
В залі не залишилося жодного, хто не пройнявся б піснями з репертуару цього хору. Напередодні 65-річниці Великої Перемоги особливо щемно було чути пісні воєнних років... Їх слухали, затамувавши подих, і ті, хто протягом довгих 25 років творчого шляху залишався вірним їхньому таланту, і ті, хто почув їх вперше...
^ Реклама ^

...У лютому 1985 року було створено Народний аматорський хор ветеранів війни та праці "Осіннє золото", яким запросили керувати Майю Сарданову, тоді викладача музичної школи. Напередодні ювілею ми зустрілися з Майєю Василівною, яка нам розповіла про подальшу долю хору та його 25-річний творчий шлях:

– Спочатку у колективі були лише ветерани Великої Вітчизняної війни. Люди, які пройшли через горнило війни, але не втратили почуття прекрасного, оптимізму, прийшли в хор, щоб донести до слухача пісні своєї буремної молодості. Тоді концертмейстером у нас була Віра Ткаченко (нині покійна).

Перший виступ хору відбувся в Палаці культури 7 травня 1985 року і був присвячений 40-річчю Великої Перемоги. Присутні у залі вітали хор стоячи. Це була вражаюча подія. На сцені 70 учасників бойових дій з численними нагородами за свій ратний подвиг виконують пісні "Священная война", "Після про Дніпро", "День Победы".

Ветерани співали і плакали, глядачі в залі – теж. А після випуску зірвалися оплески з вигуками "браво", "біс".

У нашому хорі з початку його створення і до кінця своїх днів співав і був солістом Герой Радянського Союзу генерал-майор Леонід Наумович Туйгунов. Але, на жаль, час не стоїть на місці, відходять у Вічність ветерани війни – відійшов і наш герой. Були у нас у хорі і танкісти, і льотчики, і медики, і зв'язківці, водії – всіх їх об'єднала пісня. На жаль, багатьох вже немає...

Але хор живе, поповнюється ветеранами праці, росте його майстерність.

Наш хор був учасником фестивалю вокально-хорового мистецтва "Калиновий спів" у м. Кіровограді. За успішний виступ одержав диплом і підтвердив звання народного аматорського колективу, яке колектив отримав уперше 1999 року, а потім ще тричі підтверджував його.

В репертуарі «Осіннього золота» близько 70 пісень – це військово-патріотичні, пісні періоду Великої вітчизняної війни, ліричні, народні, авторські тощо.

Хор багато працює над підвищенням художньої майстерності, виконує чотириголосні пісні, пісні акапело. Зараз наші концертмейстери В. Шіндель та І. Петрова.

Хор співпрацює з місцевими композиторами М. Донцем, Д. Дейнегою, виступає під час усіх міських свята – і в Палаці культури, і в парку ім. Т. Шевченка, в інтернаті для престарілих на Власівці, в районному Будинку культури тощо. Учасники хору ведуть велику виховну роботу серед молоді, хор люблять і шанують мешканці міста.

2006 року хор був учасником конкурсу-огляду ветеранських хорів області, за що отримав звання лауреата, грамоту та грошову премію. Хор успішно виступав і в обласному госпіталі інвалідів ВВв, нас там слухали з великим захопленням.

За 25 років існування хоровий колектив неодноразово нагороджувався дипломами і грамотами управління культури Кіровоградської обласної організації ветеранів України, Світловодського виконавчого комітету міської ради, обласної державної адміністрації. Колектив хору продовжує працювати над поновленням репертуару, підвищенням художньої і виконавської майстерності. А також продовжує радувати нас своєю творчістю. Успіхів вам, у вашій почесній місії, всім міцного здоров’я, щастя, довголіття!

"Не стареют душой ветераны"...

"Не стареют душой ветераны"...

"Не стареют душой ветераны"...

Власкор,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top