Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Авто

Новий рятувальний автомобіль, за кількістю функцій, можна порівняти із швейцарським ножем

Новий рятувальний автомобіль, за кількістю функцій, можна порівняти із швейцарським ножем
АППД-2 у всій своїй красі

Автомобіль пожежний першої допомоги (АППД-2). Таку офіційну назву має нова-новісінька транспортна одиниця, яку щойно отримали по лінії свого міністерства світловодські МНСники.
Між іншим таку машину треба було ще заслужити — на область їх було виділено лише шість. Так що "давали" кращим з кращих... Начальник світловодського міськрайвідділу МНС Ярослав Любецький не приховує свого задоволення: устаткування цього авта дозволяє рятувати людей і на пожежах, і після ДТП, і після руйнування будівель тощо.
^ Реклама ^

Що ж до переваг АППД-2 на базі шасі "Валдай" (хто не знає, типа "Газель") з дизельним двигуном, то пан Любецький провів паралель із усім звичним пожежним ЗІЛом. І хоча ємність для води в останнього вміщує 2,5 тони (одна тонна у АППД-2), ЗІЛ "всмоктує" воду для повторного гасіння протягом півгодини, а нова машина — лише 9(!) хвилин. "Що є надто важливо під час пожежі, коли дорога кожна секунда", — зазначає головний рятувальник. На відміну від ЗІЛа, у якого привід насоса йде від двигуна (працює машина — працює й насос), АППД-2 обладнаний аж трьома "движками": власне, щоб їхати, другий — виконує функцію міні-електростанції, яка виробляє струм для потужнього освітлення, третій же — мотоблок "Хонда" — "відповідальний за роботу насоса. Причому, якщо ЗІЛовський насос подає воду максимум у 6 атмосфер, то "хондівський" здатен "викидати" струмінь під тиском до 20 атмосфер. А регулятор тиску знаходиться безпосередньо під рукою у брандмейстера — на самому стволі брансбойту. Там же розташований ще один регулятор, який дозволяє подавати воду як суцільним струменем, так і у вигляді розбризкування найдрібніших крапель. А так як діаметр пожежного рукава лише 20 міліметрів (51 мм — у ЗІЛа), то це, за словами пана Любецького, дозволяє гасити пожежу набагато точніше — з меншою вірогідністю заливання водою помешкань, що розташовані на нижніх поверхах... Оснащений цей "малюк" (до речі, його порівняно незначні габарити додають йому маневреності) і баком для піноутворювача та чотирма вогнегасниками (по два з вуглекислотою і порошком), що дозволяє гасити палаючі мастила та об’єкти під електричною напругою. А ще на борту диво-машини знаходиться домкрат, здатний піднімати до 30 тонн ваги та гідравлічні ножиці, які легко, наче папір, можуть різати метал. Сюди ж варто додати і комфортний салон з клімат-контролем... Відтепер, підсумував начальник міськрайвідділу МНС, рятувальна справа з допомогою АППД-2 набуває у нас якісно нового рівня.

Новий рятувальний автомобіль, за кількістю функцій, можна порівняти із швейцарським ножем
Двигун „Хонда”, що створює потужній струмінь

Новий рятувальний автомобіль, за кількістю функцій, можна порівняти із швейцарським ножем
Універсальний ствол брансбойту


Віталій АСАУЛЕНКО

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top