П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Люди

Зуби. Не нехтувати деталями

Зуби. Не нехтувати деталямиДиявол, як відомо, криється у деталях. Або, якщо говорити про зуби, у зубних щілинах. Проте, варто не забувати, що з дрібниць, на які ми майже не звертаємо уваги, і розпочинається карієс, пародонтоз, запах із рота (перелік можна продовжити). Саме про них (дрібниці) ми й поговорили з завідуючим стоматологічним відділення Світловодської ЦРЛ Олександром Ільченком.
^ Реклама ^

– Пане Олександре, де „чатує” найперша небезпека для зубів?

– Вона, дійсно, найперша і на неї, нажаль, майже ніколи не звертається увага. Це – молочні зуби... Батьки, коли їхня дитина скаржиться на зубний біль, обмежуються, хіба що, приготуванням полоскання для її ротової порожнини. Мовляв, навіщо витрачатися на стоматолога, коли зуби молочні – все одно випадуть. А дарма. Здорові молочні зуби – запорука зубів, що прийдуть їм на зміну. Нехтування цією, на перший погляд, дрібницею, у подальшому може призвести до завчасної втрати корінних зубів, спричиненою не дозріванням зубної емалі.

– Зазвичай батьки, у плані зубного здоров’я своїх чад, пильнують, щоби ті не особливо захоплювалися різними солодощами...

– Зубам шкодить будь-яка їжа, незалежно від впливу на той чи інший смаковий рецептор у роті. Причина – у залишках їжі, які залишаються між зубами. Навіть шматочки яблук, які рекомендують їсти регулярно стоматологи, є поживним „кормом” для чисельного зростання „популяцій” мікробів у ротовій порожнині. Тому, важливо опісля кожного прийому їжі чистити щораз зуби чи, бодай, полоскати у роті, аби не „підгодовувати і не плодити” у себе у роті різні мікроорганізми. Підійде тут і жуйка, але без цукру. Хоча, це правда: карієс найбільше „полюбляє” солодке, особливо – торти та шоколадні цукерки.

– Ви сказали „чистити щораз зуби”. А кажуть, що чистити достатньо двічі на день...

– Можна й – двісті. Але тоді на все інше часу не залишиться. А двічі на день, це – як мінімум. І бажано – різними пастами: вранці – такою, що добре очищує, а перед сном – з компонентами профілактичної дії.

– А чи можна пастою відбілити зуби? Кажуть, сода тут незамінна. Адже, відбілювання у стоматолога „шкідливе” для гаманця. До того ж – воно, подейкують, небезпечне для зубів.

– З жодною зубної пастою ви не доб’єтеся у себе „голлівудської усмішки”. Втім, як і з допомогою соди. Нею, якщо добре постаратися (один присмак чого вартий), можна зняти зубний наліт – не більше. А от щодо відбілювання зубів у стоматологічних кабінетах, скажу: сучасні технології нині дозволяють добитися білосніжності зубів без шкоди для емалі та не порушуючи хіміко-фізичної структури кісткової тканини зубів. Щоправда, процедура ця, дійсно, не з дешевих. Але, повірте, це не через те, що дантисти – поголовно скупердяї. Просто, закупівельна ціна засобів (як правило – імпортних) для стоматологічного відбілювання зубів надто висока... Тому, за нинішнього досить непростого часу, далеко не всі поспішають до стоматолога зробити собі зуби, як зірок. Тож, чи варто заради „голлівудської усмішки” скидати з себе „останню сорочку”? Головне – дотримуватись правил гігієни ротової порожнини. Не надто захоплюватись кавою та чаєм. Не палити. А ще – консультуватися із стоматологом. За це, принаймні, у нашій стоматполіклініці, ми грошей не беремо.

Віталій АСАУЛЕНКО

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top