Вівторок, 07 травня 2024

^ Реклама ^
Люди

«Світ без обмежень»

«Світ без обмежень»«Світ без обмежень» – таку назву має проект Центру активної соціально-психологічної реабілітації інвалідів «Добрада», який став одним з переможців Конкурсу міні-ґрантів, оголошеного у рамках ґрантової програми «Малі проекти на підтримку великих ініціатив» Творчого об’єднання «Технології оптимального розвитку особистості» (м.Кіровоград) за фінансування Фонду імені Стефана Баторія (Польща). Проект має на меті впровадження ефективних форм реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями засобами рекреаційного туризму. В ході проекту вже відбулись два тренінги для волонтерів, де пройшли навчання близько 50 учасників.
^ Реклама ^

Співорганізатором першого тренінгу в ролі партнера проекту виступив Світловодський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, де вже понад рік успішно діє школа волонтерів під керівництвом директора Олени Куценко. Бажання взяти активну участь в русі добровільництва також висловили представники місцевого осередку Червоного хреста, громадського молодіжного об’єднання «Пласт», православної церкви міста, учні загальноосвітніх шкіл та студенти Світловодського політехнічного коледжу. Саме проведення тренінгів стало можливим завдяки фінансовому сприянню місцевої громадської організації «Наше місто», очолюваної Костянтином Каспровим, яка також є партнером проекту.

Відчутну методичну та інформаційну підтримку при підготовці волонтерів надали Кременчуцькі колеги. На запрошення організаторів проекту директор міського Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів департаменту праці та соціального захисту населення кременчуцького міськвиконкому Надія Колесник, фахівці центру Івакіна Юлія та Володимир Білоконь поділились досвідом роботи з волонтерами, продемонстрували навчальний фільм про техніку супроводу та переміщень людей на візках. На тренінгах волонтери вчилися долати комунікативні бар’єри та надавати людям з фізичними обмеженнями практичну допомогу. Ці навички стали в пригоді при організації екскурсійних поїздок визначними туристичними місцями рідного краю. Волонтери та люди з обмеженими фізичними можливостями за час проекту відвідали приватний зоопарк у селі Озера, побували в Мотронинському монастирі, розташованому в урочищі Холодний Яр, з яким пов’язано багато яскравих сторінок історії України, дістали можливість помилуватися чудовими краєвидами та пам’ятками садово-паркового мистецтва дендропарку «Софіївка», дізнатися про історію його створення з захопливої розповіді місцевого екскурсовода. Не менш пізнавальною стала завершальна екскурсія до однієї з найвидатніших історико-культурних пам’яток Кіровоградщини – Державного заповідника «Хутір Надія». Приємно, що практично всюди туристична група проекту зустрічала щире сприяння, починаючи від обласного управління культури, закінчуючи колективами закладів, на території яких проходили екскурсії. Ці поїздки принесли дуже багато незабутніх вражень всім учасникам, а надто враховуючи те, що дехто з них взагалі рідко залишає стіни власної домівки через непристосованість соціальної та транспортної інфраструктури для маломобільних людей. У проекті «Світ без обмежень» ці незручності компенсувалися волонтерською допомогою і доброзичливою атмосферою, яка панувала під час екскурсій. Впевнившись у своїх силах, люди з неповносправністю переконалися, що туристичні подорожі для них можливі.

Завершальним етапом проекту стане проведення круглого столу та презентація відеофільму про досвід і найяскравіші моменти подорожей.

«Світ без обмежень»

«Світ без обмежень»

«Світ без обмежень»

«Світ без обмежень»

«Світ без обмежень»

«Світ без обмежень»

«Світ без обмежень»

«Світ без обмежень»

«Світ без обмежень»

«Світ без обмежень»

«Світ без обмежень»

Олена Шаньгіна,
голова центру «Добрада»

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top