П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Культура

"Голос утопленого села" – книга-пам'ятник, книга-пересторога

"Голос утопленого села" – книга-пам'ятник, книга-пересторогаНещодавно фонди міського краєзнавчого музею поповнилися унікальним виданням – книгою Антоніни Гармаш-Литвин "Голос утопленого села". Її подарував нам київський краєзнавець Петро Миколайович Панченко, який відвідав наше місто, щоб взяти участь у роботі конференції. Цей захід для студентської молоді, присвячений 50-ій річниці перекриття русла Дніпра, відбувся 5 жовтня у центральній міській бібліотеці.
Авторка книги родом із села Старе Іркліївського району Полтавської області, що нині знаходиться на дні Кременчуцького водосховища. До книги ввійшли казки і легенди, почуті авторкою у дитинстві і записані вже в зрілому віці. Вони і стали символічним пам'ятником утопленому селу.
^ Реклама ^

Легенди – це місток між минулим і сьогоденням. Чим вища крона національного духовного дерева, тим глибше його коріння сягає у минуле, єднаючи сьогодення з вічністю, відроджуючи прадавні знання і традиції. Окремо хочеться сказати про малюнки-ілюстрації, створені А.Гармаш-Литвин, адже вони дозволяють поринути у незвичайний духовний світ письменниці, її своєрідне світобачення. Художниця створила цілу галерею неповторних квітів-феноменів, що допомагають зрозуміти ідейний замисел казок і легенд.

Своєю духовною наставницею А.Гармаш-Литвин вважає Катерину Білокур, тож її малюнки вражають витонченістю, кольоровою гамою, об'ємністю, композиційною довершеністю. У них звучить голос нашого народу, голос наших предків-язичників.

Завітайте до міського краєзнавчого музею, ознайомтеся з цим унікальним виданням, що стало не лише пам'ятником утопленому селу авторки, а й багатьом іншим населеним пунктам, поглинутим Кременчуцьким водосховищем.

Тетяна ТКАЧУК,
працівник міського краєзнавчого музею.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top