П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Релігія

День всесвітньої радості

День всесвітньої радості21 вересня православна церква згадує і урочисто святкує радісну подію – Різдво Пресвятої Богородиці. Впевнена, що небагато наших читачів розуміють і визнають це свято, яке почитається днем спасіння всього світу.
Ми звернулися до настоятеля церкви святих апостолів Петра і Павла о.Олега Тарахненка – випускника Київської духовної академії, кандидата богословських наук з пропозицією розповісти про свято і надалі проводити з нами, так би мовити, роз’яснювальну роботу. Сподіваюся, що регулярні виступи на сторінках «Вечірки» о.Олега допоможуть всім нам, хоча б, час від часу, замислюватися про Вічне.
^ Реклама ^

Різдво Пресвятої Богородиці святкується церквою, як день всесвітньої радості. У цей світлий день на рубежі старого і нового заповітів народилася Преблагословенна Діва Марія, дана від початку віків божественним промислом послужити тайні втілення Бога Слова – стати матір’ю спасителя світу, Господа нашого Іісуса Христа.

Відчуття цієї великої події наповнює наші серця особливою радістю. Але суть свята полягає не тільки в радостях чи урочистостях, а й у духовних благостях, котрі наповнюють нас під час святкування...

Пресвята Діва Марія народилася в невеликому Галілейському місті Назареті. Батьками її були праведні Йоаким і Анна. Подружжя любили Господа всім серцем і були людьми високої духовності, не було людей рівних їм по праведності і благочестивості. Здавалося, ніщо не може їх потривожити. Але Господь нерідко посилає таким людям випробовування і йому одному відомими шляхами веде їх до досконалості. Таке випробовування Господь послав і цьому святому сімейству – Анна була неплідною. Бездітність вважалася в єврейському народі покаранням Божим за гріхи, тому святі і праведні Йоаким і Анна терпіли несправедливу наругу від своїх співвітчизників.

Досягши похилого віку Йоаким і Анна не втрачали надії на милість Божу, твердо вірячи, що для Бога все можливо, і він може розв’язати неплідність Анни навіть у її старості. Святі Йоаким і Анна дали обіт-ницю присвятити Богові для служіння в храмі дитя, яке пошле їм Господь.

Господь виконав їхнє прохання, коли святе подружжя досягло похилого віку й приготу¬вало себе доброчесним життям до високого звання – бути батьками Пресвятої Діви Марії, майбутньої Матері Господа Ісуса Христа. Архангел Гавриїл приніс Йоакиму й Анні радісну звістку: молитви їхні почуто Богом і в них народиться Преблагословенна Дочка Марія, через яку буде дароване спасіння всьому світові.

Пресвята Діва Марія своєю чистотою й чеснотами перевершила не тільки всіх людей, але й Ангелів, стала живим храмом Божим і, як оспівує Церква у святкових піснеспівах, «Небесними Дверима, що вводять Христа у Всесвіт на спасіння душ наших».

Відчувши велич цієї події, хто з православних віруючих не поспішить на свято? Хто не принесе Причистій Діві дари? Найкращим даром буде ваша непорочність, у подружжя – вірність, у всіх людей – братерська любов, милість і справедливість. Приходьте до церкви. Вклонімося разом нашій Небесній Заступниці.

Підготувала Тетяна ДРОЗДОВА,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top