Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Економіка

Опалювальний сезон розпочнеться вчасно

Опалювальний сезон розпочнеться вчасно

Всі отримають тепло 15 жовтня, крім об'єктів освіти. Школи планується підключити 1 листопада, після шкільних канікул. Коли тепло прийде в дитячі садки, міськвиконком незабаром визначиться.
Щоб доповісти громаді про стан підготовки до опалювального сезону, генеральний директор СП ТОВ "Світловодськпобут" Сергій Яременко, його заступник Роман Петров та головний інженер Олександр Сич 9 вересня провели прес-конференцію. Нижче - їхні відповіді на найактуальніші запитання журналістів.
^ Реклама ^

Над чим працює колектив сьогодні?

О. Сич: – Ми виконали цілий комплекс робіт з підготовки житлового фонду до зими згідно норм і правил. Розпочинаємо заповнення теплових мереж водою, далі проведемо гідравлічні випробування, починаємо приймати житловий фонд разом з житлово-експлуатаційними конторами. Цю роботу ми будемо проводити до 15 жовтня. Об'єкти бюджетної сфери, зокрема, школи і дитячі садки готові до опалювального сезону.

С. Яременко: – Крім цього, ми за-мінили всі зовнішні трубопроводи на попередньо ізольовані, провели очищення трубопроводів в бюджетних установах міста і деяких будинках. Впевнений, що все це покращить якість тепла.

Чи будуть підвищуватися тарифи на послуги теплопостачання?

С. Яременко: – З упевненістю можу сказати – до нового року ніякого підвищення тарифів не буде.

Наше підприємство не тільки збирає гроші за тепло, як дехто думає. Ми пос-тійно розвиваємося. Так, у жовтні цього року ми запускаємо третю когенераційну установку, виходимо на енергоринок. Ближче до нового року представимо нашу програму розвитку житлово-комунального господарства міста. Будемо постачати електроенергію бюджетним установам міста, водоканалу за цінами, нижчими, ніж пропонує зараз Кіровоградобленерго. Ми плануємо давати гарячу воду у 70% житлових будинків.

Опалювальний сезон розпочнеться вчасно


Яка ситуація з оплатою ваших послуг населенням? Чи зможете ви вчасно купити газ?

Р. Петров: – На жаль, те, що значна кількість підприємств не працює, негативно позначається на платоспроможності населення. Структура боргів на сьогоднішній день така: населення нам винне 3 млн. 400 тис. грн., 2 млн. грн. заборгував нам міський бюджет, дотація теж "буксує". Наше підприємство заборгувало понад 7 млн. грн. за газ. Отже, якби ми зібрали борги, змогли б розплатитися за газ. Але така ситуація з оплатою комунальних послуг склалася по всій Україні, тому держава взяла на себе зобов'язання виділити нам дотацію на суму боргу населення, який виник через об'єктивні причини (невиплата заробітної плати тощо). Це беззаставний кредит і ми одні з перших в Україні оформили належні документи і подали на розгляд міністерства фінансів. Ми з оптимізмом дивимося на розв'язання цієї проблеми, але не знімаємо з себе зобов'язань працювати з нашими боржниками. Якщо порівнювати заборгованість населення на 10 вересня цього року з аналогічним періодом минулого року, то вона виросла на 1 млн. грн. Зрозуміло, що ми не будемо сидіти, склавши руки. Наші служби готують позовні заяви до суду про примусове стягнення боргів. Звичайно, це непопулярний захід, але ми вимушені до нього вдаватися, бо серед боржників є і такі, що мають можливість платити. У нас індивідуальний підхід до кожного споживача. Якщо людина хоче погасити борг, але зараз не має можливості, ми укладаємо договір погашення заборгованості на 3-6 місяців, а іноді і на більший термін. Суди – це крайній захід.

Чи були у вас такі прецеденти, коли вам вдавалося виграти суд, відібрати у боржника квартиру чи інше майно?

Р.Петров: – Дуже багато таких прецедентів. Практично всі судові справи ми виграли. Є проблеми лише з виконанням рішень. Ми всіляко допомагаємо виконавчій службі, їм важко працювати, бо законодавча база не дає їм таких повноважень, як, скажімо, в Росії.

За кілька років виконавчою службою було продано 10 квартир за борги. Це, звісно, сумно, але люди самі довели справу до такого стану.

Опалювальний сезон розпочнеться вчасно


Яка ситуація в нашому місті з автономним опаленням?

Р. Петров: – Це системна проблема в Україні. Людина, яка прийняла рішення про встановлення індивідуального опалення вважає, що в квартирі, котра належить їй на правах власності, вона має право робити, що завгодно. Насправді це не так, бо поряд з нею живуть такі ж власники квартир. Якщо від централізованого опалення відключилася одна квартира, ми цього не відчуваємо, бо у нас їх 13 тисяч. Коли відключилося 1300 квартир (10%), собівартість тепла збільшилася майже на 6%, тобто на 25 копійок дорожче став кожен квадратний метр. А якщо порахувати оплату за середню двокімнатну квартиру, сума збільшується до 108 грн. Тобто кожен споживач централізованого теплопостачання заплатив сотню гривень за те, що 1300 споживачів відключилися.

Вчора на селекторній нараді міністерство житлово-комунального господарства закликало нас негайно зупинити несанкціоноване встановлення індивідуального опалення і розвал централізованої системи. Чому наші керівники і ми так стурбовані? Поясню на прикладах.

Все місто обслуговують 2 котельні. У разі відключення 25% споживачів, робота тепломережі буде просто неможливою. Решті доведеться турбуватися про себе самостійно. У Нікополі, Новій Каховці така ситуація вже назріла, собівартість тепла зросла до 12 грн. за квадратний метр і вони не знають, чи зможуть взагалі розпочати опалювальний сезон. Влада у паніці, бо не знає, що робити.

Ми сподіваємося, що громадськість міста правильно поставиться до цієї проблеми, бо теплові мережі – це не власність нашого підприємства, це внесок громади у статутний фонд нашого підприємства. Наше ж завдання, як його працівників, зберегти цю власність. Таке ж завдання стоїть і перед органами місцевого самоврядування і громадою міста.

До речі, жодна людина, яка встановила індивідуальне опалення без належного дозволу, не зможе ввести його в експлуатацію.

Як ви будете боротися з тими людьми, хто без дозволу цього літа встановив у своєму помешканні індивідуальне опалення?

С.Яременко: – Оскільки відключення централізованого опалення здійснювалося незаконно, доведеться за наші послуги сплачувати у повному обсязі. Не сплачуєте – позовна заява до суду від нас і подальшу долю вашого майна визначить саме суд.

О.Сич: – Я хочу додати, що тільки 980 власників квартир, які встановили індивідуальне опалення з 2002 по 2006 рік, мають повний пакет документів. У той період працювала міжвідомча комісія, яка видавала "дозволи". З моменту припинення її діяльності всі, хто встановив індивідуальне опалення, такого "дозволу" не мають. Крім того, жодному з них не надавався дозвіл газового господарства на встановлення газового котла, вони мають дозвіл на встановлення лише газової колонки.

Р.Петров: – Шкода, що люди платять гроші за те, чого, врешті, не отримують. Одна з міських організацій виконує проект, який сама і підписує. Жодних погоджень чи затверджень такий проект не містить і не відповідає нормам і правилам. Це не-якісний продукт, а не дозвільний документ. Тому звертаємо вашу увагу на такі моменти. Якщо вам доведеться відстоювати ваші права у суді, такий "проект" вам не допоможе.

Тетяна ДРОЗДОВА,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).


Довольны ли вы услугами "Светловодскбыт"?


Усього проголосувало: 24 користувачів


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top