П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Культура

Село моє, колиска мого роду

Село моє, колиска мого роду
Нагірне – це одне із мальовничих сіл Світловодського району Кіровоградської області, а точніше – частина міста Новогеоргіївськ (колишній районний центр), що було затоплене водами Кременчуцького водосховища. У 1939 році Новогеоргіївський район увійшов до складу новоствореної Кіровоградської області. Населення становить 356 осіб. Орган місцевого самоврядування — Великоандрусівська об’єднана територіальна громада.
^ Реклама ^

Село безпосередньо причетне до славної історії Крилівського куреня Запорізької Січі. Саме Крилів був єдиним містом Центральної України, яке 400 років тому отримало Магдебурзьке право. Минулого року Нагірне вперше святкувало свій день народження. Святкова програма носила назву "Крилів – відродження легенди". На високому фаховому рівні проводилася наукова конференція, перегляд відеороликів, учасники та присутні обмінювалися власними думками та фактами, аби більш точно відтворити хронологію тих подій. Захід у такому форматі проводився вперше, і учасники краєзнавчих читань вирішили використовувати його й надалі для популяризації краю.

У природному рослинному покриві вздовж берегів є лісові насадження, що характеризуються різноманітністю порід. Восени наступає грибна пора. У лісах багато різних видів грибів: білі, маслюки, лисички, опеньки тощо, до того ж ліс є ще й мисливськими угіддями, де водяться козулі,дикі кабани, сірі зайці, лисиці, куниці.

У водоймах водиться риба: лящ, короп, сом, товстолобик, карась та ін. Досить багатий видовий склад комах, серед яких зустрічаються види, занесені до Червоної книги України: жук-олень, махаон і мнемозина та регіональні рідкісні види: турун лісовий, красотіл золотоямчастий.

У селі дуже гостро постає питання руйнації берегів. Інфраструктуру села складають: сільський клуб, бібліотека та медичний пункт. На території села та поблизу є скупчення дачних будиночків та кілька баз відпочинку.

Послуги зв’язку в селі надає Центр електрозв’язку №2 Кіровоградської філії ВАТ "Укртелеком" та Світловодський вузол поштового зв’язку Кіровоградської дирекції УДППЗ "Укрпошта".

Розгалужена мережа вуличного освітлення. Об’єкти благоустрою утримуються за рахунок бюджету ОТГ.

У селі живе незначна кількість людей, але воно багате на творчих майстрів, що працюють у різних жанрах: майстриня з лозоплетіння – Чаусова Ганна Прокопівна; вишивання бісером, хрестиком, канзаші, декупаж – з цього виду мистецтв працюють – Світлана та Діана Костики; Юлія, Марина, Валентина Стеценки; Стефанія Березовська, Лідія Шликова, Раїса Бондаренко; учні 2-4 класів – Катерина, Іван, Аліна, Аня Стеценки; вражають своєю красою художні роботи Миколи Стеценка, який завідує сільським клубом.

"Неймовірні села України" – ось таку назву мав конкурс, що проходив в Україні в 2016 році, учасником, якого було і наше село. Дуже приємно, що Нагірне увійшло в 10 кращих.

Село моє, колиска мого роду
Село моє, колиска мого роду
Село моє, колиска мого роду
Село моє, колиска мого роду

Валентина Стеценко,
сільський бібліотекар

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top