Вівторок, 19 березня 2024
Нам пишуть

«Турбота про ліквідаторів аварії на ЧАЕС – не разова акція, а життєва позиція», – Олесь Довгий

Половина місяця перед Великоднем видалася напруженою: у квітні поспіль відбулось 2 сесійних тижні, впродовж яких парламент розглянув і ухвалив важливі законопроекти.


Зокрема, у переддень 31-тої річниці Чорнобильської трагедії нашим нардепом Олесем Довгим разом із 262-ма колегами по парламенту було прийнято законопроект №5594 "Про внесення зміни до статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо посилення соціального захисту деяких категорій).

Прийнятим законом визначається, що дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (віднесених до категорії 1),пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.

"Цим законом ми скасовуємо необхідність встановлювати причинний зв’язок смерті особи-годувальника із Чорнобильською катастрофою і таким чином спрощуємо отримання пенсії родичами. Єдина інформація вже знаходиться в пенсійній справі особи й відтепер отримання допомоги не буде обтяжене безглуздою бюрократією", – коментує Олесь Довгий.


Реалізація цього закону, за розрахунками Уряду, буде коштувати державному бюджету 174 млн. грн.. на рік – сума чимала, проте, це не той випадок коли треба думати про економію коштів. Сподіваємося, що ця державна підтримка хоч трохи допоможе родичам загиблих чорнобильців.

Після ухвалення Верховною Радою закон буде надіслано на підпис Президенту України.

"Турбота про ліквідаторів аварії на ЧАЕС та збереження пам’яті про подвиг героїв-чорнобильців для мене й моєї команди помічників – не разова акція, а життєва позиція, – зазначив Олесь. – Зокрема, я і мої колеги по депутатській групі "Воля народу" послідовно й системно захищаємо інтереси чорнобильців на законодавчому рівні. Так, ми пропонували виділити на державні програми для чорнобильців півтора мільярда гривень. Відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді. А нещодавно наша депутатська група направила звернення до Кабміну з проханням переглянути розміри щорічної допомоги на оздоровлення чорнобильців, які не змінювалися з 2005 року, з урахуванням індексу інфляції. Адже за цей час рівень інфляції перевищив 400 відсотків! Підтримка й допомога людям та їх сім’ям, які вступили в боротьбу зі страшною аварією, ціною свого життя, свого здоров’я, зупинили розповсюдження смертоносної радіації – це справа честі для сьогоднішніх політиків", – підсумував народний депутат.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top