Середа, 17 квітня 2024
Сергій Гайдук Культура

Некультурне ставлення до культурного спадку Новина з фото

Некультурне ставлення до культурного спадку
Очевидним є той факт, що Світловодський район є унікальним із огляду на своє географічне розташування – лісостеп на Придніпровській височині, тобто має дуже вдале поєднання умов для поселення: досить великі обшири родючого ґрунту, доступного для обробітку, лісові масиви, водні ресурси (річки, озера, ставки), а значить багатовікові поседення (від черняхівських і ранньослов'янських пеньківських до вже часів козаччини ХVII ст.). Ще однією прикметою Світловодського району є найбільша в Кіровоградській області кількість могильників – курганів – 175 виявлених і занесених до державного реєстру археологічних пам'яток та своєрідний некрополь у селі Нагірному – єврейське, польське та православне кладовища, що залишились на згадку від затопленого Новогеоргіївська.


Здавалося б, є чим пишатись мешканцям сіл Світловодського району, але натомість отримуємо досить сумну картину неповажного ставлення до своєї історії: розорювання курганів, аби на людських кістках сіяти пшеницю (чи щось інше), нищення надгробків (навіть використання їх у фундаментах).

Мовчазним свідком усіх історичних подій нашого району впродовж останніх трьох століть є розлогий дуб, що причаївся обіч дороги, яка сполучає село Подорожнє з Глинськом.

Тому діяльність відділу культури і туризму Світловодської райдержадмінстрації спрямована на прищеплення поваги до культурного спадку, залишеного нашими предками, а саме: в селі Яремівці створюється "зелена" садиба, яка покликана відтворити всю ідилійну красу українського селянського побуту; у селі Нагірному планується створення меморіального парку навколо єврейського кладовища на крутих дніпровських схилах із метою запобігання вандалізму та розвитку міжетнічної культури. Зрештою, нові об’єкти стануть вагомим внеском і в розвиток туризму району й сприятимуть створенню нових робочих місць.

Провідний методист з археологічних пам’яток Захарівського музею історії
Гайдук Сергій
Козак з конем
"Зелена" садиба
Козак
Мисник
Кози
Криниця
Краєвид
Розлогий дуб
Розлогий дуб
Річка
Табличка
Курган козацький
Курган козацький
Розорювання
Скарби
Фундамент
Оранка
Єврейське кладовище
Єврейське кладовище
Польське кладовище
Православне кладовище


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top