Середа, 17 квітня 2024
Події

Громадська рада в об’єднавчому пориві Новина з фото

Громадська рада в об’єднавчому пориві
Надвечір вчорашнього дня у Депутатській кімнаті "білого дому" відбулося позачергове та розширене засідання Громадської ради при міськвиконкомі. Його "розширенність" полягала у тому, що у засіданні взяв участь начальник Загального відділу міськвиконкому Олександр Возний. І не просто взяв – відіграв провідну роль…


Суть позачергових зборів розкрив голова ГР Михайло Касьянов – добіг кінця (другого березня) один із етапів виконання Закону України "Про добровільне об’єднання громад". А саме - цикл, який включає в себе громадські обговорення щодо цього самого об’єднання. Важливо, зазначав головний громадський активіст, не відхилятися і не затягувати цього поступу. Адже, дотримавшись дисципліни, об’єднанні громади матимуть усі підстави залучати на свій розвиток значні бюджетні кошти. Також вони будуть за своїм статусом прирівняні до обласних центрів, тобто, вирішуючи нагальні проблеми своїх нових адміністративних утворень, вони, минаючи обласні центри, зможуть напряму звертатися до столичних міністерств та відомств, і головне – до держбюджету з його субвенціями та субсидіями. І це, додав Касьянов, не говорячи вже про переваги, яких донині не було – залишаються на місцях 60% податку на доходи фізичних осіб, 100% від адміністративних послуг, набувається право розпоряджатися землями на об’єднаних теренах, і таке інше, і тому подібне. На прикладі двох громад у нашій області, в яких завершились всі об’єднавчі процеси, можна констатувати про ці переваги, підкреслив головуючий, додавши, що варто поквапитись, бо, хто не захоче об’єднуватись добровільно - з Києва об’єднають примусово - на свій (столичний) розсуд. І у такому випадку на преференції з держбюджету розраховувати буде вже марно.

Потім більш докладно, як людина та посадовець, що стояв біля витоків цих об’єднавчих процесів у Світловодську, до присутніх звернувся Возний. З нього (Світловодська) він і розпочав. За його словами, наше місто, яке обмежене водами водосховища, з одного боку, і землями навколишніх сіл району, з іншого, матиме значний зиск від об’єднання. Адже, нагадав він, не слід забувати, що і Кременчуцька ГЕС, і так зване "Поле чудес", і набережна водосховища, і ота земельна ділянка, яка використовується під міське сміттєзвалище, не є територією Світловодська – це землі павлівської сільської ради. Але, зазначив доповідач, селам району та селищу Власівка не слід високомірно "задирати носа", нехтуючи нинішнім райцентром з його інфраструктурою, райлікарнею, районним Будинком культури тощо. Та й районним органам влади, що розміщуються зараз у "білому домі" на Героїв України, доведеться шукати іншого місця, де вони надумають утворити собі адміністративний центр (наприклад, у Глинську) або плати місту чималеньку орендну плату.

Отже, вів далі Возний, 30 днів тому міський голова Валентин Козярчук і його виконком виступили з ініціативою щодо утворення об’єднаної територіальної громади, яка включатиме у себе власне Світловодськ як її центр, селище Власівка і села нинішнього Світловодського району. Згідно вищеназваного закону, протягом місяця мають відбутися громадські обговорення цієї ініціативи. Законодавець, зазначив промовець, не конкретизував у який саме спосіб ці обговорення мають проходити. А значить оприлюднення намірів міської влади у місцевих ЗМІ і на сайті міськради можна вважати, що даний етап (обговорення) відбувся. Далі, якщо Громадська ради як виразник інтересів світловодців підтримує дану ініціативу – вона, включаючи до Робочої групи своїх представників, звертається до міськради аби світловодські міськдепи звернулись до своїх сільських та селищних колег з настійливим проханням підтримати ініціативу мера міста. Завдання ж Робочої групи побувати на всіх сесіях сіль- та селрад, де буде обговорюватись об’єднавче питання і переконувати підтримати світловодців. Оце, власне і все, що нам треба зробити на поточний місяць, резюмував Возний.

За що, після дещо емоційних але не дуже тривалих обговорень, Громадська рада й проголосувала. А до Робочої групи від неї було включено Валентину Кучер, Івана Гуртового, Дмитра Рябенка, Ольгу Антонову та рекомендаційно – редактора районної газети "Вісті Світловодщини" Світлану Калугіну.
Касьянов: якщо об’єднаємось добровільно – у нас буде і те, і се, а не добровільно – у нас не буде ні того, ні сього
Возний змалював, як зробити все правильно і в строк
Мешканець Власівки, міськдеп Олександр Павловський: об’єднавчі (зі Світловодськом) настрої власівців, м’яко кажучи, не дуже


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top