Понеділок, 06 травня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини Надзвичайні пригоди

Замору риби не виявлено? Питна вода в наших кранах хорошої якості? Новина з фото

Замору риби не виявлено? Питна вода в наших кранах хорошої якості?
Як ми повідомляли, в кінці минулого тижня екологічна ситуація на Кременчуцькому водосховищі була дуже тривожною. Вода втратила звичний для світловодців зелений колір і набула червонуватого відтінку. При цьому в деяких частинах водосховища спостерігалася масова загибель дрібної риби, особливо бичка.
^ Реклама ^

Ця подія стурбувала мешканців міста і визвала нервову реакцію владних структур. Якщо порівняти з минулорічною аналогічною ситуацією, коли подібна надзвичайна подія залишилася владою "не поміченою", то цього разу всіх "підняли на вуха". Особливо після того, як довелося звернутися на "Гарячу лінію" голови Кіровоградської облдержадміністрації. Були миттєво задіяні відповідні державні структури. За моїми даними, в даний час лабораторні заміри якості води проводяться і санітарною службою, і водоканалом цілодобово чи не кожні три години.

А 19 серпня Володимир Петров, державний інспектор з ОНПС Кіровоградської області, попросив мене разом з ним проїхати до Дніпра, щоб пересвідчитися, що більше масової загибелі риби немає.

Так, на "Лівому березі" (хто не знає – так народ називає берег Дніпра на нижньому б’єфі Кременчуцької ГЕС) дохлої риби ні в воді, ні на березі не було. Вода була чистою, аж прозорою, і червонуватого відтінку її ми не замітили. Але безліч чайок щось клювали неподалік від берега. Коментар кількох "вудочників", що рибалили тут, був такий:

— Сьогодні уже все нормально, а в неділю ми тут підсаками збирали ротанів і раків, і дохлої риби пливло чимало.


Потім ми з Володимиром Петровим зупинилися біля рибалок, що рибалили з бетонного відкосу греблі ГЕС. Вода у водосховищі теж була дуже чистою, навіть натяків на зелені водорості не було, дохлої риби теж не видно. На наше запитання щодо замору і його причин рибалки здивовано відповіли:

— Ви хочете сказати, що не знаєте, що це Черкаський "Азот" знову травонув? Та тут з минулої середи дохляк плавав, навіть зелень пропала. Пізно ви прийшли, подивились би в неділю, що тут було.


Останню зупинку ми зробили біля шлюзу, неподалік від пристані. Коментар місцевих рибалок був аналогічний: дохлий бичок був ще два дні тому, навіть водорості спливли. А "рідна" наша зелень взагалі щезла і ніяка риба не клює.

Підбиваючи підсумки нашої поїздки, Володимир Петров показав мені чернетку Акту обстеження Кременчуцького водосховища від 18 серпня 2015 р. Там було написано практично те, що ми щойно побачили: на момент обстеження червоного забруднення води водосховища і мору риби не виявлено. А за даними відомчої лабораторії ВГ ОКВП "Дніпро-Кіровоград" станом на 18.08.2015 року показники вихідної води, а саме мутність, залізо, аміак, кисень, марганець — відповідають нормам ДСТУ.

В перекладі на "нормальну мову" це означає, що з водою у Кременчуцькому водосховищі все нормально.

Так що, "кіпіш" піднято даремно? Тому редакція чекає офіційної інформації компетентних органів. Факт мору риби зафіксовано. Але яка ж причина? І чи причетний до цього "людський фактор"?
Володимир Петров, державний інспектор з ОНПС Кіровоградської області
Замору риби не виявлено? Питна вода в наших кранах хорошої якості?
Замору риби не виявлено? Питна вода в наших кранах хорошої якості?
Замору риби не виявлено? Питна вода в наших кранах хорошої якості?
Замору риби не виявлено? Питна вода в наших кранах хорошої якості?
Замору риби не виявлено? Питна вода в наших кранах хорошої якості?


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top