П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Сергій Тишко Надзвичайні пригоди

На нижньому б’єфі Кременчуцької ГЕС — червона вода, біля Недогарок — тони дохлого бичка

Сьогодні мені зателефонували знайомі рибалки, які ловлять бичків на набережній з каміння біля "Обеліску": Ти не знаєш, чому вода в морі аж червона? Невже Черкаси знову "травонули"?
^ Реклама ^

За коментарем я звернувся до державного інспектора з ОНПС Кіровоградської області Володимира Петрова:

— Вода у Кременчуцькому водосховищі дійсно різко змінила свій колір, набула червоного відтінку і назвати це нормальним язик не повертається. Таке явище під час літньої спеки спостерігається щороку. Але риба уже відреагувала, наприклад, із Цибульницької затоки вона просто зникла. Хоч масового мору риби, як це було у минулому році, поки-що не зафіксовано.

Крім того, незважаючи на серпневу спеку, не спостерігається і інтенсивного цвітіння зелених водоростей, що теж ненормально, адже cвітловодці до цього звикли. Поки-що причина почервоніння води невідома, її вияснити повинні науковці. Можливо, вказане явище пов’язане із зливами, що пройшли останніми днями. Вірогідно, що дощ щось позмивав у Дніпро із сільгоспугідь. Хоч я не виключаю і "людський фактор", в тому числі і "діяльність" Черкаських хімічних підприємств.

В даний час Державна екологічна інспекція у Кіровоградській області виясняє причину зміни кольору води у Кременчуцькому водосховищі поблизу Світловодська. Але хочу заспокоїти читачів Інтернет-видання "Світловодськ": за лабораторними даними якість води відповідає нормативу і у водопровідній мережі вона цілком придатна до вживання, хоч зміна її кольору і викликає тривогу.

P.S. Тільки-но ми поспілкувалися із Володимиром Петровим, як мені зателефонували: один знайомий, що живе у садовому товаристві "Металург", неподалік с. Недогарки, і другий, що рибалить на нижньому б’єфі ГЕС.

— На греблі ГЕС біля Недогарок ми вже 3 дні збираємо курям напівдохлого бичка, його тут тони.

— Вода на нижньому б’єфі просто червона, дохлою тюлькою вкрито майже всю воду, навіть витривалий карась дохлий плаває. 100 відсотків, що "травонули", бо ГЕС скидає воду так, як і під час повені не скидали.

Тож чекаємо офіційної реакції на вказане від державних органів та фото і відео фактів від наших читачів.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top