Вівторок, 30 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я Корисна інформація

Обережно, кліщі!

Обережно, кліщі!
Розпочався другий місяць літа, але, як не дивно, кліщі не втрачають своєї активності, свідченням чому є зареєстровані і незареєстровані у Центральній районній лікарні випадки укусів кліщами.
^ Реклама ^

Небезпека такого неприємного травмування полягає в тому, що кліщі є переносниками збудників вірусних, рикетсиозних та бактеріальних захворювань людей і тварин і можуть стати причиною виникнення іксодового кліщового бореліозу та кліщового енцефаліту.

За даними районного лікаря-інфекціоніста Галини Талалаєвої, у цьому році після укусу кліщами у Світловодську було зареєстровано 2 випадки хвороби Лайма. Усього ж по допомогу з видалення кліщів, починаючи з березня місяця, до центральної районної лікарні звернувся 21 мешканець Світловодська.

"Укуси кліщами були зафіксовані в різних районах, – говорить Галина Талалаєва – і в районі Лісозаводу, і на території дачних масивів, і у Ревівському мікрорайоні, і навіть у центрі міста, адже і тут багато зелених насаджень. Але де саме постраждалі заразилися іксодовим кліщовим бореліозом я не можу сказати, адже до моменту проникнення кліщ може знаходитись на шкірі або на одязі людини досить тривалий час".


Обидва постраждалих отримали необхідну медичну допомогу, пройшли курс лікування у ЦРЛ і нині їх життю і здоров’ю нічого не загрожує, але ці люди взагалі могли уникнути зараження, якби після укусів пройшли профілактичне лікування.

"Після укусів кліщами постраждалі мають пройти профілактичне антибактеріальне лікування, – наголошує Галина Талалаєва. – Антибіотик підбирається індивідуально і вживається перорально впродовж 10 днів".


Отже, в разі укусу кліщем варто проконсультуватися із лікарем-інфекціоністом, який знаходиться у кабінеті №80 поліклініки.

Але як вберегтися від укусів? Що робити, аби прогулянка у лісі була безпечною? Ось що радить з цього приводу помічник лікаря-епідеміолога Світловодського РЛВ Станіслав Черненко:

"Збираючись у ліс чи інші місця, де можуть бути кліщі, бажано вдягтися в одяг світлих кольорів, який щільно прилягає до тіла. Відкриті місця можна обробити репелентами відповідно до інструкції. Знаходячись на природі необхідно проводити само і взаємоогляд відкритих частин тіла кожні 2 години і в разі виявлення кліщів на тілі – терміново їх видаляти для запобігання зараження. Але робити це треба обережно, адже розчавлення комахи може привести до зараження в результаті потрапляння інфікованого початку на шкіру, а також слизові оболонки носа та рота. Тому перед витягуванням кліща необхідно закрити маскою ніс та рот, а місце укусу – коло діаметром близько 1 см – одразу обробити йодом або іншим антисептиком. Витягати кліща можна кількома способами, наприклад, обережно викручувати його проти часової срілки, захопивши пінцетом тіло комахи. Можна накласти навколо кліща широку каблучку, щільно притиснувши її до шкіри, заповнити простір під кліщем рослинною олією і почекати близько 10 хвилин. Якщо до цього часу кліщ не вилізе – взяти міцну нитку, зробити на ній петлю, накинути її на кліща, як можна ближче до хоботка, а кінці нитки обережно рухати вправо-вліво. Як правило, через 2-3 хвилини таких дій кліщ відпадає. Важливо слідкувати, аби під час витягування кліща не відірвалася його голівка. Якщо все ж таки це сталося, місце присмоктування необхідно змастити розчином спирту і видалити її стерильною розпеченою на вогні голкою, як зазвичай видаляють колючку. Усі постраждалі від укусів кліщами підлягають медичному нагляду впродовж 10-14 діб. Якщо в цей період на місці укусу з’явилося почервоніння та запалення, підвищилася температура тіла, з’явилися болі у м’язах і збільшились лімфатичні вузли – необхідно терміново звернутись до лікарні".


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top