Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Події

Нерест-2015: Тиждень перший

Нерест-2015: Тиждень перший
Як ми повідомляли, з 1 квітня розпочалася 70-денна заборона на вилов риби, у житті якої наступила важлива подія — нерест. Від того, як пройде цей процес, залежить і збереження, і відновлення рибного поголів’я у Дніпрі. А це поголів’я, на жаль, із-за браконьєрів, які йдуть на цей злочин заради наживи, щороку катастрофічно зменшується.
^ Реклама ^

Отже, нерест почався. А як же зреагував на це злочинний елемент? З цим запитанням я звернувся до заступника начальника Кіровоградрибоохорони Тетяни Ціленко.

— На жаль, браконьєри збільшили свою активність. І про це свідчать такі факти. За перші 7 днів нерестової заборони на дільниці №2 нами було виявлено та припинено 15 випадків порушень рибоохоронного законодавства. В тому числі 5 випадків порушення правил рибальства, за які складено 5 протоколів за ст. 85 ч.3 КУпАП. Також складено 1 протокол порушення правил збуту риби, за що передбачено відповідальність за ст. 88-1 КУпАП.

Так уже 1 квітня головний державний інспектор Дмитро Барабаш разом із провідним державним інспектором Олексієм Голощаповим та одним із громадських активістів протралили майже всю Цибульницьку затоку. Витягли 5 безгоспних сіток.

3-го квітня (до речі по сигналу небайдужих громадян) відпрацювали Довге озеро та човнову станцію, що біля шлюзу. З води вилучено 4 сітки по 70 м, загальною довжиною майже 300 м.

В ніч з 6-го на 7-ме квітня головним державним інспектором Кіровоградрибоохорони Валерієм Міхальовим разом з громадськими інспекторами рибоохорони знову провели рейд на Цибульницькій затоці. В результаті на березі вони виявили гумовий човен з чотирма 50-метровими сітками. А після того, як протралили затоку, то вилучили з води ще 14 таких же сіток. Загальна їх довжина біля 700 м. Виявлену в сітках рибу вагою 46 кг вилучено та передано до державної установи. На все це складено відповідні Акти.

— Ці сухі цифри мені, наприклад, нічого не кажуть. Браконьєрів-то спіймали?

— На жаль, ні. Все це інспекторами оформлено Актами виявлення та вилучення безгоспного майна. Я впевнена, що власники сіток сиділи на березі і все бачили. А щоб їх спіймати потрібно засідки робити, щоб затримати на місці злочину. А на це сил у нас недостатньо, цілодобово в кущах не просидиш. Одна надія на громадськість: один дзвінок на "гарячу лінію" — і через хвилин 10-15 ми на місці.

Хоч ми і засідки робимо. Тоді ж, вночі 6-го квітня, затримали-таки двох браконьєрів. Але затримали їх як порушників правил любительського та спортивного рибальства. Склали два протоколи за порушення рибоохоронного законодавства. А виявлену у них сітку, тобто заборонене знаряддя лову, примусили знищити березі власноруч.

Зараз Ви скажете, а що за лібералізм такий. Та справа в тім, що у зв’язку з недосконалим і ліберальним законодавством довести вину браконьєра в судах якщо не неможливо, то дуже важко. Ось і ці два затриманих (навіть їх прізвища вказати не можу, "презумпція ж невинності") так нахабно нам і заявили, що хотіли покататися на човні, це о 2-й ночі. Тож тільки після рішення суду можу надати конкретну інформацію.

— Так це у рибоохорони мало прав. А як же міліція? Була інформація, що у рибоохорони і міліції на період нересту існують якісь спільні заходи.

— Та є такі заходи. Але із-за поганої погоди ми поки-що міліцію залучали лише до допомоги нам на ринку, торгівля ж рибою процвітає. Але після Великодня ці заходи запрацюють у повну силу.

— Так залучайте громадськість! В місті багато таких активістів, які і самі "розберуться" з браканами, і дуже ефективно!

— Вони може і "розберуться". Але ми на державній службі і будемо діяти згідно Закону.

— Успіхів Вам. Але всі чекають від рибоохорони все-таки більш жорстких дій.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top