Субота, 04 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Вітряна віспа знову поширюється на території Світловодська

Вітряна віспа знову поширюється на території Світловодська
Захворювання на вітряну віспу знову набирає поширення на території міста. Так, за січень та лютий поточного року у Світловодську зареєстровано 53 випадки цієї інфекційної хвороби проти 15 випадків за аналогічний період минулого року, тобто у 3,5 раза більше.
^ Реклама ^

З тих, хто захворів на вітряну віспу у поточному році, 60,3% склали діти. В епідемічний процес включені 4 загальноосвітні та 3 дошкільні навчальні заклади міста.

Вітряна віспа є вірусним захворюванням, яке поширюється повітряно-крапельним шляхом та циркулює лише серед людей. Тобто джерелом захворювання може бути лише людина. При цьому зауважимо, що стати джерелом вітряної віспи може також і людина, хвора на оперізуючий лишай, оскільки збудник цих захворювань один. Заразити оточуючих хворий може вже за кілька днів до висипу та протягом 5 днів з моменту появи останньої висипки.

Вітряна віспа вважається дитячою хворобою, оскільки переважна більшість тих, хто хворіє, — діти. Та не оминає “вітрянка” і дорослих, причому кількість таких хворих поступово зростає. І тут слід зауважити, що перебіг захворювання у пацієнтів старше 18 років значно тяжчий, ніж у дітей, та може призвести до серйозних ускладнень.

Отже, згадаємо основні ознаки вітряної віспи та заходи з її профілактики. Проявами “вітрянки” є характерний висип, свербіж, слабкість, підвищення температури. Висип має декілька стадій розвитку: рожева пляма-папула (схожа на вузлик) — везикула (наповнена прозорою рідиною бульбашка) — кірка. "Улюбленими" місцями висипу є тулуб, обличчя, кінцівки (крім підошов та долонь), але можуть вражатися і слизові оболонки. Тривалість періоду висипу — від 2-х до 10-ти днів, у більшості випадків без значного впливу на загальний стан. Але трапляються випадки тяжких форм захворювання, а також ускладнення у вигляді вірусної пневмонії. Згідно з науковими даними, сприйнятливість до вірусу вітряної віспи серед населення висока і становить близько 96%. Як правило, у віковій категорії до 15 років 90% дітей переносить цю інфекцію. Імунітет після вітряної віспи залишається стійким.

Щодо профілактики вітряної віспи, то найефективнішим заходом нині є ізоляція хворого та всіх, хто з ним контактував. При цьому хворий залишається на карантині до відпадання останньої кірки висипу, а контактні з ним — 21 день. Госпіталізація з діагнозом вітряна віспа проводиться лише у випадках тяжкого перебігу захворювання. Вдома ж треба дотримуватись постільного режиму, стежити за чистотою постільної та натільної білизни, змащувати висипку розчином зеленки та ні в якому разі не розчухувати її (особливо це стосується дітей), щоб додатково не інфікувати. Також як профілактичні заходи при вітряній віспі застосовуються провітрювання та вологе прибирання приміщень.

Тетяна Кривошея,
т.в.о.начальника відділу держсанепіднагляду у Світловодському районі


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top