Четвер, 28 березня 2024
Влада

Депутати затвердили міський бюджет, розмір акцизного податку та суми соціальної допомоги сім’ям учасників АТО Новина з фото

Депутати затвердили міський бюджет, розмір акцизного податку та суми соціальної допомоги сім’ям учасників АТО

28 січня в сесійній залі адмінбудівлі відбулося засідання шістдесят сьомої позачергової сесії міської ради шостого скликання, яке розпочалося за участі 38 депутатів.


Перш за все, присутні хвилиною мовчання вшанували память наших загиблих земляків учасників АТО Андрія Ільїна та Сергія Бузейнікова, а також мирного населення Маріуполя. Потім перейшли до розгляду питань порядку денного.

Цього разу на затвердження депутатам виносилося 9 проектів рішень, які попередньо опрацьовувалися постійними комісіями. Зважаючи на рекомендації комісій та погоджувальної ради на доопрацювання відправили два питання про встановлення ставок податку на нерухоме майно та земельного податку на території Світловодська. Олександр Наумчик, начальник управління економіки, ресурсів та розвитку міста пояснив: ставки з обох податків занадто завищені, тому депутати й виявили бажання ретельно розглянути кожний пункт, після чого приймати рішення.

Депутати затвердили міський бюджет, розмір акцизного податку та суми соціальної допомоги сім’ям учасників АТО
Олександр Наумчик

А от акцизний податок у розмірі 5% від вартості алкогольних напоїв (крім пива), тютюнових виробів, нафтопродуктів, скрапленого газу та ін., що реалізуються через роздрібну торговельну мережу, затвердили без вагань. Рішення вступає в дію з 1 лютого 2015 року, гроші будуть надходити до міського бюджету. Без зауважень затвердили й транспортний податок на легкові автомобілі, які використовуються до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см у розмірі 25 тисяч гривень.

Депутати встановили пільги щодо сплати земельного податку у розмірі 100% закладам та організаціям, які розташовані на території міста та утримуються за рахунок коштів міського бюджету. Йдеться про школи, дитячі садочки, позашкільні, спортивні заклади та інші соціальні й деякі комунальні установи. Депутат Ярослав Любецький вніс пропозицію включити до переліку пільгових об’єктів й структурний підрозділ ДПРЧ-17.

"Це державна структура, але фінансується лише заробітна плата, а плата за землю у розмірі 4,5 тисяч гривень в рік не підйомні кошти для частини", сказав Ярослав Васильович.

Голова планово-бюджетної комісії Любов Чекаленко пропозицію підтримала, наголосивши, що депутати і раніше йшли на зустріч рятівникам рішення затвердили. Тим, хто не потрапив у список, але претендує на отримання пільги, міський голова Юрій Котенко порадив написати відповідні заяви, які розглянуть на комісіях та приймуть рішення на наступній сесії.

Депутати затвердили міський бюджет, розмір акцизного податку та суми соціальної допомоги сім’ям учасників АТО
Юрій Котенко

Під час засідання внесли зміни до міської програми, що спрямована на соціальну підтримку сімей учасників АТО. Депутати затвердили наступні розміри допомоги у 2015 році: виплата одноразової допомоги сім’ям загиблих учасників АТО 2000 грн., сім’ям поранених 1000 грн. Компенсація вартості за житлово-комунальні послуги сім’ям поранених та загиблих учасників АТО, зареєстрованих по місту Світловодську 350 гривень щомісяця, матеріальна допомога на часткове відшкодування вартості за житлово-комунальні послуги учасникам АТО 100 гривень. Допомога на часткове відшкодування вартості харчування учнів, батьки яких є учасниками АТО 100 гривень щомісяця, передбачається й відшкодування батьківської плати за фактичне відвідування дошкільних закладів. На все це у міському бюджеті передбачено 400 тисяч гривень.

Також внесені зміни до комплексної програми запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного, природного й соціального характеру. Цього року в програмі передбачили певні кошти для реагування на збройні напади, захоплення державних та міських об’єктів, оплату транспортних послуг з оповіщення, збору та прибуття громадян, які призиваються на військову службу до військових комісаріатів та пунктів прийому військових формувань.

Під час обговорення програми Віктор Курочка підняв тему підвальних приміщень, які можна переобладнати під укриття. За словами депутата, на будинках вивішувалися списки з переліком таких об’єктів, але їх треба уточнити, бо багато приміщень виявилися зруйнованими або ж їх взагалі немає.

ЗА ТЕМОЮ: Найпростіші укриття для колективного захисту населення Світловодська знайшлися!

Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій Микола Шалаєвський отримав протокольне доручення опрацювати питання та дати відповідь на найближчій сесії.

Депутати затвердили міський бюджет, розмір акцизного податку та суми соціальної допомоги сім’ям учасників АТО
Микола Шалаєвський

Насамкінець депутати затвердили головний фінансовий документ міста — бюджет 2015 року. Наталя Яременко, начальник фінансового управління, наголосила, що проект ретельно вивчався комісіями, під час яких було озвучено багато пропозицій щодо розподілу коштів бюджету розвитку в сумі 575 тисяч гривень. Врешті вирішили — 200 тисяч спрямувати на капітальний ремонт будівлі дитячого відділення ЦРЛ, 345 тисяч направити на капітальний ремонт Ревівської амбулаторії, решту — 30 тисяч гривень — на виготовлення проектно-кошторисної документації реконструкції внутрішньо-будинкової мережі електропостачання будинку по вулиці Конька, 31. Усі інші напрямки залишилися без змін.

Депутати затвердили міський бюджет, розмір акцизного податку та суми соціальної допомоги сім’ям учасників АТО
Наталя Яременко

Отже, основні цифри міського бюджету, визначені на 2015 рік:

"доходи міського бюджету у сумі 206228,200 тис. грн., в тому числі доходи загального фонду міського бюджету у сумі 202126,200 тис. грн., доходи спеціального фонду бюджету — у сумі 4102,000 тис. грн., у тому числі бюджету розвитку — у сумі 575,000 тис. грн.; видатки міського бюджету в сумі 205104,243 тис. грн., у тому числі видатки загального фонду міського бюджету — у сумі 201002,243 тис. грн., та видатки спеціального фонду міського бюджету — у сумі 4102,000тис. грн.; профіцит міського бюджету в сумі 1123,957 тис. грн., у тому числі видатки загального фонду міського бюджету — у сумі 1123,957 тис. грн."

Щоправда за бюджет проголосували не всі депутати. Наприклад, Юрій Сап’янов відмовився та пояснив: минулого року катер, що був при ЦВПВ зник безслідно, а інформації, куди поділися кошти немає:

"Я не побачив у цифрах, де його реалізовано, за скільки, де відображено в бюджеті, як прибуткову частину… Якщо у нас бюджет розвитку лише 575 тисяч гривень, то баржа коштує разів у 5 більше…"

Депутати затвердили міський бюджет, розмір акцизного податку та суми соціальної допомоги сім’ям учасників АТО
Юрій Сап’янов

ЗА ТЕМОЮ: Що відбувається на території колишнього Клубу юних моряків у Світловодську?

Наталія Яременко зазначила: питання буде з’ясовуватися з податковою інспекцією, а депутат Надія Прасол запропонувала повернутися до його розгляду тоді, коли будуть результати комісії з нагляду по реалізації цієї баржі, та принагідно повідомила, що болюче питання для багатьох батьків школярів вирішилося позитивно завдяки зусиллям міського голови, депутатського корпусу та управління освіти в бюджеті вдалося передбачити кошти для харчування учнів 1-4-х класів.

Депутати затвердили міський бюджет, розмір акцизного податку та суми соціальної допомоги сім’ям учасників АТО

Після закінчення сесії голова планово-бюджетної комісії Любов Чекаленко сказала, що в цілому задоволена прийняттям міського бюджету. Звісно, не все в ньому влаштовує, але це була необхідність, підкреслила Любов Макарівна.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top