Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Точка зору санітарного лікаря: стихійна торгівля — потенційна небезпека Афіша

Точка зору санітарного лікаря: стихійна торгівля — потенційна небезпека

Проблема стихійної торгівлі в місті залишається невирішеною. Заходи з ліквідації місць стихійної торгівлі є неефективними не лише через соціально-економічне становище в країні, а й через те, що деякі мешканці міста надають перевагу харчовим продуктам невідомого походження, які реалізують із землі на вулицях міста.
^ Реклама ^

Нажаль, покупці не замислюються про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як транспортувались. Не лякає наших людей і бруд, що летить на продукти з вулиці, від машин та з-під ніг перехожих.

При цьому, всім необхідно пам’ятати, що харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною. Якщо людина отруїться такими харчовими продуктами, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення.

ЗА ТЕМОЮ: Стихійна торгівля — за і проти

Серед продуктів, які реалізуються з землі, найбільш небезпечними є молоко та молочні продукти. Вживання молочної продукції невідомого походження ( відсутні дані про стан здоров’я корови та результати лабораторних досліджень продуктів) з землі, придбаної у громадянина, який не пройшов медогляд та не має допуску до роботи з харчовими продуктами — прямий шлях до інфекційних захворювань. Ні про яку користь від молока в цьому випадку вже не йдеться, лише про шкоду. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і мають не завжди відоме походження (іноді пляшки збирають на сміттєзвалищах, і не завжди ретельно миють).

Наслідком "популярності" придбання продуктів на стихійних ринках міста є високий рівень захворюваності населення міста на кишкові інфекції, який за 1 півріччя 2014 року перевищує середньообласний показник по захворюваності на гастроентероколіти — на 42,5%. При епідеміологічному розслідуванні випадків кишкових інфекцій хворі часто вказують, що саме харчові продукти, які придбані на вулиці, стали можливою причиною їх хвороби. В результаті на лікування витрачається набагато більше грошей, ніж вдалося зекономити, купуючи продукти у невстановлених місцях.

Кожен повинен розуміти, що винним у своїй хворобі буде лише той, хто придбав небезпечні продукти на стихійних ринках, спокусившись на ціну чи привабливий вигляд товару.

Жителі міста повинні розуміти, що придбаний у невстановленому місці товар у випадкової людини, в умовах, які не відповідають санітарним нормам його зберігання, у будь-який момент може обернутися великим лихом для покупця та його родини. Єдиний правильний спосіб боротьби — не купувати харчові продукти й інші товари в місцях стихійної торгівлі.

Ірина Кріпак,
начальник відділу держсанепіднагляду у Світловодському районі ГУ ДСЕС у Кіровоградській області


Чи купуєте ви продукти на стихійних ринках?


Усього проголосувало: 71 користувачів


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top