П’ятниця, 29 березня 2024
Події Відео

"Просвіта" відзначила 200-річний ювілей Тараса Шевченка Новина з фото Новина з відео

"Просвіта" відзначила 200-річний ювілей Тараса Шевченка
Оновлена міська організація Всеукраїнського Товариства "Просвіта" 200-річчя Тараса Шевченка 9 березня відзначила ходою вулицями Шевченка-Суворова-Леніна до погруддя Кобзаря у парку його імені, мітингом та загальноміським конкурсом читців поезій "Невмируще Тарасове слово" у Палаці культури.


Під державні та червоно-чорні прапори (які дуже часто використовувалися в українській історії, а не лише ОУН-УПА) зібралися близько сорока членів організації. Хода вулицями міста з величезним державним прапором, якій тримали 4 учасники заходу, не могла не привернути увагу жителів міста. Можливо, це і було головним задумом організаторів — нагадати пасивним жителям міста про ювілей Великого Кобзаря.

"Просвіта" відзначила 200-річний ювілей Тараса Шевченка

Біля погруддя Тараса Шевченка учасників ходи чекали ще два десятки прихильників та членів "Просвіти", журналісти та працівники міського Палацу культури, які забезпечували мітингувальникам звук.

Сергій Гайдук — голова міського осередку розпочав мітинг і запросив до мікрофону бажаючих заспівати Гімн України. Знайшовся один сміливець, який з завданням соліста добре впорався, решта його голосно підтримувала.

Далі Сергій Гайдук провів, як він сам висловився, політінформацію. Розповів про новостворену Асоціацію громадських організацій та завдання, які на неї покладаються. Далі відзначив, що на білборді біля адмінбудівлі на центральній площі міста ще вчора розміщувалося привітання з Міжнародним жіночим днем, а вже сьогодні — з ювілеєм Тараса Шевченка. За це подякував владі. А за безграмотні таблички на будинках вулиці Шевченка (написано вул. Шевченко) покритикував і запевнив, що "Просвіта" сама замовить нові таблички, бо у міської влади на це немає грошей.

"Просвіта" відзначила 200-річний ювілей Тараса Шевченка

Потім головуючий ознайомив присутніх з планом заходів, які буде проводити "Просвіта" найближчим часом. Зокрема, 21 березня відбудеться День поезії, присвячений творчості нашого земляка Віктора Соколова, якому 19 березня виповнюється 95 років.

Слово надали Віталію Асауленку — місцевому барду. Оскільки гітари не знайшлося, він прочитав текст пісні "Мойсей", яку він написав ще на початку 90-х років, у притаманній йому манері. "Убий в собі раба! Задуши в собі раба!" було чутно далеко за межами парку.

"Просвіта" відзначила 200-річний ювілей Тараса Шевченка
Віталій Асауленко

Збуджена бардом, з місця заговорила жінка про те, як і вдень, і вночі вона з чоловіком хвилюється за сьогоднішній неспокій, не знають чим допомогти своїй країні.

Далі до мікрофону вийшла Ольга Дубина і прочитала вірша Шевченка "Мені однаково чи буду…". Останні рядки поезії неначе відбивають сьогоднішній день.

"Та не однаково мені
Як Україну злії люде
Присплять лукаві і в огні
Її окраденую збудять...

Ох не однаково мені."


"Просвіта" відзначила 200-річний ювілей Тараса Шевченка
Ольга Дубина, Сергій Гайдук

Насамкінець слово надали Зенону Вариводі — голові релігійної громади Церкви Святого Миколая Української православної церкви Київського патріархату. Він прочитав молитву за Україну, підтриману усіма церквами, довго говорив про історію нашої країни, про пророцтва Тараса Шевченка, закликав перечитати поезії Кобзаря і повірити йому.

Вдруге заспівали Гімн України і Сергій Гайдук запросив присутніх на конкурс читців до Палацу культури.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top