П’ятниця, 29 березня 2024
ТОП-новини Політика

"Свобода" за Европу и проти Лєнінів

"Свобода" за Европу и проти Лєнінів
"Свободівці" за Європу і проти другого Лєніна на Новому городі

Сьогодні з 8-ї і до 10-ї ранку перехожі та пасажири громадського транспорту (а саме на ранковий "час пік" й було розраховано) на центральній площі могли бачити невеличкий гурт людей з прапорами України і ВО "Свобода", які розгорнули у бік проїжджої частини транспарант із написом "Свобода — Європа".


Це, за словами світловодських "свободівців", має засвідчити євро-устремління їхньої політичної сили напередодні вільнюського саміту Україна — ЄС, який має відбутися 28-29 листопада цього року з метою підписання Угоди про набуття Україною асоціаційного членства у Європейському Союзі.

Окрім цього, перехожим пропонувалося підписатися під звернення до міських властей негайного демонтажу лєнінського бюсту, який стараннями тутешніх комуністів нещодавно було відновлено на бульварі Карла Маркса, акурат навпроти 5-ї школи…

Останні вважають цю "реанімацію" відновленням історичної справедливості. Адже, за переказами, цей пам’ятник було встановлено кооператорами затопленого нині водами Кременчуцького водосховища Новогеоргіївська відразу після смерті "вождя" у 1924 році. Після затоплення цього райцентру у 1959 році, монумент було перенесено до Світловодська (тоді — місто Хрущов), де він і простояв до початку 90-х аж поки його не було демонтовано. І ось 5 листопада 2013 року, саме у переддень чергової річниці Жовтневої революції у Петроґраді (Росія) 1917 року, сей пам’ятник знову постав у своєму звичному місці…

Натомість національно-свідомі громадяни вбачають у цьому акті блюзнірський символ: одного Лєніна (той, що на центральній площі) оновили, пофарбувавши у яскраво-жовтий колір, іншого — встановили по-новій і також покрили "золотом". І все це — у ювілейні роковини геноциду українського народу (голодомору 1932-33 рр.).

Відповідальність за появу ще одного "Лєніна" "свободівці" покладають не лише на тутешніх комуністів, а й на міського голову Юрія Котенка і на владну нині Партію регіонів. Адже, зазначають вони, "реанімація" Лєніна на Новому городі сталася без відповідних для таких випадків дозволів і узгоджень.

Та не лише підписи збирають "свободівці"… Планується, що 23 листопада — Всеукраїнський День Пам’яті жертв голодоморів в Україні — на старому міському кладовищі біля брили Пам’яті цих жертв відбудеться мітинг-реквієм. Після чого колона рушить до того "реанімованого" Лєніна, де буде проведене Народне віче. Благо, що до нього від кладовища якихось метрів 300.

"Свобода" за Европу и проти Лєнінів
А Лєнін №1 на площі відбивається від вікон проїжджаючого мимо нього транспорту. Се ля ві…

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top