П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Релігія

Мешканці Браїлівки не втрачають надії відновити храм Святого Духа Новина з фото

Мешканці Браїлівки не втрачають надії відновити храм Святого Духа
Недалеко від Світловодська, в Онуфріївському районі є невеличке село Браїлівка, в якому сьогодні мешкають трохи більше 100 осіб. Відоме воно тим, що у ньому знаходиться старовинний напівзруйнований храм — церква Святого Духа — не виключено, що один з найстаріших у Кіровоградській області.
^ Реклама ^

Не одна газета в області вже розповідала про нього. Ці публікації і ще неймовірну кількість документів про старовинний храм, архівні відомості про заснування села має один з найактивніших браїлівчан, депутат Павлиської селищної ради, ініціатор відродження храму Олександр Руденко, який з усім цим скарбом і завітав до нашої редакції.

На сьогодні не одним десятком людей опрацьовано купу документів, було знайдено унікальні архівні записи щодо цього храму і зараз точно відомо, що в 1811-му році дерев’яну церкву в Браїлівці замінили на кам’яну, а скільки до цього існувала дерев’яна — невідомо... Але відомо, що у 1886 році Браїлівка було досить великим селом, у ньому проживало 1229 осіб, працював винокуренний завод, було дві лавки, і, як кажуть, життя вирувало.

Останнім часом по всій Україні активно ведеться будівництво церков або ж відновлення давно збудованих, які в народі називають намоленими, бо саме там панує особлива аура, яку називають чудодійною.

Мешканці Браїлівки переконані, саме таким і є їхній храм, і не втрачають надію його відродити. Для цього вони роблять — хто що може. Навколо церкви викошена трава, прибране і вивезене сміття, є попередні домовленості зі спонсорами з Кременчука, які обіцяють виділити цеглу та пісок. Решту планують зробити своїми руками, а роботи попереду — дуже багато! Треба стіни рівняти та штукатурити, треба подбати про дах, досить проблемною є і підлога.

За розмірами храм великий. Місцеві мешканці згадують, що колись він був просто розкішним. За переказами у храмі на підлозі був надзвичайної краси паркет... Найбільшої руйнації він зазнав у добу комуністів. Після революції 1917 року тут був склад, зберігали добрива, комбікорми, запчастини до тракторів. Кажуть, батюшка попросив селян розібрати ікони по домівках, аби тільки зберегти. В деяких родинах ікони бережуть ось вже 100 років.

Одна з останніх новин, що стосуються храму, дуже приємна та хвилююча: 13 жовтня, сказав нам Олександр Руденко, до Браїлівки з жіночого монастиря, що знаходиться в Жмеринському районі Вінницької області, привезли освячену ікону "Браїлівська Божа Матір".


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top