Субота, 20 квітня 2024
Культура

"На зламі": правдива історія громадянської війни на Кіровоградщині від Віктора Сергєєва

"На зламі": правдива історія громадянської війни на Кіровоградщині від Віктора Сергєєва29 березня у бібліотеці ім.Чижевського (м. Кіровоград) Віктор Сергєєв презентував кіровоградцям історико-документальний нарис "На зламі".
Віктор Сергєєв, лауреат обласної краєзнавчої премії імені Яструбова, нині працює директором Світловодського краєзнавчого музею. Це вже п’ята книга краєзнавця. Твір присвячено двадцятій річниці незалежності України, і містить у собі історичні розвідки, які охоплюють період колективізації, Вітчизняної війни, та будівництва сучасного Світловодська та Кременчуцької ГЕС.


Передмову до книги написав відомий письменник та громадський діяч Володимир Яворівський. Нарис "На зламі" охоплює події на теренах сучасної Світловодщини в період від 1917 по 1922 роки. В цей період поєдналися і переплелися несумісні на перший погляд чесноти — державотворчий романтизм і відвертий бандитизм, висока жертовність і ганебна зрадливість.

"На зламі": правдива історія громадянської війни на Кіровоградщині від Віктора Сергєєва

"Ця цікава тема майже ніким не досліджувалася, а якщо хтось і брався за неї, то погляд на події тих часів був, на мою думку, дещо заполітизованим", — розповідає Віктор Сергєєв.

Автор наголошує на неупередженості фактів, викладених у книзі. Протягом трьох років краєзнавцю вдалося опрацювати фонди Кіровоградського, Миколаївського, Полтавського та Херсонського обласних архівів, та Кременчуцького, Олександрійського та Світловодського краєзнавчих музеїв.

Окрім офіційних документів, в нарисі "На зламі" Віктор Сергєєв використовує рукописні спогади очевидців.

Ця краєзнавча праця може стати в нагоді викладачам історії шкіл Кіровоградщини.

"На зламі": правдива історія громадянської війни на Кіровоградщині від Віктора Сергєєва

"Я сам працював у школі і чудово знаю, як викладається тема "Наш край в роки Громадянської війни". Ця година, як правило, використовується для "підчитки" або уроку узагальнення. Я вирішив надати вчителям матеріал, від якого можна було б відштовхуватися", — відзначив Віктор Сергєєв.

На завершення автор прочитав кілька уривків з нарису, які яскраво ілюструють зміст видання та підкреслюють його стилістику.

"На зламі": правдива історія громадянської війни на Кіровоградщині від Віктора Сергєєва

Нарис Віктора Сергєєва "На зламі" ви можете відшукати в книгарнях області. Але поспішайте, оскільки тираж видання всього 100 примірників.


Микола Леськів
Фото, відео: Валерій Лебідь
gre4ka.com.ua

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top