Четвер, 02 травня 2024

^ Реклама ^
Влада

Ми повинні закінчити розпочаті реформи

Під час прес-конференціїПід час прес-конференціїУ п’ятницю, 3 лютого, міський голова Юрій Котенко та його заступник з комунальних питань Людмила Гетманець, дали прес-конференцію міським журналістам.
Під час прес-конференції розповіли про реальні кроки, зроблені міською владою на шляху до реформування житлово-комунального господарства міста за час, що пройшов після попереднього спілкування зі світловодськими медійниками на цю актуальну тематику.
^ Реклама ^

Юрій Котенко:

— Весь цей час ми працювали не покладаючи рук, незважаючи на існуючі перешкоди. Нам вдалося відсторонити від роботи ту рушійну силу, яка протидіяла реформам у місті, і яка, власне, і довела місто до критичного стану. Я маю на увазі господарів ЖЕКів, які були звільнені. Після призначення на їх місця виконуючих обов’язки, ми отримали змогу більш детально вивчити і фінансовий, і господарський стан справ по кожному світловодському ЖЕКу. Цей аналіз показав, що управлінський склад цих комунальних підприємств, а це 65 чоловік — занадто великий. На наш погляд, достатньо залишити 16 ставок для керівництва комунальним підприємством, яке буде обслуговувати житловий фонд міста. Але ще раз хочу наголосити, що скорочувати працівників робочих спеціальностей ми не збираємось. Всі як працювали, так і працюють. Більше того, наше завдання — вишукати кошти і підвищити заробітну плату цим людям, які, власне, і обслуговують місто.

Проведені підрахунки показали, що скорочення управлінського апарату ЖЕКів дозволить заощадити щонайменше 172 тис. грн. щомісячно. Тобто, економія від скорочення адміністрації ЖЕКів складе більше 2 млн. грн. на рік. А якщо нам вдасться переконати депутатів міської ради прийняти рішення про те, що кошти від оренди майна комунальної власності, які раніше залишались в ЖЕКах, спрямовувати до загального фонду міського бюджету — місто отримає ще майже 750 тис. грн. От і виходить, що Світловодськ може додатково отримати майже 3 млн. грн. Для нашого невеличкого містечка, погодьтесь, це чималі гроші. Крім того, вивільняться апартаменти, які займав управлінський апарат ЖЕКів і це також надасть додаткові кошти. Нам доведеться ще багато працювати, аби майно, яке належало ЖЕКам, використовувалося ефективно. Але ми повинні зробити все, щоб мешканці міста не відчули жодних незручностей. Тому одразу хочу заспокоїти світловодців і сказати, що ніяких переміщень не буде.

Людмила Гетманець:

— Я хочу заспокоїти наших мешканців: послуги з утримання будинків та прибудинкових територій наразі надаються і будуть надаватись і надалі. З метою зручності обслуговування споживачів, на базі кожного ЖЕКу залишиться підрозділ, в якому буде знаходитись і майстер, і паспортист, і інші необхідні спеціалісти, які зможуть надати і консультаційну, і іншу допомогу жителям багатоповерхових будинків. При цьому послуги по утриманню житлових будинків та прибудинкових територій будуть надаватись на конкурсних умовах, аби створити конкурентні умови та таким чином покращити якість їх надання. А розрахунки з виконавцями будуть проводитись лише за фактично виконані роботи, причому, тільки якісні, та лише після підписання споживачами відповідних актів. Замовником цих послуг буде комунальне підприємство, яке буде контролювати і якість наданих робіт, а виконавцями — на першому етапі будуть ті самі підрозділи, які сьогодні працюють в структурі ЖЕКів, а в подальшому — переможці конкурсів.

Щодо цінової політики, то зрозуміло, що на тарифах 2008 року, які були введені з 2009 року, працювати неможливо, адже тільки мінімальна заробітна плата змінювалась чотири рази на рік. Тому коригування тарифів необхідно проводити, але в тому і полягає мета реформи, аби зробити їх дійсно економічно обґрунтованими.

Юрій Котенко:

— Неоднозначно проходить ця реформа. Ми відчуваємо опір з боку тих людей, які одразу були налаштовані проти реформування, а це і керівники ЖЕКів, і частина депутатів і нам, як працівникам міської влади, важко працювати в таких умовах. Але ми налаштовані на перемогу. Тільки вперед! І ні кроку не зробимо назад. І в цьому нас підтримує громадськість міста. Ми відчуваємо підтримку Громадської ради, багато дзвінків надходить від мешканців міста. І я докладу всіх зусиль, аби прискорити день відкриття комунального підприємства на базі КП "Міськсвітло". Я думаю, що ми встигнемо вкластися в терміни, про які говорили раніше і комунальне підприємство запрацює у травні, а може навіть і раніше. Діяльність цього комунального підприємства буде прозорою. В разі проведення ремонтів, старші по будинках разом із усіма мешканцями зможуть приймати участь і у визначенні обсягів робіт, і в ціновій політиці, і в підписанні актів виконаних робіт, адже розрахунки із виконавцями послуг будуть здійснюватись лише за наявності їх підписів. Все це для того, щоб не було більше розкрадання бюджетних коштів та коштів споживачів, а роботи проводились чесно.

Світловодськ має стати цивілізованим містом. Ми повинні закінчити реформи, мова про які йшла ще в 2006 році.

Олена Єрунова,
Ігор Котляров (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top