Вівторок, 23 квітня 2024

^ Реклама ^
Влада

Сесія із трьохгодинним запізненням

В очікуванні кворумуВ очікуванні кворумуВ очікуванні сесійного кворуму, громадську активістку Мальцеву штовхнув у спину "регіонал" Письменний, а "єдино-центрист" Козярчук попивав мінералку із пляшечок, що стояли і на сесійній трибуні, і на столах президії та для дівчат-статисток з Апарату ради та закликав чекати, чекати, чекати.
Перші репліки невдоволення щодо затримки початку чергової ХХІІІ сесії міськради, що відбулася у перший день лютого, розпочалися вже о 10:30 — півгодини минуло з часу її анонсованого початку, а фракція Партії регіонів, разом із головуючим, мером Юрієм Котенком і секретаркою міськради Зінаїдою Климчук, а також із комуністами та "литвинівцями", продовжували радитись, зачинившись у депутатській кімнаті "білого дому".
^ Реклама ^

Причиною ж такої тягучки, як вдалося з’ясувати, стали невдоволення депутатської більшості тими кроками, які здійснює голова на шляху реформування ЖКГ (нагадаємо, два депутати-"регіонали" Євген Кармаліта і Микита Письменний одночасно є вже колишніми начальниками ЖЕКів за №№ 2 і 5 з якими Котенко минулого місяця розірвав контракти, а також — із начальником ЖЕКу №3 Павлом Яковлєвим). "Регіонали" на чолі з депутаткою Любов’ю Чекаленко та облдепом Іваном Мароном закидали Котенкові звинувачення у непродуманості і поспішності цього його поступу. Але мер залишився непохитний…

І коли об 11:15 він нарешті з’явився у сесійній залі, депутатка Таїса Гончаренко ("Батьківщина") назвала таке затягування зневагою до колег з боку "біло-голубих". На що Котенко відповів, що в даний час "регіонали" вирішують питання: чи варто взагалі йти на сесію.

Депутат "єдино-центрист", голова фракції "За Світловодськ" Валентин Козярчук, який встиг вже "поточити" водички із пластикових пляшечок на трибуні і на столі президії, підтримав Гончаренко і закликав колег чекати "до упору", після чого сьорбнув водички ще й зі столу для працівниць Апарату ради. Напевне, чогось солоненького з’їв, припустив один із його колег.

Безрукава у захваті від славутівців з рублямиБезрукава у захваті від славутівців з рублямиНевдовзі мер десь вийшов. А Людмила Безрукава ("Батьківщина"), аби скрасити очікування, почала розповідати присутнім про позитив міст, які відвідали світловодці, переймаючи досвід реформування системи ЖКГ. Найбільше схвальних епітетів у неї заслужив Славутич. При цьому з її слів всі зрозуміли, що в цьому місті енергетиків ЧАЕС у ходу рублі, принаймні ними славутівці сплачують квартплату — обраниця так і сказала: за 17 видів компослуг (у нас — 9 і то — на папері) там платять рубль 50 копійок і два рублі 10 копійок за квадратний метр у 5-ти і 9-поверхівках відповідно. Щоправда, ораторка не вточнила, якими саме рублями вони платять за свої хати — сусідньої Білорусії чи "братньої" Московії. І лиш трішки згодом вашому кореспондентові нарешті дійшло: ніякою іноземною валютою у Славутичі за квартири не платять, це просто так повелося у нашого совкового народця — паплюжити нашу древню українську гривню ганебним назвиськом "рубль"…

Потім на трибуну заступив Козярчук, але вже не для того, щоб воду пити, а для того щоб сповістити колег що він думає з приводу такого аж надто тривалого очікування. При цьому він зазначив, що його взірцем реформування є не Славутич, як у Безрукавої, а колишні "співкамерники" України по соціалістичному табору — братня Польща і країни Прибалтики. Зокрема, там сказав міськдеп, зроблено чимало в частині енергозбереження: утеплили будинків, поміняли вікна на металопластикові тощо, що дало змогу удвічі-утричі зменшити опалювальні тарифи. Неабияк там стимулюється прихід зовнішніх інвестицій, що, в свою чергу, наповнює бюджети податковими зборами. У нас же, підсумував він, всі 20 років робилося з точністю до навпаки — окремі тутешні впливові особи всіляко гальмували і гальмують прихід у місто потужних інвесторів та реформування ЖКГ. Його дивує, що серед них чимало однопартійців нинішнього президента і прем’єра.
"Ще трішки і на Світловодськ чекатиме доля міста-привиду Орбіта біля Чигирина", — припустив Козярчук…

Ближче до 12 годині міськдепи почали скаржитись на відчуття голоду. Тому, аби фракція "Батьківщини" залишалась у тонусі, Володимир Дем’янюк змотався до крамниці за біляшами…

Поки однопартійці незламної Юлії Тимошенко "заморювали черв’ячка", присутня у залі голова Громадської ради, смілива і рішуча Надія Мальцева, згуртувавши своїх соратників і кількох міськдепів та запросивши одночасно "веселкових" телевізійників і вашого кореспондента, пішла на приступ депутатської кімнати, де окопались "регіонали"…
"Як вам не соромно!? Негайно підіймайтесь до сесійної зали!..", — увірвавшись у гущу "біло-голубих" вигукувала разом із активістами Мальцева.
Посоромлені ж "обструкціонери" наче по команді поквапились хто-куди, в основному — на вихід із "білого дому". І тут всі почули дзвінкий голос Мальцевої, яка привертала увагу присутніх на те, що міськдеп Письменний, виходячи, стусонув її у спину.

Мужня Мальцева після того, як викурила "регіоналів" із депутатської кімнатиМужня Мальцева після того, як викурила "регіоналів" із депутатської кімнатиВже по поверненні до сесійної зали вона, а також її соратниці Тамара Рева і Ніна Воложська, а потім і Безрукава затаврували ганьбою тутешніх "регіоналів" на "веселківську" відеокамеру — власниця цієї телекомпанії, депутатка Альона Гуртова ("За Світловодськ") обіцяла сприяти у передачі цього відеосюжету на один із центральних телеканалів.

І лише о 13 годині 13 хвилин головуючий Котенко сповістив обранців, що кворум для проведення сесії нарешті вже є — на засідання таки прийшло восьмеро "регіоналів".

У першу чергу з розгляду було знято кілька питань порядку денного щодо врегулювання архітектурно-земельних відносин, бо, згідно службової записки начальника тутешнього Держкомзему Олександра Наумчика, в даних питаннях головний архітектор міста Сергій Батяшов виявив невідповідність до ст. 65 Закону України "Про землеустрій". Зняті питання було відправлено на доопрацювання.

А начальниця управління економіки Вікторія Оніщенко донесла до обранців клопотання дрібних та середніх підприємців щодо зменшення фіксованих ставок єдиного податку. Закликаючи обранців задовольнити се клопотання, Котенко додав, що управління економіки детально вивчило це питання і дійшло висновку, що сума, яка буде збиратися після, не зменшиться.
"Тож, давайте не додушувати наш малий бізнес", — сказав мер, якого підтримали усі без винятку присутні у залі депутати…

Дискусійним виявилось питання затвердження міської програми підтримки редакції газети "Світловодськ вечірній" на 2012 рік. Так Гончаренко звинуватила це "білодомівське" видання у наявності цензури — кілька разів їй відмовлялося у друці статей нардепа Валерія Кальченка та іншої інформації від ВО "Батьківщина".

А от її однопартійку Надію Прасол зацікавив однин пунктик цієї Програми: "Захист читачів від неякісної або шкідливої інформації"...
"Мені цікаво, що се означає — шкідлива або неякісна інформація? І хто має визначати ці критерії?", — запитувала Прасол.
Відповіді натомість вона так і не отримала — редактор газети і одночасно міськдеп Микола Шверненко солідаризувався з "регіональною" більшістю бойкотувати сесію. Відтак, це питання було перенесено на сесію наступну…

Серед монетарних питань, які озвучувала начальниця фінуправління Наталя Яременко, вирішено на 145 тисяч гривень збільшити видатки по управлінню молоді і спорту задля того, щоб воно розрахувалося за теплопостачання у лютому.

Як і очікувалось, наприкінці засідання виступив Котенко. Відсутність переважної більшості своїх однопартійців-"регіоналів" він напівжартома назвав торжеством демократії, де кожен має право вибору. Потім, посерйознішав, він наголосив, що у своєму житті він присягався двічі. Перший раз — клятвою Гіппократа, коли отримував диплом медика і вдруге — коли отримував посвідчення всенародно обраного міського голови. Першій клятві він жодного разу не зрадив за чверть століття лікарської практики. І другій (громаді) він у жодному разі не зрадить попри будь-які перешкоди. Бо те, що він робить, продовжив голова, знаходить розуміння людей та підтримку перших осіб області — двох Сергіїв: Ларіна, голови ОДА і його заступника, нашого земляка Яременка, а також народного депутата Олександра Єдіна.

Спростовуючи закиди своїх опонентів у тому, що його "розправа" з ЖЕКами не підкріплена конкретним планом дій і розрахунковими цифрами, Котенко зазначив, що ЖЕКівські функції переберуть на себе не якихось-там приватники, а більш-менш успішне підприємство "Міськсвітло" — структурний підрозділ КП "Комбінат комунальних послуг". А внаслідок скорочення адміністративного апарату п’яти ЖЕКів щомісяця вивільнятиметься по 172 тисячі гривень, які будуть направлятися у ту ж таки житлово-комунальну сферу. Чимало грошей очікується і від аукціонної реалізації вивільнених офісних ЖЕКівських площ. Що ж до простих громадян, то їм від такого реформування аніскілечки гірше не стане, запевнив Котенко…

На цьому сесія завершила свою роботу, чого як ніколи до цього неабияк чекали обранці. І не лише тому, що з вини "регіоналів" вона розпочалася з трьохгодинним запізненням, просто Козярчук висунув умову: якщо порядок денний буде розглянуто оперативно — він запросить колег підобідати у своїй престижній ресторації "Бриз".

Ян ДРОБОВИК
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top