Четвер, 02 травня 2024

^ Реклама ^
Свято

Їм сто років!

Квіти і компліменти від нардепаКвіти і компліменти від нардепаЇх вітали Президент, голова ОДА і особисто — мер і нардеп.
Минулого тижня, а точніше, 24 січня жительці Світловодська Ксенії Федорівні Артеменко виповнилось аж 100 років. Саме цього дня до ювілярки завітали міський голова Юрій Котенко і секретарка міськради Зінаїда Климчук. Вони привітали бабусю як особисто, так передали вітальні адреси від Президента України Віктора Януковича і від голови Кіровоградської ОДА Сергія Ларіна. А три дні потому особисто прибув привітати довгожительку і народний депутат України Олександр Єдін. Чим не оминула скористатися наша газета...
^ Реклама ^

Мама і донька ВалентинаМама і донька ВалентинаЮвілярці дуже сподобались квіти від нардепа — пахучі, сказала вона. Посидівши хвилин зо п’ять біля пані Ксенії і накричавши їй на вухо (старенька погано чує) безліч компліментів та інших приємностей, Єдін поспішив по справах. Сама ж ювілярка весь цей час… співала.
"Це ознака того, що у мами гарний настрій", — зауважила її донька і доглядачка Валентина Скірда…
Ну а ми, залишившись за святковим столом, паралельно із тихим співом іменинниці, слухали розповідь пані Валентини... Її мати, виявляється, тутешня уродженка — народилася вона у древньому Крилові, що нині упокоївся на дні Кременчуцького водосховища.
"Польський Крилів, — не перериваючи свій акапельний спів, уточнила ювілярка. — А знаєш, чому польський? Бо пароход там був — "Польщею" називався"…
Так от, продовжила 72-річна донька, заміж мама вийшла 1934 року за односельця Андрія Артеменка (він помер 1996 року). Народила первістка — Миколку. Та він помер від скарлатини ледве йому три роки виповнилось. Аби розвіяти тугу, молоде подружжя завербувалося на переселення аж до Сахаліну, де жили і працювали до 1948 року. Потім повернулися на свою малу батьківщину. Вже тут у Андрія і Ксенії народилось троє діток: старша донька (померла рік тому), потім — наша співрозмовниця, а потім — син, який, також, помер кілька років тому… На сьогодні, окрім доньки Валентини, у пані Ксенії п’ять онуків, шість правнуків і навіть двоє праправнуків.

І келих шампанського для ювіляркиІ келих шампанського для ювіляркиРозмірковуючи про причини довголіття своєї матусі, пані Валентина, серед основних причин називає правильне харчування — ювілярка полюбляє запечений кабак, капусняк, холодець і просто обожнює таку суто українську приправу, як хрін. Його, говорить донька, мамо ладні їсти ледь не з солодощами, хоча до солодкого пані Ксенія геть байдужа. А от білу глину наша співрозмовниця назвала маминим абсолютним "делікатесом" — все життя вона її вживала.
"Ймовірно, це і є основною причиною її довголіття", — припустила Валентина Скірда.
Але в одній причині маминого довголіття вона впевнена стовідсотково — все життя, попри подекуди трагічні обставини, її мама співала. А також майстерно грала на балалайці (трішки гірше — на гармошці) та добре вибивала на бубні.
"Ще з дитячих літ запам’яталось: прокидаєшся рано вранці, а у дворі мамо на балалайці, а тато на гармошці вже грають і співають", — згадує пані Валентина…
Та й нині, продовжує вона, матуся ще нівроку, за винятком, хіба що, вкрай слабкого зору та слуху. Хоча ще донедавна — аж до 96 років — її мама ще філігранно вишивала дрібним хрестиком чудові картини…

Життя, сказала на останок пані Валентина, яка доглядає маму разом із своїм чоловіком Віктором, нині непросте. Але бідкатись і плакатись не у традиціях цієї родини… І ми ще кілька хвилин слухали тихий спів 100-літньої пані Ксенії.

Віталій АСАУЛЕНКО
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top