Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Влада

А у вас є план, пане голово?

Іван Маліновський (ліворуч) і Микола ВєщєвІван Маліновський (ліворуч) і Микола ВєщєвДо Кіровограду у пошуках комунальної істини
Після того, як у Світловодську пройшли ініційовані міським головою Юрієм Котенком громадські слухання, які схвалили ліквідацію у місті до 31 травня 2012 року ЖЕКів, а сесія міськради, своїм взяттям до відому "ліквідаційної" резолюції, підтримала ці слухання, небайдужих городян почали "тєрзать смутниє самнєнія": а чи все тут прораховано і виважено?
^ Реклама ^

Одним із таких пильних городян виявився депутат міськради, голова міськрайонної організації "Союз-Чорнобиль", а також директор ГО "Центр громадських досліджень" (ЦГД) Іван Маліновський. Адже, за його словами, ніхто так і не почув від мера або від відданих членів його команди, що ж то воно постане на місці ліквідованих ЖЕКів. А руйнувати, як відомо, не будувати… І тому, щоб світловодці не залишились на комунальних руїнах, очолюваний Маліновським Центр взявся допомогти нинішнім міським властям і громаді більш чіткіше визначитись з цим непростим питанням. Спочатку ЦГД було проведено анонімне опитування світловодців на задану тему. З нього, зокрема, з’ясувалось, що переважна більшість нашої територіальної громади дізнається про різні комунальні інновації із центральних засобів масової інформації.

Тутешні ж ЗМІ, власне кажучи, в цій площині не вельми "багатослівні". А однією з причин, за його словами, є відсутність відповідних кроків міської влади. Аби виправити цю ситуацію, у першу поїздку для вивчення комунального досвіду інших міст, до Кіровограду, разом із директором ЦГД, відправились творча група ТРК "Веселка" і кореспондент нашої газети. Бо ми, заявив Маліновський, найбільш вільні та незаангажовані міські мас-медіа…

Микола Вєщєв: "Давайте не шарахатись"

В столиці нашої області процеси реформування ЖКГ розпочалися вже давно. Але особливими зрушеннями, сказав наш перший інтерв’юер, заступник Кіровоградського мера з комунальних питань Микола Вєщєв, похвалитися важко… Разом з тим, почувши від нас, що у Світловодську взято курс на ліквідацію ЖЕКів, кіровоградський головний комунальник був чимало здивований. Він категорично не погодився з тим, що шляхом ліквідації чи розформування ЖЕКів можна побудувати комунальний "рай" в окремо взятому місті… Дійсно, сказав він, реформування ЖКГ, як того вимагає прийнята у 2009 році державна Програма таких реформ на 2009-14 роки, вже давно стоїть на часі.
"Під цю Програму, ми розробили свою, кіровоградську. Але зазначу, що ми її, з урахуванням міської специфіки, вже кілька разів переглядали. І мені важко збагнути, як можна ЖЕКи, якими б вони не були недосконалими, висмикувати з усього комунального господарства. Адже ж це цілий комплекс, який включає в себе і тепло- та водопостачання, і благоустрій, і зовнішнє освітлення, і утримання житлового фонду тощо" — сказав Вєщєв.
У цьому контексті він навів негативний досвід Олександрії, де у 2001 році розігнали комунальні ЖЕКи, і під оплески олександрійців новаціям свого тодішнього мера, було створено ЖЕКи приватні… Аж 10 років знадобилося, щоб остаточно переконатися, що стало ще гірше. Тоді розігнали приватні. Тепер, каже головний кіровоградський комунальник, там постало таке собі КП "Житлобуд". Та справи комунальні, все одно, вгору не пішли.

Разом з тим, він дорікнув не лише олександрійським властям на таку необачність — відповідальною він вважає і державну політику у комунальній сфері. За його словами, в Україні, на 21-му році її незалежності відсутня чітка законодавча база реформування ЖКГ з конкретними "по-пунктовими" кроками. Країна все ще керується у даних питаннях совєтським Житловим Кодексом! У профільному Міністерстві, де Вєщєв якось намагався поспілкуватися із фахівцями, він побачив лиш томних дівчаток у міні-спідничках, що дефілювали міністерськими коридорами. А от фахівців він так там і не зустрів…
"Ось чому у нас ще й досі не вироблені чіткі правила гри на комунальній ниві, — не без суму констатував головний комунальник облцентру. — Ви ж дивіться, у 2002 році набув чинності закон про ОСББ. Але він не працює у належному режимі і донині. Зате його недосконалістю не оминули скористатися різні аферисти (знаю, і в Світловодську один такий був), які, набивши свої кишені грошима обманутих людей, зневірили їх у цьому методі господарювання. Потім, якщо пам’ятаєте, у 2006 році Міністерство видає на гора Програму "Питна вода". І гроші із держбюджету під це виділили. У той рік ми приступили до реконструкцій своїх насосних станцій. Зробили чимало. На наступний рік запланували продовжити. Та з’ясувалося, що у 2007 році "Питна вода" вже не фінансуватиметься. Зате кошти виділятимуться під реформування теплопостачання. Ми ледь встигли налаштуватися під цю програму, як на 2008 рік виявилось, що бюджетні кошти будуть направлятись на фінансування розвитку ОСББ. От і скажіть, як можна при такому шараханні здійснити якісне реформування ЖКГ?".

А щоби не було таких шарахань, Вєщєв радить і припинити "винаходити велосипед", а попросту перейняти досвід сусідньої Польщі, яка свого часу запозичила його у країн на захід від себе. Там, сказав наш інтерв’юер, лише задля продуктивного реформування ЖКГ країни було прийнято близько 20 відповідних законів та понад 80 поправок до них… А без збільшення комунальних тарифів, за його словами, аж ніяк не обійтися. Тим більше, що неспроможні 100-відсотково сплачувати за "комуналку" громадяни, мають право захиститись субсидіями.
"І не треба заради тарифних змін громадські слухання проводити, де кожна бабця вважає себе неперевершеним знавцем комунальної сфери. Але їх треба підвищувати поступово — на 5-10%. Ми ж то чомусь не проводимо громадських слухань з метою визначення вартості ковбаси, м’яса чи хліба. А то, як у нас часто буває, у наших тарифах набагато більше політики, аніж суто економічних розрахунків. Від того, я не знаю, як вас у Світловодську, але у нас немає жодного економічно обґрунтованого тарифу", — зазначив заступник кіровоградського мера з питань ЖКГ.


Сергій Яременко радить реформувати ЖКГ у "білих рукавичках"

Сергій Яременко завжди радий землякамСергій Яременко завжди радий землякамШукаючи у Кіровограді комунальної істини, як не зазирнути до свого земляка Сергія Яременка, який ще донедавна командував "Світловодськпобутом", а сьогодні він — заступник голови Кіровоградської ОДА з питань саме житлово-комунального господарства…

Після того, як Яременко із вдячністю прийняв від директора ЦГД результати згадуваного вище опитування, заявивши, що ці дані неабияк прислужаться у його роботі, він розпочав з "водного" питання. Адже приєднання нашого водоканалу, разом з водоканалами Олександрії, Знам’янки й Кіровограду до ОКВП "Дніпро-Кіровоград", за його словами, позитивно позначиться як на якості водопостачання, так тарифах на воду. Що ж до світловодського курсу на ліквідацію ЖЕКів, то тут Яременко зауважив, що він достеменно необізнаний з планами мера у цій площині. Хоча, додав він, наскільки йому відомо, у Світловодську не було створено відповідної компетентної робочої групи, яка би, прискіпливо вивчивши проблему, підготувала конкретні рекомендації, спираючись на які, можна було б визначати конкретну дату (мається на увазі 31 травня 2012 року, прим. авт.).
"Тому, здається мені, тут більше політики, ніж господарського підходу", — припустив Яременко.
Адже, за такого (господарського) підходу, вів далі наш земляк, у Світловодську конче потрібно створити робочу групу з вивчення передового досвіду інших міст. Перейнявши позитив, який дійсно десь працює, треба його виважено адаптувати до світловодських реалій та особливостей і тільки тоді обережно визначатись з термінами реформування, підкреслив заступник голови ОДА. У будь-якому разі, зазначив він, треба щось робити, але спочатку потрібно визначитись — що саме. Тому він порекомендував здійснювати перетворення у такій делікатній сфері, як ЖКГ, одягнувши на руки "білі рукавички", тобто, обдумано і виважено.

…І висновок Івана Маліновського
"Як бачимо, — сказав директор ЦГД, коментуючи результати наших зустрічей, — спільна лінія, яка простежується в розмовах з обома фахівцями, це рекомендації діяти виважено із чітким баченням конкретного результату. Тобто, те, чого у Світловодську, поки що, не спостерігається".
А ще додав він, і перший, і другий комунальні очільники наголошують на неприпустимості політичної складової у вирішенні суто господарських питань. Та на вивчені досвідів інших міст, де реформування ЖКГ просувається доволі успішно.
"Гадаю, буде не зайвим побачити все на власні очі, у тому числі, і в сусідніх областях, аби пересвідчитися, наскільки ці досвіди позитивні... Отже, будемо шукати, щоб у нас не справдились незабутні слова колишнього російського прем’єра Віктора Чорномирдіна: "Хотіли як краще, вийшло як завжди", — висловив сподівання директор ЦГД.

Віталій АСАУЛЕНКО
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top