П’ятниця, 19 квітня 2024
Культура

Коли зникають "білі плями" історії

Коли зникають "білі плями" історіїПідбито підсумки конкурсу на здобуття міської краєзнавчої премії імені О.П.Аболмасової. Більшістю голосів журі визнало переможцем колектив ТРК "Веселка" за цикл телепрограм "Світловодськ та його керівники".
Не применшуючи значення цієї роботи, хочемо звернути увагу читачів і до інших номінантів цієї відзнаки.


Робота А.Бутка "Давня історія Світловодщини" є узагальненням археологічних досліджень на території нашого регіону і містить цікаві авторські спостереження. Ю.Чуприна у рефераті "Світловодськ — козацький край" зробила цікавий екскурс в козацьку добу, вдало поєднавши минуле із сьогоденням.

Короткометражний фільм Є.Аболмасової "Армагедон" — то щемні спогади колишніх новогеоргіївців про переселення із зони затоплення наприкінці 50-х років минулого століття.

Книга-альбом "Світловодськ: місто і люди" (авторський проект В.Журавського) знайомить нас із людьми, які відбудовували і розбудовують наше місто, прославляють його в близьких і далеких світах.

"Повесть об Афанасии Фете" (автор Г.Скворцов) доповнює новими деталями наші знання про перебування у Новогеоргіївську класика світової поезії, а робота цього ж автора "Магдебурзьке право Крилова" цінна перекладом на сучасну літературну мову раритетного історичного документу.

Варта уваги й краєзнавча розвідка В.Сергєєва "На зламі. Соціально-економічні процеси на придніпровських територіях Херсонської губернії напередодні та під час Української національної революції 1917 року". Світловодці вже мали змогу ознайомитися з її фрагментами на шпальтах газети "Світловодськ вечірній" та Інтернет-видання "Светловодск" (публікації "Наш край на зламі епох", "Наш край у 1917 році" тощо). Робота здобула схвальні відгуки голови Національної спілки письменників України В.О.Яворівського, кандидата історичних наук, лауреата обласної краєзнавчої премії ім. В.Ястребова С.І.Шевченка та ін.

Слід зазначити, що розвідка "На зламі" є складовою частиною фундаментальної, базованої на джерелах Кіровоградського, Херсонського та Миколаївського обласних архівів науково-дослідницької праці під робочою назвою "На узбіччі Великої Смути" (авторська група — О.Григор'єв, Н.Сергєєва, В.Сергєєв), присвяченої подіям громадянської війни 1917-1920 років на території Новогеоргіївщини. Сподіваємось, що подвижницька праця цих ентузіастів (адже поїздки до архівів вони здійснювали власними коштом) знайде симпатиків серед місцевих освітян, студентів, учнів шкіл, а також усіх, хто не байдужий до вивчення "білих плям" нашої історичної минувшини.

Завантажити "На узбіччі Великої Смути" — smuta.rtf [1,47 Mb] (32)

Тетяна Ткачук,
працівник міського краєзнавчого музею, член журі із присудження міської краєзнавчої премії ім. О.Аболмасової 2010 року.
На фото Б.Дроздова: Віктор Сергєєв.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top