Субота, 04 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

На території району зафіксовано три випадки сказу Новина з фото

На території району зафіксовано три випадки сказу
За два місяці поточного року на території Олександрійського району зафіксовано три випадки сказу.
^ Реклама ^

Про це повідомляє відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області.

Випадки виявлення сказу зареєстровані у селах Головківці (Олександрійська ТГ), Олександро-Мар’ївці (Петрівська ТГ) та Попельнастому (Попельнастівська ТГ).

Так у Головківці хвора на сказ собака покусала двох жінок. В Олександро-Мар’ївці також зафіксували хвору на сказ собаку. У Попельнастому на подвір’я будинку забіг хворий на сказ шакал, покусав жінку та її собаку.

Території, на яких виявили випадки сказу, оголосили неблагополучними.

"Випадки сказу тварин було лабораторно підтверджено після дослідження патологічного матеріалу. По всім зареєстрованим випадкам проведено засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при органах місцевої влади і самоврядування. Під час засідань затверджено Плани комплексних заходів щодо ліквідації хвороби, які проводяться в неблагополучних пунктах і загрозливих зонах, зокрема профілактичні щеплення собак і котів", — повідомляє відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Олександрійського районного.


Що таке сказ і як він поширюється?

Сказ — інфекційна хвороба з переважним ураженням центральної нервової системи, що супроводжується судомами, спазмами глоткової і дихальної мускулатури. Збудник сказу — специфічний вірус, що міститься в слині хворої тварини. Під час укусу разом зі слиною вірус потрапляє в рану. Дуже небезпечне потрапляння слини хворої тварини на слизові оболонки очей, рота, носа, а також на шкіру, де можуть бути невидимі простим оком ушкодження.

Серед людей захворювання на сказ поширюють зазвичай домашні тварини. Особливу небезпеку становлять бродячі собаки і коти. Домашні тварини можуть заражатися одна від одної та від диких тварин.

Власникам тварин необхідно чітко дотримуватися "Правил утримання собак та котів" та вчасно доставляти тварин для проведення ветеринарного огляду і щеплення проти сказу. Пам’ятайте, сказ вилікувати неможливо, але його можна попередити.


Що робити для профілактики сказу?
  1. Регулярно (щорічно) вакцинувати від сказу собак і котів.
  2. Не контактувати з дикими чи безпритульними тваринами.
  3. Остерігатися безпритульних та диких тварин, які мають непритаманну поведінку.

На території району зафіксовано три випадки сказу

Що робити, якщо вас покусала чи обслинила тварина:
  1. Негайно зверніться до лікаря. Якщо такої можливості немає, ретельно промийте рану протягом щонайменше 15 хвилин мильною водою, дезінфектантами або іншими засобами (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду). Після цього обов’язково зверніться за медичною допомогою!
  2. Якщо тварина домашня, необхідно переконатися, що вона була вчасно провакцинована та прослідкувати за її поведінкою.
  3. Пройдіть курс антирабічних щеплень, якщо лікар їх призначить. У жодному разі не припиняйте курс щеплень і не порушуйте режиму поведінки.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top