Четвер, 02 травня 2024

^ Реклама ^
Культура

У Дмитрівці створили новий мурал Новина з фото

У Дмитрівці створили новий мурал
У селі Дмитрівці Кропивницього району з’явився другий мурал. Цього разу на ньому зображення за мотивами творів Тараса Шевченка та портрет самого поета в молоді роки. Розпис виконав знам’янський художник Володимир Поляков, а профінансували роботи колишні випускники у якості подарунку до 40-річчя школи, яке було минулого року.
^ Реклама ^

Стінопис школи став народним проєктом. Селищна рада через соцмережі звернулася до випускників усіх років з пропозицією підтримати ідею і зробити подарунок Дмитрівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів імені Т.Г. Шевченка, якій минулого року виповнилося 40 років.

— Були ті, хто вважав розпис не справою першої необхідності, — говорить начальниця відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Дмитрівської сільської ради Лідія Міркотан. — Але це виховання наших дітей, коли ж розповідати їм про символ України — Тараса Шевченка, як не в той час, коли в країні точиться війна за наше право бути незалежними. Думаю, тому багато людей підтримали заклик, тож суму, необхідну для оплати робіт, зібрали швидко. Фарби придбав благодійник.

Ідея сюжету стінопису на школі належить художнику з міста Знам’янки Володимиру Полякову, авторству якого належить і перший у селі мурал, створений на Будинку культури до Дня державності.

— Це другий мурал у моєму житті, до цього були роботи дещо менші, — розповідає Володимир Поляков. — Я використав автопортрет Шевченка, інші елементи я бачив у різних авторів, але передав їх по-своєму. Чи помітили ви, що рушник з українським орнаментом наче огортає будівлю? Мій ескіз замовники погодили швидко. Використовував п’ять базових кольорів: чорний, білий, червоний, жовтий, синій, усі відтінки — шляхом змішування цих фарб, працював пензлями. Розмір зображення — 7х14 метрів. Роботи тривали близько півтора місяця, все залежало від осінньої погоди. Місцеві жителі були чемними, не відволікали, коли я працював на висоті. Хвалили, особливо приємно було чути від дітей:

"Ой, як красиво ви малюєте!"


Мої останні розписи мають патріотичний настрій, я вкладаю в них український дух. У такий спосіб розповідаю про наші національні орієнтири, діти будуть споглядати їх і наслідувати.

В Україні війна, а я маю достатньо багато замовлень. Я впевнений, що запит на патріотичну тематику в суспільстві буде продовжуватися, а з нашою перемогою буде її сплеск. І в містах та селах з’являтимуться нові патріотичні сюжети.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top